Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Note 3

BERLIJN – Samsung’s klapper van deze IFA 2013 was ongetwijfeld de Note 3. De derde smartphone in de succesvolle Note-serie is voorzien van indrukwekkende specificaties en een wat vernieuwd design. Bij deze onze eerste ervaringen met het apparaat.

Samsung Galaxy Note 3 handson

Het eerste wat uiteraard opvalt aan de Galaxy Note 3 is dat het een flink apparaat is. Desondanks heeft Samsung goed zijn best gedaan om hem zo klein mogelijk te maken en dat resulteert erin dat de Note 3 ondanks zijn grotere scherm zelfs wat kleiner is dan zijn voorganger, de Galaxy Note II. Ook de rest van het design is wat op de schop gegaan. Van voren is de Note 3 nog steeds een uitvergrote Galaxy S4, maar aan de achterkant is het toestel geheel vernieuwd. Geen goedkoop aanvoelend ‘hyperglaze’ plastic meer, maar een wat matter plastic in een ledermotiefje. Volgens Samsung is er veel aandacht besteed om deze Note 3 goed in de hand te laten liggen en dat is redelijk gelukt. Het is in ieder geval een sprong voorwaarts tegenover de oudere Samsungtelefoons. Wel vinden we dat het leermotief een beetje kitscherig overkomt, daar had Samsung misschien beter een wat neutraler motief kunnen kiezen.

“Een plaatje van een scherm dus al met al.”

Qua scherm is de Galaxy Note 3 weer tip top. Het toestel heeft een 5,7″ groot Full HD-scherm, natuurlijk van het type Super Amoled. Dat zorgt voor een erg sprekende kleurreproductie en een geweldig contrast. Daarnaast is het scherm door zijn hoge resolutie lekker scherp. Een plaatje van een scherm dus al met al.

Een van de noviteiten in de Galaxy Note 3 is de Snapdragon 800-processor van Qualcomm. Deze quadcoreprocessor is geklokt op 2,3GHz en voorzien van vier krachtige Krait-kernen. Daarmee is de Note 3 een van de eerste smartphones op de markt met zo’n chip, naast Acer’s Liquid S2 en Sony’s Xperia Z Ultra en Xperia Z1. Daarnaast is de Note 3 als eerste uitgerust met 3GB RAM. Zo op het eerste gezicht loopt de Note 3 erg rap met deze processor en weet hij zelfs de zware TouchWiz-interface waarmee deze telefoon is uitgerust snel te laten werken.

Over die interface gesproken: die is weer ongekend uitgebreid. Samsung heeft hem in dit geval over de nieuwste versie van Android, versie 4.3, gelegd en ten opzichte van de Galaxy S4 nog de nodige functies toegevoegd. Zo ondersteunt de Galaxy Note 3 naast Group Play voor audio ook eenzelfde functie voor video, waarbij je met een aantal Notes een extra groot scherm kunt creëren. Natuurlijk zijn ook opties als Smart Pause en Split Screen aanwezig. Met die laatste kun je nu ook twee dezelfde apps naast elkaar open hebben op het grote scherm van de Note 3 en zo bijvoorbeeld snel dingen delen in een chatgesprek. Net als bij de S4 is het nut van veel van die functies overigens discutabel.

“Andere nieuwe functies werken in samenwerking met de vernieuwde S Pen.”

Andere nieuwe functies werken in samenwerking met de vernieuwde S Pen. Deze pen die Samsung weer in het toestel verstopt heeft voelt misschien iets fragieler aan dan de vorige versie, maar functioneel is hij er zeker op vooruit gegaan. Samsung had het zelf over ‘dot, circle, box’ als omschrijving van de nieuwe functionaliteit. Zodra je een puntje ziet kun je het pop-upmenu oproepen, door een cirkeltje te tekenen kun je content opslaan voor later en als je een doosje tekent kun je een pop-upapp openen. Voor die laatste twee functies moet je wel eerst het ‘dot-menu’ door, waardoor ze vrij omslachtig worden. Wel handig leek ons de functie Action Memo: via een van de keuzes in het pop-upmenu kun je bijvoorbeeld een telefoonnummer en naam opschrijven en die met een druk op de knop in je contacten toevoegen.

Uniek aan de Note 3 is dat de camera 4K-video’s kan opnemen. De telefoon is een van de eerste telefoons die deze hoge filmresolutie ondersteunt. Los van extra mooie weergave op een 4K-televisie die je waarschijnlijk toch niet thuis hebt staan, biedt het ook de mogelijkheid om op filmpjes in te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. De foto’s die het toestel schiet hebben een 13-megapixelresolutie en zien er op het eerste gezicht aardig uit.

Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 S Pen 
Samsung Galaxy Note 3 pre-release camerasample 
Samsung Galaxy Note 3 pre-release camerasample 

“De Galaxy Note 3 ziet eruit als een erg capabele smartphone die ons op een aantal vlakken verrast heeft.”

De Galaxy Note 3 ziet eruit als een erg capabele smartphone die ons op een aantal vlakken verrast heeft. Het toestel heeft een prettigere bouw dan veel eerdere Samsung’s, kan filmen in 4K en heeft maar liefst 3GB RAM. De telefoon heeft een prachtig scherm, is razendsnel en biedt veel functies. De enige nadelen die we zo snel hebben kunnen ontdekken zijn de wat kitscherige uitstraling van de achterkant en het feit dat veel toegevoegde functies weinig nuttig lijken te zijn. Ondanks dat zijn we zeker niet ontevreden over de Galaxy Note 3 en kijken we uit naar een mogelijkheid deze telefoon wat langer in handen te hebben.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
Samsung Galaxy Note 3 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters