Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie

BERLIJN – Samsung’s Galaxy Note 10.1 is flink op de schop gegaan en dat resulteerde in een nieuwe ‘2014 editie’ van deze tablet. Het nieuwe apparaat is lichter, dunner, sneller en heeft een veel beter scherm. In dit artikel lees je er meer over.

“De Note 10.1 deelt veel van zijn interne hardware met de Note 3 die Samsung ook aankondigde.”

De aankondiging van deze nieuwe Note 10.1 was er eentje die wij in ieder geval niet voorzien hadden, maar wel een die Samsung hard nodig had. De toptablet van de fabrikant stamt alweer uit de zomer van 2012 en het was dus wel tijd voor een refresh. De Note 10.1 deelt veel van zijn interne hardware met de Note 3 die Samsung ook aankondigde. Het toestel heeft een Snapdragon 800-processor, 3GB RAM, Android 4.1 met Samsung’s TouchWiz UI en een 8-megapixelcamera.

Maar een van de belangrijkste upgrades in deze 2014 editie van de Note 10.1 is wel het scherm. De tablet heeft een schermresolutie van 2560×1600 pixels, ofwel WQXGA. Dat is dus meer dan Full HD en zorgt voor een scherpte waarbij losse pixels niet tot nauwelijks meer te onderscheiden zijn. De Note 10.1 heeft een LCD-paneel dat er erg goed uitziet en ook een prima kijkhoek kent. Op het eerste gezicht is het zeker een van de beste tabletschermen die we kennen.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on

Ook het design van de Note 10.1 is op de schop gegaan. Het is helemaal in lijn met de Tab 3-lijn van Samsung en heeft in tegenstelling tot de oude Note 10.1 weer een fysieke homeknop onder het scherm. De stereo-speakers zijn van de voorkant naar de zijkanten verplaatst en zo heeft Samsung de bezel flink weten te verkleinen waardoor de Note 10.1 2014 een stukje kleiner is dan zijn voorganger. Samsung heeft net als bij de Note 3 de achterkant niet meer van glanzend plastic gemaakt, maar van een plastic met een leermotief erin. Dat voelt in ieder geval stukken beter in de hand, maar we hadden liever een iets neutraler motief gezien op de achterkant van het toestel.

De Note 10.1 werkt met de TouchWiz UI van Samsung over Android 4.1 en die is weer lekker uitgebreid. Met dank aan de snelle quadcoreprocessor die in deze Note 10.1 zit is het apparaat ondanks de zware interface erg snel en hebben we tijdens onze eerste ontmoeting met de tablet weinig lag gemerkt. Vanwege 3GB RAM en de splitscreen-functie die deze tablet heeft kun je prima multitasken met het apparaat.

Natuurlijk is de S Pen weer aanwezig op de Note 10.1 2014 editie en de belangrijkste functie die Samsung aan het pennetje toegevoegd heeft is een pop-upmenu dat je kunt oproepen door de knop op het pennetje in te drukken terwijl je boven het scherm zweeft met de pen. Het menu biedt toegang tot een aantal functies, waaronder Scrapbook en Action Memo. Sommige van die functies lijken nuttig, maar het meeste lijkt vooral omslachtig te werken.

Om optimaal gebruik te maken van de S Pen heeft Samsung een pakketje software meegeleverd dat speciaal voor de pen ontworpen is. Zo is er S Memo, maar ook Autodesk Sketchbook for Galaxy waarmee je lekker kunt tekenen. En ook een aantal andere apps als Twitter en Bloomberg Businessweek worden meegeleverd en zijn volgens Samsung erg handig met de S Pen.

“De S Pen is een mooie toevoeging die de al interessante tablet extra interessant maakt.”

Samsung heeft met deze Note 10.1 2014 editie een krachtige tablet ontworpen die ook los van de S Pen erg goed lijkt te zijn. Waar zijn voorganger het toch vooral van het pennetje moest hebben en niet zo spannend was verder, heeft deze Note 10.1 op het eerste gezicht goede specs, een erg mooi scherm en een aantal handige functies. De S Pen is vooral een mooie toevoeging die de al interessante tablet voor een bepaalde doelgroep extra interessant maakt. De Galaxy Note 10.1 is in oktober verkrijgbaar.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 hands-on 
Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters