Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Alpha

BERLIJN – De Samsung Galaxy Alpha staat aan het begin van een kleine revolutie binnen de smartphonedivisie van Samsung. De fabrikant gaat voortaan meer premium materialen toepassen en de Alpha is de eerste smartphone waarin dat tot uiting komt. In deze hands-on kijken we of de smartphone ook inderdaad premium overkomt.

“Het ontwerp van de Galaxy Alpha is een stuk meer premium dan dat van andere Samsungtelefoons.”

Premium. Het is een beetje het modewoord van de afgelopen tijd in de smartphonemarkt. Ook bij All About Phones zijn we erg fan van ‘premium’ toestellen. Het ontbreken van een hoogwaardige uitstraling en mooi ontwerp was dan ook een van onze grootste problemen met de Samsungtoestellen van de afgelopen tijd. Daar moet met de Galaxy Alpha, en inmiddels ook de nieuwe Galaxy Note, verandering in komen.

Het premium ontwerp van de Galaxy Alpha komt naar voren op twee vlakken. Enerzijds zijn er de aluminium randen, die ervoor zorgen dat het toestel wat steviger en hoogwaardiger aanvoelt. Anderzijds is er het erg dunne en lichte ontwerp. De Alpha is slechts 6,7 millimeter dun en weegt 115 gram. Verder viel ons op dat de achterkant wat stroever voelt dan die van bijvoorbeeld de Galaxy S5, waardoor het toestel ook wat beter aanvoelt in de hand. Wel vinden we het jammer dat Samsung verder nog grotendeels bij zijn oude ontwerp is gebleven, een wat druk ontwerp dat niet zo goed rijmt met de premium uitstraling die Samsung de Galaxy Alpha probeert te geven. De Alpha was een goede gelegenheid geweest voor Samsung om ook dat eens aan te pakken.

Het totaalplaatje is desondanks een stuk beter dan dat van eerdere Samsungtelefoons. Dat de Alpha van ‘goedkoop plastic’ is kan zeer zeker niet meer gezegd worden en ook het uiterst dunne en lichte ontwerp stemt ons positief. Toestellen als de HTC One M8, iPhone of Sony Xperia Z3 doen het echter nog steeds een stuk beter op premiumgebied.

Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 

“De Galaxy Alpha is misschien het beste te classificeren als een erg krachtige midrangetelefoon.”

Als we verder kijken dan het design, dan is de Galaxy Alpha misschien het beste te classificeren als een erg krachtige midrangetelefoon. De smartphone is de eerste met een op 20nm gebakken processor, de Exynos 5430. In die zin is hij dus zeker high-end te noemen. Maar de camera, het scherm en het geheugen maken dat high-end-karakter niet af. Hoewel geen van allen slecht, zijn er op die vlakken betere toestellen verkrijgbaar. De Galaxy Alpha heeft namelijk een 4,7-inch 720p-scherm, 2GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. Dat laatste is niet uitbreidbaar met een geheugenkaartje. Ook de batterij is met zijn 1860mAh niet erg groot.

Het display van de Alpha is met zijn doorsnede van 4,7 inch en resolutie van 720×1280 pixels best scherp, maar wordt een beetje beperkt door zijn PenTile-matrix. De karakteristieke paarse en groene randjes rond tekst en grote contrasten zijn weer terug omdat de 720p-resolutie niet genoeg is om dat te maskeren. Bij een full hd-scherm was dat geen probleem geweest. Dat is gelukkig wel het enige kleine nadeel aan dit verder mooie scherm. Het super amoledpaneel geeft mooie kleuren weer, heeft geweldige contrasten en een goede kijkhoek. Ook de helderheid van het scherm lijkt voldoende.

Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 

“De processor van de Galaxy Alpha moet sneller en zuiniger zijn dan zijn voorgangers.”

De processor van de smartphone is dus een Exynos 5430-chip met vier Cortex A15-kernen en vier Cortex A7-kernen. Die zijn geklokt op respectievelijk 1,8GHz en 1,3GHz. Aangezien deze processor de eerste is die met transistoren van 20 nanometer gemaakt is, zou hij sneller en zuiniger dan zijn voorgangers moeten zijn. In hoeverre hij dat waarmaakt zal moeten blijken, maar op het eerste gezicht leek de Galaxy Alpha erg snel. De 2GB werkgeheugen van het toestel is niet super veel, maar zal waarschijnlijk ruim voldoende zijn. Dat het opslaggeheugen van 32GB niet uitbreidbaar is vinden we wel erg jammer.

De Galaxy Alpha draait op Android 4.4 KitKat met daar overheen de TouchWiz-interface. Die is zoals altijd erg uitgebreid maar wel een beetje druk en rommelig. Op functioneel gebied heeft Samsung er weer van alles ingestopt, waaronder ook een hartslagmeter en een vingerafdrukscanner. Op dat vlak is er weinig veranderd tegenover de Galaxy S5.

De 12-megapixelcamera op de achterkant klinkt niet heel indrukwekkend, maar lijkt op het eerste gezicht goede resultaten neer te zetten. Dat is echter iets dat in een volledige review verder zal moeten blijken. Aan de voorkant van de Galaxy Alpha zit een 2,1-megapixelcamera voor de nodige selfies.

“De tijd zal moeten uitwijzen of de Galaxy Alpha al dan niet tussen de wal en het schip valt.”

Premium kent zijn prijs, zo lijkt ook de Galaxy Alpha te bewijzen. Bij andere fabrikanten vertaalt dat zich vaak direct door in de verkoopprijs, bij de Galaxy Alpha lijken er een aantal functies geleden te hebben onder de premium-body. Samsung positioneert de Alpha als een high-endtelefoon en daar is de prijs ook naar. Op functioneel vlak gaat het deels erg goed, maar vooral het scherm en de batterij lijken wat ingeleverd te hebben voor de hoogwaardigere bouw. Hoewel de Galaxy Alpha op sommige vlakken zeker een stap voorwaarts betekent voor Samsung, is het een beetje de vraag of daar niet teveel voor ingeleverd wordt. De tijd zal moeten uitwijzen of de Alpha een beetje tussen de wal en het schip valt, of een schot in de roos blijkt te zijn. De Galaxy Alpha zal later deze maand beschikbaar zijn voor een adviesprijs van €599. We gaan er echter vanuit dat hij snel voor €500 verkrijgbaar zal zijn.

Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Wesley Weerts -

  "De Galaxy Alpha heeft namelijk een 4,7-inch 720p-scherm, 2GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. Dat laatste is niet uitbreidbaar met een geheugenkaartje. Ook de batterij is met zijn 1860mAh niet erg groot."

  Ik begrijp niet per se wat er 'mid-range' is aan deze specificaties. Je krijgt namelijk een net 720p OLED scherm, ruim een jaar geleden vond iedereen 1080p op een scherm van 5 inch en kleiner nog overkill óók jullie van All About Phones. Het verschil was namelijk marginaal. 2GB is heel normaal voor high-end smartphones; HTC One M8, Samsung Galaxy S5 of een iPhone die het met slechts 1GB moet doen. De standaard 32GB opslagruimte lijkt mij eerder een pre aangezien 16GB de standaard is (ook voor toestellen zonder Micro-SD kaartsleuf). En de accu capaciteit is inderdaad niet enorm, maar dat zou in de praktijk geen enorm probleem hoeven te vormen. Als je deze veronderstelling doortrekt naar de iPhones dan zouden dit eveneens mid-range toestelen zijn, maar dat is gezien de prijs zeker niet zo.

  1. Dominick -

   Op schermgebied ligt het antwoord denk ik een aantal regels verder in het artikel: "Het display van de Alpha is met zijn doorsnede van 4,7 inch en resolutie van 720×1280 pixels best scherp, maar wordt een beetje beperkt door zijn PenTile-matrix. De karakteristieke paarse en groene randjes rond tekst en grote contrasten zijn weer terug omdat de 720p-resolutie niet genoeg is om dat te maskeren."

   De batterij zal inderdaad moeten blijken en hoeft niet per se een probleem te zijn, feit is wel dat het een stuk minder is dan bij concurrerende toestellen. Overall zijn de verschillen met een high-end-telefoon niet gigantisch en de processor zet hem inderedaad boven de mid-range (vandaar ook een 'krachtige midrangetelefoon'). Maar los van die processor zou hij zo doorkunnen voor midrange (zie Huawei Ascend G750, LG G2, Galaxy S4 etc.). De verschillen in de markt zijn nou eenmaal niet zo heel erg groot meer. iPhone is natuurlijk een heel ander verhaal, maar dat werkt nou eenmaal al jaren zo bij Apple.

 2. bertis501 -

  Wat is er dan mis met het design van Samsung? De toestellen zijn gemaakt om te gebruiken en niet om mee te pronken en daar is niks mis mee! Waarom telt de laatste tijd alleen het model van een telefoon bij diverse recensies?
  Gelukkig voor Samsung denken een heleboel mensen daar ook zo over!

  1. Dominick -

   Het is helemaal niet zo dat alleen het ontwerp telt, maar het is wel een belangrijke factor die meegenomen wordt inderdaad. Veel mensen, waaronder ook wij, zijn van mening dat een apparaat van honderden euro's er ook wel een beetje goed uit moet zien en aan moet voelen. Maar als je dat niet vind dan is dat natuurlijk prima en is het denk ik ook erg makkelijk om die factor even 'weg te denken' bij een review. Net als wanneer een goede camera, goed scherm, snelle processor of welke andere functie dan ook je niet interesseert.

   1. Quasimodo -

    Het ontwerp telt wanneer er naar gekeken wordt op een functionele manier. Harde randen of een gladde achterkant zijn van belang. Zijn de bezels groot zodat de kast onnodig groot wordt….etc.

    Wat ik bij reviews van jullie vaak merk is dat jullie het ontwerp op een esthetische manier benaderen en daar vervolgens te veel waarde aan hechten. Prima maar dat is zo persoonlijk als je kapsel en heeft niemand wat aan.

    Je kunt van plastic vinden wat je wilt, maar functioneel is het zeker. Het is licht, krastvast(er), makkelijk (en dus goedkoper) produceerbaar. Al met al voordelen en mits goed gebruikt ziet het er ook nog eens goed uit.

    Dat een toestel van honderden euro's er in jouw ogen misschien niet goed uitziet mag uiteraard. Maar voor mij of een ander kan dat volslagen onzin zijn. Daar zijn nu eenmaal geen absolute grenzen voor.

    Ik kan me dus helemaal vinden in de post van Bertis501 en vind ik jouw argumenten niet de kern raken van zijn opmerking.

   2. Dominick -

    Zoals je hopelijk ook in onze reviews terug leest komen de functionele aspecten van het ontwerp die je noemt eveneens aan bod. Zo niet, dan hoor ik het graag en is dat iets waar we misschien eens naar moeten gaan kijken.

    Dat we veel waarde aan de esthetische aspecten hechten klopt ook, en dat dat vrij persoonlijk is is ook waar. Echter zie ik het niet zo zwart op wit als jij blijkbaar. Natuurlijk kan ik de looks van telefoon a helemaal geweldig vinden en die van telefoon b ontzettend lelijk, terwijl dat voor jou misschien omgekeerd is. Maar er zijn ook twee factoren te noemen die in veel mindere mate persoonlijk zijn.

    Enerzijds is dat de, ik noem het maar even 'kwaliteit van het ontwerp'. Is een toestel erg rommelig (bijv. de uitstekende usb-poort en jack van de Galaxy S5 of de grote ronde speakers die uit de achterkant van de Acer Liquid E2 komen steken)? Zijn de proporties een beetje goed? Ook een ontwerp dat niet 'klopt' kan iemand erg mooi vinden, maar het is wel iets dat door de gemiddelde consument minder mooi gevonden zal worden.

    Daarnaast is er natuurlijk nog de, daar is hij weer, hoogwaardige of 'premium' uitstraling. Daar kun je natuurlijk waarde aan hechten of niet, maar het is toch redelijk objectief vast te stellen dat een toestel als de HTC One M8, die van aluminium gebouwd is en erg goed afgewerkt een stuk hoogwaardiger overkomt dan een gemiddelde plastic Samsung met vaak wat mindere afwerking.

    Vooral dat laatste vind ik iets dat, net als de door jou genoemde functionele designkenmerken overigens, gewoon een belangrijk onderdeel is van een toestel. Zo ook de interface, de camera, het geheugen, het scherm, de processor etc. En dat zijn allemaal factoren die wij misschien iets anders wegen in een review dan jij of wie dan ook dat persoonlijk zou doen. Maar uiteindelijk is een review natuurlijk gewoon onze mening en die zit dus zo in elkaar.

    Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel belangrijk dat uiteindelijk duidelijk is welke factor op welke manier meeweegt, of dat nou op designvlak of iets anders is. En nogmaals, mocht dat niet zo zijn dan hoor ik het graag en dan gaan we dat proberen te verbeteren 🙂

   3. Quasimodo -

    Zoals ik al aangaf zijn bepaalde aspecten noemenswaardig bij het ontwerp van een telefoon. Ik ontken niet dat dat gebeurt bij jullie reviews. In tegendeel jullie benoemen vaak de belangrijke aspecten ook. Echter soms lijkt het esthetische deel een te zware stempel te drukken op de algehele beoordeling van de telefoon.
    Alu designs worden over het algemeen de hemel ingeprezen plastic designs komen vaak niet verder dan "het is beter dan het vorige model"

    Je kunt je afvragen als reviewer of het vermelden van je persoonlijke voorkeur wel interessant is als het om de looks van een toestel gaat. Want zoals je merkt zijn er mensen die dat alles behalve prettig vinden. Het voegt ook niets toe om te horen dat de reviewer zijn afkeer uitspreekt over "het vieze plakkerige plastic".

   4. Dominick -

    Nou, naar mijn mening dus wel gezien dat deels subjectief is, maar deels wat mij betreft dus niet. Ik ben me er inderdaad van bewust dat er mensen zijn die dat niet prettig vinden, maar desondanks ben ik dus wel van mening dat het iets toevoegt. Hoe dan ook heb ik niet het idee dat we nog erg veel verder gaan komen in deze discussie, dus wil ik het hier maar bij laten.

   5. Quasimodo -

    mmmh, dus jij vindt kracht termen als "vies plakkerig plastic" wel wat toevoegen? Ik denk inderdaad dat we niet op de zelfde planeet zitten en dat verder discussiëren geen zin heeft.

   6. bertis501 -

    Bij liefhebbers van bv.HIFI staan de prestaties van een apparaat voorop als het er dan nog een beetje uitziet is het meegenomen. Bij een review mag best over uiterlijk gesproken worden maar dan moet je niet met twee maten meten bv."Samsung is saai en iPhone is vertrouwd"Hoewel ik geen fanboy ben valt het mij op dat dit merk bij alle reviews afgerekend wordt op uiterlijk en materiaal en dat vind ik dus niet kloppen.Vandaar mijn reactie.

   7. Dominick -

    "Bij een review mag best over uiterlijk gesproken worden maar dan moet je niet met twee maten meten bv."Samsung is saai en iPhone is vertrouwd"

    Daar ben ik het zeer zeker mee eens, en als je vind dat dat bij ons teveel gebeurt dan zal ik daar extra op gaan letten.

    Overigens is er natuurlijk wel een verschil of een 'goed' design eindeloos in stand gehouden wordt of dat een 'slecht' design eindeloos in stand gehouden wordt. Beiden geen goede zaak, maar in het geval van het goede ontwerp zou ik het niet veel meer dan jammer vinden. In het geval van het slechte ontwerp vind ik het een stuk kwalijker.

   8. bertis501 -

    Het gebeurt niet alleen vaak bij jullie maar bijna overal de laatste tijd! Er blijft echter nog genoeg te genieten bij jullie reviews dus blijf ik ze met plezier lezen.Dat dan weer wel.

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters