Eerste ervaring met de Samsung Galaxy E5

BARCELONA – Samsung heeft een aantal nieuwe telefoons uitgebracht in het middensegment. We bekijken hier de Samsung E5, een dunne plastic telefoon die voortborduurt op de traditie die we van Samsung kennen.

Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 

“Samsung is er wel in geslaagd om dat plastic flink te verbeteren in onze ogen”

Die traditie luidt in twee woorden: plastic fantastic. Maar enkele voordelen van het gebruik van plastic moet de E5 wel ontberen. Zo kan de plastic achterklep niet worden verwijderd, en de batterij dus ook niet.

Dat gezegd hebbende, Samsung is er wel in geslaagd om dat plastic flink te verbeteren in onze ogen. De hardplastic achterkant van weleer is in beide versies van de E5 vervangen door soft-plastic in de zwarte variant, en een matzilveren, hard aanvoelende achterkant in de witte. Op beide achterkanten zul je geen vette vingerafdrukken tegenkomen na enig gebruik, en dat is netjes. Waarschijnlijk om het toestel zo dun mogelijk te houden, kan de achterklep er niet af. De telefoon is iets meer dan 7 millimeter dun.

Opvallend in het design is dat de telefoon afgeronde hoeken heeft. Dit in tegenstelling tot de metalen A-serie, die veel scherpere hoeken heeft. Aangezien de E5 en de A5 nogal veel op elkaar lijken, en ook op dezelfde processor lopen, heeft Samsung kennelijk gemeend om in het design toch wat onderscheid te moeten maken. Anders zou je de zilverkleurige E5 makkelijk verwarren met de metalen A5. Die overigens wel dezelfde plastic achterkant heeft, alleen de rand is van metaal. En de rand van de E5 is dus van plastic.

Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 

“Het scherm valt ons evenmin tegen”

Kijken we naar het scherm van de telefoon, dan valt dat evenmin tegen. Het toestel heeft een zeer nette resolutie van 720×1280 pixels, wat het aantal pixels per inch op 294 brengt. Het is een super amoledscherm dat kleuren fel weergeeft en een hoog contrast heeft. Het scherm heeft een diameter van 5 inch, waarmee het de kleinste is in de E-serie.

De zijkanten zijn uitgevoerd in een metaalkleurige rand, waarin we ook sleuven tegenkomen voor de micro sd-kaart en de simkaart. In sommige markten wordt de E5 uitgebracht als dualsimversie, maar in Nederland waarschijnlijk niet. Er zit overigens standaard al 16GB intern geheugen in het toestel, meer dan genoeg om even mee vooruit te kunnen.

Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 

“De E5 wordt verkocht met Android Lollipop 4.4”

De achtercamera heeft een resolutie van 8 megapixel, de frontcamera maakt foto’s in 5 megapixel. Als die resolutie niet genoeg is voor een selfie, kun je ook gebruikmaken van een sofware-feature die Samsung heeft ingebouwd. Je kunt de achtercamera zo instellen dat die ook een selfie kan maken. Je gezicht wordt dan automatisch herkend als die zich midden in het beeld bevindt. Voor zover wij konden nagaan op de beursvloer in Barcelona, zijn de foto’s van een keurige kwaliteit. Aardig is dat Samsung de feature weer heeft ingebouwd dat je met de volumeknop foto’s kunt afdrukken. Die verandert tijdelijk in een cameraknop als je de camera-app hebt gestart.

Hoewel de high-endmodellen van Samsung meteen met Android 5.0 Lollipop worden geleverd, heeft Samsung blijkbaar toch wat minder op met de midrangemodellen. De E5 wordt verkocht met Android 4.4 KitKat, en daarbij moet je bedenken dat Samsung nogal karig is met toekomstige Androidupdates voor de goedkopere telefoonmodellen. De update naar Android Lollipop komt echter wel naar deze Galaxy E5, heeft Samsung op de stand beloofd.

De telefoon loopt op een quadcore 1.2Ghz processor met 1,5GB ram ter ondersteuning, en dat zorgt in de praktijk voor nette prestaties. Foto’s worden snel gemaakt, filmpjes komen zonder haperen in beeld, apps worden vlot geopend en de user interface reageert rap, ook als er veel apps open staan. Natuurlijk weten we pas echt of dat zo blijft tijdens een volledige reviewperiode, maar tot dusver vallen de prestaties ons allerminst tegen.

Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 
Samsung Galaxy E5 hands-on 

“Een heel aardig toestel dat er leuk uitziet en behoorlijke specificaties biedt”

Samenvattend, het is een heel aardig toestel dat er leuk uitziet en behoorlijke specificaties biedt voor een telefoon in het midden van de midrangecategorie. Samsung kon op de stand in Barcelona nog geen Europese prijzen noemen voor dit toestel, maar online is al te vinden dat de E5 voor rond de 250-260 euro wordt aangeboden in diverse Aziatische landen. Dat wil niet zeggen dat die prijs er ook in Nederland aan wordt gehangen. Er zou nog btw bij kunnen komen en misschien wordt het toestel hier iets duurder. De telefoon is in Nederland nog niet verkrijgbaar, maar dat zal niet lang meer duren, belooft Samsung.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters