Eerste ervaring met de Samsung Galaxy S5

BARCELONA – Samsung kondigde vandaag in een bomvolle zaal met veel bombarie de nieuwste toevoeging aan zijn Galaxy S-lijn aan, de Galaxy S5. We konden tijdens het event de nodige hands-on-tijd met het toestel doorbrengen en in dit artikel lees je onze eerste ervaringen.

“De S5 moet het vooral hebben van zijn nieuwe camera, waterdichte body en nieuwe sensoren.”

Een van de meest gehypte productlanceringen van dit Mobile World Congress en naar verwachting zelfs van het hele jaar was de aankondiging van de Samsung Galaxy S5. Zoals ook bij de Galaxy S4 gingen de wildste geruchten over het toestel, maar was er van tevoren eigenlijk nog niets echt bekend. Inmiddels is dat wel het geval en weten we dat de S5 het vooral moet hebben van zijn nieuwe camera, waterdichte body en nieuwe sensoren.

De Galaxy S5 is ontworpen via de bekende designtaal van Samsung, maar kreeg wel een aantal nieuwe designelementen mee. De achterkant is net als bij de Note 3 van een mat soort plastic, maar heeft een ander motiefje meegekregen en voelt iets stroever, wat de gebruikservaring van het toestel ten goede komt. Hoewel het nog steeds niet zo premium aanvoelt als de smartphones van sommige andere fabrikanten, ligt de S5 goed in de hand en heeft hij niet zo veel last meer van vette vlekken op de achterkant als zijn voorganger. Wat dat betreft is hij er dus zeker op vooruit gegaan.

Een ander verschil is natuurlijk dat het toestel waterdicht is, waardoor je hem mee onder de douche of in bad kan nemen en ook bellen in de regen geen probleem meer mag zijn. Daarvoor is een klepje over de usb-poort toegevoegd, wat niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Jammer vinden we dat Samsung, in tegenstelling tot Sony, geen mogelijkheid biedt om het toestel zonder dat klepje te openen op te laden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 

“Voor wat betreft de interface is Samsung voor een vrij conservatieve aanpak gegaan.”

Het scherm van het toestel is iets groter geworden: 5,1 inch. De randen rond het scherm zijn ongeveer gelijk ten opzichte van de S4 en de telefoon zelf is dus net wat gegroeid, hoewel het een en ander in het dagelijks gebruik lastig merkbaar zal zijn. De Galaxy S5 heeft opnieuw een full hd super amoledscherm, met erg mooie kleuren en contrasten en een scherpe weergave. Nieuw is de ‘adaptive screen’-techniek, die Nokia eerder toepaste in zijn Lumia 1520. Deze technologie zorgt ervoor dat de kleuren buiten anders gerenderd zullen worden waardoor het scherm beter leesbaar blijft in de zon en dat zorgde op de Nokia in ieder geval voor goede resultaten, op deze S5 hebben we het helaas niet kunnen testen omdat er geen mogelijkheid was het toestel mee naar buiten te nemen.

Waar iedereen verwachtte dat de interface ingrijpend op de schop zou gaan, is Samsung voor een vrij conservatieve aanpak gegaan. Het instellingenmenu heeft nieuwe ronde icoontjes meegekregen, maar verder lijkt het allemaal erg op wat we kenden van TouchWiz. Natuurlijk zijn er wel weer de nodige functies toegevoegd, in dit geval vooral in de privacy-sfeer. Zo is er een uitgebreide kids mode gekomen waarmee je bepaalde delen van het toestel kan ontsluiten voor een kind of andere persoon aan wie je het toestel uitleent. De graphics daarvan zijn overigens duidelijk op kinderen gericht. Ook kun je gegevens nu achter een vingerafdruk opslaan, waardoor alleen jij erbij kunt. Als je bijvoorbeeld een kopie van je paspoort op het toestel hebt staan en niet wilt dat die in verkeerde handen valt, kun je die beveiligen met je vingerafdruk.

Die vingerafdruk wordt gescand via de homeknop, waar een vingerafdrukscanner in ingebouwd zit. De telefoon kan met die vingerafdruk dus content beveiligen, maar je vinger kan ook gebruikt worden om het toestel te unlocken of om PayPal-betalingen te verfiëren. De vingerafdrukscanner werkt door er overheen te vegen, wat op het eerste gezicht vrij foutloos gaat. In die zin heeft Samsung de sensor dus goed geïmplementeerd wat ons betreft.

Een andere nieuwe sensor is de hartslagmeter, die onder de camera verborgen zit. Daarmee kun je je hartslag meten om die vervolgens te gebruiken om je fitness-prestaties bij te houden via de vernieuwde S Health-app. Hoe dat precies in zijn werk gaat hebben we nog niet kunnen zien, maar het lijkt een toevoeging te worden die voor een kleine groep erg nuttig is en voor velen slechts een gimmick zal zijn.

Qua processor is de S5 niet zo veel geüpdatet als men had verwacht: het toestel is voorzien van een 2,5GHz-quadcoreprocessor. Dat gaat om een Snapdragon 801-processor van Qualcomm, dezelfde chip als in Sony’s Xperia Z2 en een kleine upgrade tegenover de Snapdragon 800. Vermoedelijk is dat omdat Qualcomm nog niet klaar is met de nieuwe Snapdragon 805-processor. Opvallend is dat het toestel 2GB RAM heeft en daarmee wat achterloopt op Samsung’s eigen Note 3. Hoe dan ook loopt het toestel erg snel en vloeiend en is daar weinig op aan te merken.

Naast de gebruikelijke netwerkondersteuning biedt de Galaxy S5 wifi ac met een zogenaamde mimo-techniek, wat de snelheid van het netwerk moet bevorderen. Daarnaast is het toestel voorzien van een techniek die wifi- en 4g-verbindingen kan combineren, waarvan ons nog niet helemaal duidelijk is hoe het precies werkt.

Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 

“De camera heeft nu een 16-megapixelresolutie en ook de sensor die de foto’s maakt is meegegroeid.”

Een andere belangrijke update is gedaan aan de camera. Die heeft nu een 16-megapixelresolutie en ook de sensor die de foto’s maakt is meegegroeid. Daarnaast is er een speciale beeldprocessor in het toestel aangebracht en een nieuwe focustechniek waarmee het toestel volgens Samsung in 0.3 seconden kan focussen. Hoewel die claim op het moment lastig te verifiëren is, werkt de camera inderdaad erg snel. De telefoon kan filmen met een 4K-resolutie.

Samsung heeft in de camera een nieuwe HDR-modus toegevoegd die volgens de fabrikant veel betere resultaten moet opleveren en ook minder last heeft van beweging tijdens het fotograferen. Ook nieuw is dat die HDR-modus eveneens in de videocamera beschikbaar is. De camerainterface is opnieuw voorzien van erg veel functies, hoewel Samsung daar inmiddels niet meer uniek mee is.

De kwaliteit van de foto’s is, voor zover dat nu te zeggen valt, goed. De foto’s zijn scherp en de kleuren lijken prima te zijn, wat wel opvalt is dat beelden als je er op inzoomt enigszins ‘schilderachtig’ lijken. Echter zijn dat soort dingen typisch zaken die nog net voor de release middels software-updates aangepast kunnen worden, dus het is lastig daar nu al conclusies over te trekken.

Zo al met al lijkt de Galaxy S5 voorlopig een prima smartphone te zijn en ook een aantal interessante updates te bieden boven de Galaxy S4. Echter is de update niet zo groot als we gehoopt hadden en vinden we het jammer dat het toestel een echt nieuwe processor, ingrijpend vernieuwde interface en 2k-scherm moet ontberen. Het is overigens wel zo dat ook de concurrentie die functies niet in een smartphone heeft zitten momenteel en daarmee is het zeker niet zo dat Samsung achterloopt. De Galaxy S5 zal dan ook ongetwijfeld een van de beste smartphones van dit halfjaar worden en als een trein verkopen. De Galaxy S5 zal op 11 april verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van €699.

Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters