Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Alpha

BERLIJN – De Samsung Galaxy Alpha staat aan het begin van een kleine revolutie binnen de smartphonedivisie van Samsung. De fabrikant gaat voortaan meer premium materialen toepassen en de Alpha is de eerste smartphone waarin dat tot uiting komt. In deze hands-on kijken we of de smartphone ook inderdaad premium overkomt.

“Het ontwerp van de Galaxy Alpha is een stuk meer premium dan dat van andere Samsungtelefoons.”

Premium. Het is een beetje het modewoord van de afgelopen tijd in de smartphonemarkt. Ook bij All About Phones zijn we erg fan van ‘premium’ toestellen. Het ontbreken van een hoogwaardige uitstraling en mooi ontwerp was dan ook een van onze grootste problemen met de Samsungtoestellen van de afgelopen tijd. Daar moet met de Galaxy Alpha, en inmiddels ook de nieuwe Galaxy Note, verandering in komen.

Het premium ontwerp van de Galaxy Alpha komt naar voren op twee vlakken. Enerzijds zijn er de aluminium randen, die ervoor zorgen dat het toestel wat steviger en hoogwaardiger aanvoelt. Anderzijds is er het erg dunne en lichte ontwerp. De Alpha is slechts 6,7 millimeter dun en weegt 115 gram. Verder viel ons op dat de achterkant wat stroever voelt dan die van bijvoorbeeld de Galaxy S5, waardoor het toestel ook wat beter aanvoelt in de hand. Wel vinden we het jammer dat Samsung verder nog grotendeels bij zijn oude ontwerp is gebleven, een wat druk ontwerp dat niet zo goed rijmt met de premium uitstraling die Samsung de Galaxy Alpha probeert te geven. De Alpha was een goede gelegenheid geweest voor Samsung om ook dat eens aan te pakken.

Het totaalplaatje is desondanks een stuk beter dan dat van eerdere Samsungtelefoons. Dat de Alpha van ‘goedkoop plastic’ is kan zeer zeker niet meer gezegd worden en ook het uiterst dunne en lichte ontwerp stemt ons positief. Toestellen als de HTC One M8, iPhone of Sony Xperia Z3 doen het echter nog steeds een stuk beter op premiumgebied.

Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 

“De Galaxy Alpha is misschien het beste te classificeren als een erg krachtige midrangetelefoon.”

Als we verder kijken dan het design, dan is de Galaxy Alpha misschien het beste te classificeren als een erg krachtige midrangetelefoon. De smartphone is de eerste met een op 20nm gebakken processor, de Exynos 5430. In die zin is hij dus zeker high-end te noemen. Maar de camera, het scherm en het geheugen maken dat high-end-karakter niet af. Hoewel geen van allen slecht, zijn er op die vlakken betere toestellen verkrijgbaar. De Galaxy Alpha heeft namelijk een 4,7-inch 720p-scherm, 2GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. Dat laatste is niet uitbreidbaar met een geheugenkaartje. Ook de batterij is met zijn 1860mAh niet erg groot.

Het display van de Alpha is met zijn doorsnede van 4,7 inch en resolutie van 720×1280 pixels best scherp, maar wordt een beetje beperkt door zijn PenTile-matrix. De karakteristieke paarse en groene randjes rond tekst en grote contrasten zijn weer terug omdat de 720p-resolutie niet genoeg is om dat te maskeren. Bij een full hd-scherm was dat geen probleem geweest. Dat is gelukkig wel het enige kleine nadeel aan dit verder mooie scherm. Het super amoledpaneel geeft mooie kleuren weer, heeft geweldige contrasten en een goede kijkhoek. Ook de helderheid van het scherm lijkt voldoende.

Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 

“De processor van de Galaxy Alpha moet sneller en zuiniger zijn dan zijn voorgangers.”

De processor van de smartphone is dus een Exynos 5430-chip met vier Cortex A15-kernen en vier Cortex A7-kernen. Die zijn geklokt op respectievelijk 1,8GHz en 1,3GHz. Aangezien deze processor de eerste is die met transistoren van 20 nanometer gemaakt is, zou hij sneller en zuiniger dan zijn voorgangers moeten zijn. In hoeverre hij dat waarmaakt zal moeten blijken, maar op het eerste gezicht leek de Galaxy Alpha erg snel. De 2GB werkgeheugen van het toestel is niet super veel, maar zal waarschijnlijk ruim voldoende zijn. Dat het opslaggeheugen van 32GB niet uitbreidbaar is vinden we wel erg jammer.

De Galaxy Alpha draait op Android 4.4 KitKat met daar overheen de TouchWiz-interface. Die is zoals altijd erg uitgebreid maar wel een beetje druk en rommelig. Op functioneel gebied heeft Samsung er weer van alles ingestopt, waaronder ook een hartslagmeter en een vingerafdrukscanner. Op dat vlak is er weinig veranderd tegenover de Galaxy S5.

De 12-megapixelcamera op de achterkant klinkt niet heel indrukwekkend, maar lijkt op het eerste gezicht goede resultaten neer te zetten. Dat is echter iets dat in een volledige review verder zal moeten blijken. Aan de voorkant van de Galaxy Alpha zit een 2,1-megapixelcamera voor de nodige selfies.

“De tijd zal moeten uitwijzen of de Galaxy Alpha al dan niet tussen de wal en het schip valt.”

Premium kent zijn prijs, zo lijkt ook de Galaxy Alpha te bewijzen. Bij andere fabrikanten vertaalt dat zich vaak direct door in de verkoopprijs, bij de Galaxy Alpha lijken er een aantal functies geleden te hebben onder de premium-body. Samsung positioneert de Alpha als een high-endtelefoon en daar is de prijs ook naar. Op functioneel vlak gaat het deels erg goed, maar vooral het scherm en de batterij lijken wat ingeleverd te hebben voor de hoogwaardigere bouw. Hoewel de Galaxy Alpha op sommige vlakken zeker een stap voorwaarts betekent voor Samsung, is het een beetje de vraag of daar niet teveel voor ingeleverd wordt. De tijd zal moeten uitwijzen of de Alpha een beetje tussen de wal en het schip valt, of een schot in de roos blijkt te zijn. De Galaxy Alpha zal later deze maand beschikbaar zijn voor een adviesprijs van €599. We gaan er echter vanuit dat hij snel voor €500 verkrijgbaar zal zijn.

Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
Samsung Galaxy Alpha hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters