Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Gear

BERLIJN – De Galaxy Gear is de eerste smartwatch van fabrikant Samsung, wat een belangrijke stap in deze productcategorie markeert. Dit slimme horloge heeft een aantal unieke features, die we in deze hands-on bekijken.

Samsung Galaxy Gear hands-on

De Galaxy Gear is op een aantal punten uniek, en dan met name in het bandje van het apparaat. Dat brengt wel meteen een nadeel met zich mee: een nieuw bandje als je op de oude uitgekeken bent is niet mogelijk. En één bandje voor elke gelegenheid ook niet, wat jammer is omdat de Galaxy Gear volgens Samsung een nieuw fashion-statement is. Boosdoener van dit alles zijn de camera en de microfoon, die beiden in de horlogeband verwerkt zitten. De camera steekt uit aan de kant die van je afwijst als je hem aan je pols hebt en de microfoon zit aan de sluiting aan de onderkant van je arm.

De positionering van die twee is overigens wel slim gevonden van Samsung. Het maakt de Galaxy Gear allereerst een prima apparaat om écht spontane momenten vast te leggen. Binnen no time is de camera aangezet en kun je een 2-megapixelfoto schieten. Mocht je stiekem plaatjes willen maken is het natuurlijk ook ideaal, je doet alsof je horloge kijkt maar stiekem zit je gewoon foto’s te maken. De microfoon in de sluiting zorgt ervoor dat je kunt bellen met de Galaxy Gear. Als je telefoon gaat dan moet je simpelweg doen alsof je hem naar je oor brengt, maar dan zonder telefoon in je handen. De Gear neemt het gesprek dan automatisch op en zit goed gepositioneerd om een gesprek te beginnen. Een ding moet wel gezegd worden: het ziet er vrij raar uit om te bellen met je hand aan je oor, maar zonder telefoon erin.

“Het apparaat heeft toegang tot tientallen apps volgens Samsung,”

Los van die twee functies is de Galaxy Gear niet zo’n heel speciale smartwatch, het apparaat biedt een 1,8″ Super Amoled-touchscreen met een resolutie van 320×320 pixels. Dat ziet er mooi uit en is voor zo’n horloge natuurlijk prima, hoewel het bij sommige functies wel een beetje priegelig is. Het apparaat heeft toegang tot tientallen apps volgens Samsung, hoewel we dat niet uitgebreid hebben kunnen testen.

Een app die nog wel opvalt is S Voice. Via S Voice kun je de Galaxy Gear via spraakherkenning besturen en hoewel het een beetje traag ging tijdens onze test, waren we wel onder de indruk van de kwaliteit van de spraakherkenning. Zelfs in een rumoerige demo zone na de persconferentie van Samsung wist het toestel redelijk goed te verstaan wat we zeiden. Wel missen we een sneltoets naar de functie, die zou alles wel een stuk sneller maken. Maar wellicht zit die er wel op maar hebben we hem tijdens onze hands-on-sessie even gemist.

Qua design is de Galaxy Gear wel mooi, maar vrij dik. Het horloge is deels van roestvast staal gemaakt en dat biedt in combinatie met sommige kleuren een luxe uitstraling. De Gear is in legio kleuren verkrijgbaar, waaronder wat sportievere varianten als oranje, maar ook zakelijkere kleuren als bruin of zwart. Het horloge is qua oppervlakte ook niet te groot, hoewel we dat wel verwacht hadden. Maar door de dikte is de Gear nog altijd een redelijke unit om je pols.

Samsung Galaxy Gear hands-on

Groot nadeel van de Galaxy Gear is de gelimiteerde ondersteuning voor toestellen waar hij aan gekoppeld kan worden. Op het moment worden alleen de Galaxy S4, Galaxy Note 3 en Galaxy Note 10.1 ondersteund, later komen daar de S III en Note II bij. Dat heeft er volgens Samsung mee te maken dat de besturing van het horloge in de telefoon ingebakken zit.

Concluderend is de Galaxy Gear op het eerste gezicht zeker een interessante smartwatch. Samsung noemt het ook wel het begin van een nieuwe productcategorie, die zeker de moeite waard wordt. Het product staat nog een beetje in de kinderschoenen, maar biedt zeker een aantal interessante nieuwe mogelijkheden. We zijn benieuwd hoe het geheel in het dagelijkse gebruik gaat werken over een langere periode.

Samsung Galaxy Gear hands-on 
Samsung Galaxy Gear hands-on 
Samsung Galaxy Gear hands-on 
Samsung Galaxy Gear hands-on 
Samsung Galaxy Gear hands-on Note 10.1 

iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

Apple Watch 3

Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

Apple Watch 3

‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

Samsung Gear S3 Classic en Frontier

Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters