Eerste ervaring met de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge

BARCELONA – Samsung heeft vandaag tijdens het Mobile World Congress de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge bekend gemaakt. De twee zijn bijna identiek, behalve het kenmerkende edge-display van de laatste. In deze hands-on bespreken we beide smartphones.

“Het ontwerp is verbeterd en voelt een stuk hoogwaardiger aan dan zijn voorganger”

De grootste focus van Samsung met de Galaxy S6 was het ontwerp. De fabrikant beweert dat de telefoon van de grond af nieuw ontworpen is, hoewel de gelijkenis met andere Samsungtelefoons natuurlijk duidelijk te zien is. Toch heeft de Galaxy S6 een aantal belangrijke verbeteringen ondergaan en voelt hij een stuk hoogwaardiger aan dan zijn voorganger. De voor- en achterkant zijn van glas en de rand rond het toestel is van metaal. Dat metaal is volgens Samsung 50% harder dan het metaal in andere smartphones en is “zo hard dat het in ieder geval niet buigt.” In de Galaxy S6 Edge loopt het glas van de voorkant aan beide zijkanten een stukje door met een gebold scherm eronder.

Hoewel het ontwerp van glas en metaal er een stuk beter uitziet dan dat van eerder Galaxy S-toestellen, valt er wel het een en ander op aan te merken. Allereerst dat het erg gevoelig is voor vingerafdrukken, zowel voor als achter. Ook jammer vinden we de flink uitstekende camera aan de achterkant en het feit dat vooral de randen wel erg veel weg hebben van de iPhone 6. Verder is het jammer dat het geheugen niet meer uitbreidbaar is en de batterij niet meer uit het toestel kan. In het geval van het geheugen betekent dat dat je voor een toestel met meer ruimte heel wat extra kwijt bent: de smartphones zijn er in 32GB-, 64GB- en 128GB-versies en iedere geheugenverdubbeling kost je €100 extra.

De kleuren van de twee smartphones zijn wel erg mooi. Beide varianten zijn in donkerblauw, wit en goud verkrijgbaar en hebben één unieke kleur. Bij de S6 is dat helder blauw, bij de S6 Edge smaragdgroen. Vooral die groene variant ziet er in onze ogen erg mooi uit.

Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge hands-on 

Het display van de S6 en S6 Edge is een QHD-scherm met een diagonaal van 5,1 inch. Bij de S6 Edge komen daar uiteraard de kromme uitlopers aan de zijkant nog bij. Het gaat om een super amoledscherm dat er erg mooi uitziet. De kleuren zijn levendig, het contrast is erg goed en de helderheid is vrij hoog. De kijkhoeken zijn prima. Wel is het de vraag of de QHD-resolutie echt een voordeel biedt, wij zien voorlopig weinig verschil qua scherpte met een full HD-scherm van dit formaat. Voor de Gear VR is die hoge resolutie overigens wel broodnodig, maar als je niet zo’n accessoire koopt is het de vraag of het de extra batterij- en processorbelasting waard is. Hoe dan ook hebben de twee toestellen twee van de mooiste schermen in de markt.

“Onder de motorkap zijn de telefoons ware snelheidsmonsters”

Onder de motorkap zijn de telefoons ware snelheidsmonsters. Ze zijn gebaseerd op een Exynos 7 Octa-processor met acht 64bit-kernen. Vier Cortex A57-kernen geklokt op 2,1GHz en vier Cortex A53-kernen geklokt op 1,5GHz. De chip is als eerste in een smartphone gemaakt met een 14nm-proces, waardoor hij zuiniger, sneller en kleiner moet zijn. Naast de processor ligt 3GB DDR4 RAM en ook dat is uniek. Volgens Samsung is dat tot 80% sneller dan het gebruikelijke DDR3-geheugen.

Hoewel de processor ontzettend krachtig is en de smartphones over het algemeen ook snel werken, viel ons wel op dat er hier en daar nog wat lag te bespeuren is. Iets dat volgens Samsung verleden tijd zou moeten zijn. Dat zou kunnen komen door het feit dat hier nog pre-release-software op staat, maar in ieder geval is het jammer. De S6 voelde iets trager dan de HTC One M9 gebaseerd op onze eerste indrukken.

Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 

“TouchWiz is flink op de schop genomen door Samsung en daardoor een stuk mooier geworden”

TouchWiz is flink op de schop genomen door Samsung en daardoor een stuk mooier geworden. De schil draait over Android Lollipop en is daar ook mooi op aangepast. Basiskleuren komen overal terug in de interface en veel drukke icoontjes zijn vervangen door een veel rustigere regel tekst. Als je het toestel voor het eerst oppakt lijkt TouchWiz nog grotendeels hetzelfde, maar als je wat dieper gaat graven zijn er belangrijke verschillen te zien. Dat is een groot voordeel wat ons betreft. Natuurlijk is de interface nog altijd behoorlijk uitgebreid en kun je alles wat je van een moderne high-endtelefoon mag verwachten moeiteloos doen met het S6-duo.

De S6 Edge heeft wat speciale software meegekregen om gebruik te maken van het edge-display. De uitgebreide software van de Note Edge is niet meer aanwezig, maar er zijn wel een aantal handige functies gebleven. Als het toestel op standby staat kun je het edge-display activeren door er een aantal keer overheen te vegen, waarna je je recente notificaties kunt zien. Daarnaast kun je via het edge-display eenvoudig bij een lijstje van je favoriete contacten komen en zal het schermpje in een bepaalde kleur oplichten als je door zo’n contact gebeld wordt. Zo kun je ook als het toestel op z’n kop ligt eenvoudig zien wie je belt of sms’t.

“Samsung vertelt ons over de camera’s van de telefoons vooral dat ze erg goed zijn in low-light”

Samsung vertelt ons over de camera’s van de telefoons vooral dat ze erg goed zijn in low-light. Zowel de selfie- als hoofdcamera hebben een diafragma van f1.9 en moeten daardoor veel licht opvangen. Voor zit een 5-megapixelcamera, achter een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie. Beiden hebben een speciale live HDR-functie gekregen die we helaas nog niet goed hebben kunnen testen. Met de hoofdcamera hebben we wel een paar fotootjes kunnen schieten en hoewel die er goed uitzien viel ons wel op dat ze nog een beetje bewogen waren en wat ruis bevatte. Daarbij moet wel gezegd worden dat het hier niet om final software gaat, dus daar kan sowieso nog verbetering in komen en we zullen het later ook grondiger moeten testen om er een echt oordeel over te vellen.

Samsung zou Samsung niet zijn als er niet heel veel functies in de S6 en S6 Edge zouden zitten en die zijn er dan ook. De telefoons hebben wederom een hartslagmeter en wederom een vingerafdrukscanner. Die laatste werkt nu door gewoon je vinger erop te leggen en dat is een grote vooruitgang. Hij zit nog steeds in de homeknop ingebouwd. Die vingerafdrukscanner kun je nu ook gebruiken voor Samsung Pay, waarmee je mobiel kunt betalen via zowel NFC- als magneetstripterminals. Volgens Samsung zul je overal kunnen betalen waar je ook met Visa of MasterCard kunt betalen. De dienst zal vooralsnog wel alleen in Korea en de VS uitgerold worden.

De accu van de Galaxy S6 heeft een capaciteit van 2550mAh, wat relatief niet zoveel is. Zeker gezien het QHD-scherm vragen we ons af of de telefoon daar erg lang mee voort kan. Wel een voordeel is dat je draadloos kunt opladen via meerdere standaarden en dat de batterij via een kabeltje ook bijzonder snel opgeladen kan worden. Vijftien minuten opladen is volgens Samsung genoeg voor 4 uur gebruikstijd. Uiteraard hebben we de batterij hier op de beurs niet kunnen testen.

“Alles bij elkaar zijn de toestellen dus een grote stap vooruit voor Samsung”

Voor zover we dat nu kunnen zeggen zijn de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge indrukwekkende telefoons. Zowel het ontwerp als de interface zijn er duidelijk op vooruit gegaan sinds de S5 en dat waren toch de grote pijnpunten van dat toestel. Wel jammer vinden we dat het geheugen niet meer uitbreidbaar is en de batterij er niet meer uit kan en ook de lag lijkt nog niet honderd procent weg. Los daarvan zijn de toestellen weer ongekend uitgebreid, erg krachtig en voorzien van prachtige schermen. Alles bij elkaar zijn de toestellen dus een grote stap vooruit voor Samsung.

De Galaxy S6 en S6 Edge zijn vanaf 10 april in Nederland verkrijgbaar. De S6 gaat €699 voor de basisversie kosten, oplopend tot €899 voor de versie met 128GB opslag. Voor de S6 Edge betaal je €150 meer: die prijzen lopen uiteen van €849 tot €1049.

Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters