Eerste ervaring met de Nokia X telefoons

Vandaag heeft Nokia op de Mobile World Congress in Barcelona een drietal Android-toestellen onthuld. Met deze toestellen wil de fabrikant een brug slaan tussen de goedkope Asha-lijn en de high-end Lumia-lijn. De Nokia X, Nokia X+ en Nokia XL zijn drie varianten op hetzelfde toestel, die begin van het tweede kwartaal in opkomende markten verkocht gaan worden. All About Phones heeft de toestellen even mogen gebruiken en delen bij deze de eerste ervaringen met de Android line-up van Nokia.

Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02559 
Nokia XL, Nokia X+ en Nokia X

Sinds de eerste geruchten over een eventuele Android-telefoon in het assortiment van Nokia verschenen vraagt men zich af waar de Finse fabrikant mee bezig is. De overname door Microsoft is immers zo goed als rond en de mannen in Redmond zitten ongetwijfeld niet te wachten op een Android-telefoon uit de stal van de grootste afnemer van Windows Phone-licenties. Vandaag in Barcelona stond ex-Nokia topman Steven Elop op het podium om de beweegredenen achter de keuze uit te leggen.

Hoewel het lijkt alsof Nokia de handdoek in de ring gooit wat Windows Phone betreft is de nieuwe strategie juist bedoeld om het Android-publiek in het Nokia ecosysteem te krijgen. Met een zwaar aangepaste versie van Android die volledig gestript is van de diensten van Google probeert Nokia mensen over te halen om de cloud diensten van Microsoft te gebruiken. Elop benadrukte in zijn presentatie dan ook meermaals dat er geen services van Google op de drie telefoons te vinden zijn.

Eén van die ontbrekende diensten is Google’s Play Store. Google staat het niet toe dat fabrikanten gebruik maken van de Play Store als ze niet ook de rest van de Google diensten afnemen en dus is Nokia gedwongen om een eigen alternatief te bieden. De fabrikant doet dit met een aantal oplossingen. Zo heeft ze een eigen Nokia Store waar ontwikkelaars hun Android-apps in kunnen aanbieden en is het mogelijk om Android-apps te sideloaden via een PC. Ook worden app-stores van derde partijen geïntegreerd zodat apps uit bijvoorbeeld het Russische Yandex kunnen worden gevonden en geïnstalleerd.

De Nokia X-lijn is vooral gericht op opkomende markten. De drie toestellen zijn net iets duurder dan de toestellen in de Asha-lijn maar zullen qua adviesprijs onder de prijzen van de Lumia-lijn gaan zitten. De goedkoopste Nokia X-telefoon krijgt een adviesprijs van 89 euro mee. Daarvoor krijgt de consument een telefoon met een 4-inch scherm met een resolutie van 800 x 480, een Snapdragon S4 processor die zijn werk doet op 1GHz, 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan opslag. De tien euro duurdere X+ doet daar 256MB werkgeheugen bovenop maar biedt verder dezelfde specificaties. De duurste van de drie telefoons is de Nokia XL die voor 109 euro nagenoeg dezelfde specificaties biedt maar dan met een groter scherm (vijf inch met dezelfde resolutie) en een front-facing 2 megapixelcamera.

Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02595 
Nokia XL
Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02585 
Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02583 
Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02577 

De software op de Nokia X-telefoons komt over als een mengelmoesje van kale Android met elementen van Windows Phone. Zo brengt Nokia de Live Tiles met ambient informatie over de verschillende diensten voor het eerst naar een Android-toestel. Net als op Windows Phone-toestellen zijn gebruikers vrij om hun tiles zelf in te delen en zullen de tiles automatisch worden geüpdatet met de nieuwste informatie. Het systeemmenu heeft weer meer weg van Android, waarbij de grafiek voor dataverbruik bijvoorbeeld één op één is overgenomen van Google.

Op de toestellen hier op de beurs waren al enkele Android-apps voorgeïnstalleerd. Zo waren er onder andere een handje vol games, Facebook en WhatsApp beschikbaar. Helaas liet de WiFi-verbinding het afweten maar van wat we konden zien betrof het de inmiddels welbekende Android-varianten van de populaire apps en leek het geheel prima te werken. Naast de Android-apps vonden we op de telefoons ook de gebruikelijke diensten van Nokia. Het is de eerste keer dat Here Maps beschikbaar is op een Android-toestel en de eerste indruk van deze vertaling was positief. Het gebrekkige WiFi maakte het ook moeilijk om deze apps uitvoerig te testen dus we zullen hier later in de uiteindelijke review op terug moeten komen.

Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02619 
Nokia X+
Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02734 
Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02601 
Eerste ervaring met de Nokia X telefoons dsc02626 

Zoals gezegd betreft het hier budget-telefoons met relatief magere specificaties. Dit is niet verwonderlijk gezien de adviesprijzen van de toestellen maar de telefoons reageerden wel trager dan we gewend zijn van zelfs de goedkopere Lumia-toestellen. Maar de toestellen zijn dan ook bedoeld om consumenten met kleinere portomonnee’s in het Microsoft ecosysteem te krijgen zodat ze vervolgens makkelijk over kunnen stappen op de Lumia-lijn.

Voordat we vanochtend aanschoven bij de Nokia presentatie snapten we niet zo goed waarom Nokia bezig was met de ontwikkeling van een Android-toestel. Inmiddels is de strategie een stuk duidelijker. Nokia wil een krachtiger alternatief op de Asha-lijn aanbieden en Android-gebruikers makkelijk laten overstappen op het ecosysteem van Microsoft. De eerste indrukken van de softwarekant van het verhaal zijn positief. De combinatie van de diensten van Microsoft en Nokia met de applicaties die we van Android gewend zijn lijkt een positief geheel te worden. Ook de interface met Live Tiles vertaalt mooi naar de afgeslankte versie van Android die Nokia gebruikt. Doordat de performance van de telefoons te wensen overlaat zullen de telefoons waarschijnlijk niet de strijd aan gaan met de Android-vlaggenschepen van de concurrenten maar zoals Elop het vanochtend aan ons vertelde is dat ook niet de bedoeling.

We zijn op dit moment vooral benieuwd wat er met de Nokia X-telefoons gaat gebeuren zodra de overname door Microsoft rond is. Vermoedelijk staat de Windows Phone-ontwikkelaar niet te springen om een Android-telefoon te verkopen. Op dit moment moeten we het doen met de woorden van Steven Elop, die er in slaagde om de nieuwe strategie over te brengen als een logisch geheel. Of het Nokia gaat lukken om Android-gebruikers met een beperkt budget binnen te halen met de Nokia X om ze vervolgens Lumia-telefoons te verkopen gaan we later dit jaar merken. De drie toestellen zullen deze lente eerst worden gelanceerd in opkomende markten. Er zijn vooralsnog geen plannen om de toestellen ook in Nederland op de markt te brengen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters