Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Note Edge

BERLIJN – De wereldpers kwam massaal af op de presentatie van de Samsung Galaxy Note 4. Na afloop was waarschijnlijk deze nieuwe phablet niet het toestel waarover werd nagepraat. Dat moet de Samsung Galaxy Note Edge zijn geweest. Een spin-off van de Galaxy Note 4 met een gebogen scherm die over de rechter rand van het toestel heen valt.

“Hij komt helaas niet in Nederland op de markt.”

Het gerucht ging al dat er twee varianten van de Galaxy Note 4 zouden komen. Eentje hiervan zou een flexibel scherm krijgen. Dit bleek niet helemaal te kloppen: het gaat namelijk om een gebogen scherm. Aan de rechter zijkant. Over de rand van het toestel heen. De Galaxy Note Edge heeft hiermee een primeur en een uniek voorkomen. Helaas komt ‘ie niet in Nederland op de markt, maar we konden het natuurlijk niet laten om even met de Note Edge te spelen.

Samsung Galaxy Note Edge hands-on

Eigenlijk verschilt hij nauwelijks van de Note 4. De Note Edge heeft een iets kleinere batterij: 3000 om 3220 mAh. Verder verschilt eigenlijk alleen het scherm. Deze is 5,6 inch groot, in plaats van het 5,7-inch scherm dat de Galaxy Note 4 heeft. Wel heeft hij dezelfde QHD-resolutie, met aan de zijkant dus ook nog een display die over de rand van het scherm heen valt. Dit ‘extra’ scherm heeft in de breedte 160 pixels.

Via dit scherm kun je door maximaal zeven pagina’s bladeren. Er zijn altijd drie schermen waar je doorheen kunt scrollen, maar daar kun je nog maximaal vier extra schermen aan toevoegen. Een van de ‘vaste’ schermen op het randscherm is een lijstje van snelkoppelingen om apps snel op te starten. In het instellingenmenu van het randscherm kun je zelf bepalen welke apps daar komen te staan.

Ook kun je het zijscherm gebruiken voor allerlei handigheidjes, die je waarschijnlijk nooit gebruikt, als bijvoorbeeld een liniaal. Ook kun je er nieuwsberichten en beursnoteringen voorbij zien komen. Er is zelfs al een game voor het schuine scherm: een soort memories. Het lijkt erop dat derde partijen ook aan de slag kunnen met het aflopende scherm van de Galaxy Note Edge.

Hoewel het scherm niet altijd even snel reageert, lijkt het een mooie, handige aanvulling te zijn. Het ziet er misschien nog een beetje gek uit, maar handig kan het wel zijn. Zoals bij de camera-app, die op de Galaxy Edge een aangepaste interface heeft met de cameraknop op het schuine scherm. Precies op de plaats waar op een gewone camera ook de fotoknop zit.

“Het gekromde zijscherm lijkt een mooie aanvulling te zijn.”

Verder heeft hij eigenlijk alle specificaties die de Galaxy Note 4 ook heeft. De processor klokt 2,7GHz, hij heeft 3GB ram en minimaal 16GB uitbreidbaar geheugen. Foto’s maakt hij in 16 en 3,7 megapixel. De Galaxy Edge is heel snel in gebruik. Een soortgelijke, uitgebreidere eerste indruk, kun je hier over de Galaxy Note 4 lezen.

De Samsung Galaxy Note Edge komt waarschijnlijk dus niet naar Nederland toe. Daar balen wij natuurlijk van. Hij heeft met zijn schuine scherm een unieke, nieuwe feature waar wij graag meer van willen weten. Het lijkt een mooie aanvulling te zijn op smartphones zoals we die al kennen. Hij werkt soms wellicht wat haperend, maar toch is hij redelijk fijn in gebruik. Daarom is het ook een gemiste kans dat Samsung de Galaxy Note Edge niet internationaal verspreidt. Verder geniet hij namelijk van alle topspecificaties die de Galaxy Note 4 op het eerste gezicht ook al een toptelefoon maken. Ook de Galaxy Note Edge is daarmee dus een topper in spé.

Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
Samsung Galaxy Note Edge hands-on 
HTC Desire U12 en Desire U12+ onthuld

Verrassing: HTC onthult budgetmodellen HTC Desire U12 en Desire U12+ lees verder

Google Instant Apps

Instant Apps: Google Play laat je nu games spelen zonder installatie lees verder

Samsung Galaxy S9 vs iPhone X droptest: verrassende winnaar lees verder

De OnePlus 6 wordt om een bijzondere reden zeer interessant lees verder

LG G7 Neo

We hebben slecht nieuws over de LG G7 lees verder

OnePlus 6 Oppo R15

OPPO R15 onthuld: maak kennis met de OnePlus 6 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters