Eerste ervaring met de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge: de beste in het donker

BARCELONA – Het zijn misschien wel de twee belangrijkste Androidtelefoons van het jaar en Samsung had zelfs Mark Zuckerberg uitgenodigd om hun aankondiging kracht bij te zetten: de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. In deze hands-on bespreken we ze.

Ontwerp: Galaxy S6 onder water

Samsung Galaxy S7 hands-on

Op het oog is het ontwerp van de Galaxy S7 weinig verschillend van dat van de Galaxy S6. Toch is er een grote verbetering: de smartphone is waterdicht. Dat heeft Samsung voor elkaar gekregen zonder verdere impact op het ontwerp, dus er zijn geen klepjes. Hoewel we op het evenement van Samsung de telefoon niet onder water konden houden, gaan we er vanuit dat dit dankzij de IP68-certificering geen probleem moet zijn. Los van die waterdichtheid zijn de geslepen randjes van de Galaxy S6 verdwenen en is het glas aan de voorkant ook bij het gewone S7-model een klein beetje krom geslepen. Daardoor loopt alles naadloos in elkaar over en voelt het toestel wat beter in de hand. Wel vonden we de Galaxy S7 en S7 Edge net wat lomper overkomen dan hun voorgangers, wat er waarschijnlijk mee te maken heeft dat de toestellen met 7,9 en 7,7 millimeter wat dikker zijn dan de S6-serie.

Een mooie en hoogwaardig ontworpen smartphone met waterbestendigheid als fijne bonus

Een ander duidelijk voordeel van het ontwerp is dat er weer ruimte gemaakt is voor een micro sd-ingang. Daar zijn we erg blij mee, aangezien dat toch wel een van de nadelen van de Galaxy S6 was. Al met al is de Galaxy S7 een mooie en hoogwaardig ontworpen smartphone met waterbestendigheid als fijne bonus.

Razendsnelle prestaties

Je kon de Samsung Galaxy S6 er al niet echt van betichten dat hij slecht presteerde, maar de Galaxy S7 scoort op dat vlak duidelijk beter. De smartphone zal in Europa uitgerust worden met een Exynos 8-processor; een octacoreprocessor van Samsung zelf met vier 2,3GHz-kernen en vier 1,6GHz-kernen. Er bestaat ook een variant met een Qualcomm Snapdragon 820-chip en we weten helaas niet welke versie we tijdens onze hands-on in handen hadden. Maar wat we wel weten is dat hij snel was. Natuurlijk liep de interface vloeiend, maar ook traditionele knelpunten zoals het openen van het multitaskmenu lijken voor de Galaxy S7 en S7 Edge geen probleem. Wat dat betreft heeft het toestel, dat met zijn 4GB werkgeheugen ook niet verkeerd bedeeld is, duidelijk een stapje voor op de toestellen die nu op de markt zijn. Hoe hij zich gaat verhouden tegenover toestellen als de LG G5 zullen we natuurlijk later moeten zien.

Het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien is de TouchWiz interface. Die is niet veel aangepast tegenover de Galaxy S6 en in dat toestel bleek de relatief zware interface na verloop van tijd de boel toch wat te vertragen. Of dat bij de Galaxy S7 weer gebeurt kunnen we nog niet zeggen, maar die kans zit er wel in. Overigens draait de Galaxy S7 op Android 6.0 Marshmallow.

Wat we wel weten is dat de Galaxy S7 snel is

Ook op batterijgebied zou de Galaxy S7 niet verkeerd moeten presteren. Dat hebben we helaas niet kunnen verifiëren tijdens onze korte ontmoeting met het toestel in Barcelona, maar op papier klinkt het aardig goed. De gewone Galaxy S7 heeft een 3000mAh-batterij; de Galaxy S7 Edge heeft een 3600mAh-batterij. De toestellen zijn geschikt voor snelladen en kunnen ook draadloos snel opgeladen worden, zodat je eenvoudig wat extra power in het toestel kunt stoppen mocht dat toch nodig zijn.

Geweldig scherm met of zonder edge

Het scherm is het vlak waar de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge het meest verschillen. De Galaxy S7 heeft een plat scherm met een diagonaal van 5,1 inch, de Galaxy S7 Edge heeft een wat groter 5,5-inch scherm dat aan beide kanten afgerond is. Die afronding, die we inmiddels kennen van Samsung, brengt functioneel weer wat meer mogelijkheden dan bij de Galaxy S6 Edge. Zo kun je op het edge display een nieuwsticker, het weer of sportscores weergeven. Bovendien zijn de inmiddels bekende snelkoppelingen naar apps of contacten weer aanwezig. Of je die displayfuncties vaak zal gebruiken valt nog te bezien trouwens; bij de Galaxy S6 Edge bleek het gebogen scherm ook vooral om esthetische redenen gewaardeerd te worden door gebruikers.

Het gebogen scherm wordt waarschijnlijk vooral om esthetische redenen gewaardeerd

De schermen zelf zijn bijzonder goed. Ze hebben een resolutie van 2650×1440 pixels, waardoor ze er bijzonder scherp uitzien. Vanwege de gebruikte amoledtechnologie is het contrast bijzonder hoog en de kleuren die het display weergeeft zijn ook erg mooi. Overigens zijn dat allemaal bekende voordelen en is het scherm niet duidelijk beter dan dat van de Galaxy S6. Maar dat is geen schande: ook die smartphone had een bijzonder mooi display.

Goede camera, ook in het donker

Misschien wel de grootste verbetering in de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge is de camera. Niet in het aantal megapixels: dat is zelfs omlaag gegaan van 16 naar 12. Maar die 12 miljoen pixels zijn wel groter volgens Samsung, waardoor ze beter kunnen focussen en meer licht opvangen. Bovendien heeft de camera een groter diafragma van f1.7 gekregen en maakt hij gebruik van zogenaamde ‘dual pixel-technologie’. Wat dat laatste precies inhoudt wist Samsung niet erg duidelijk uit te leggen, maar in ieder geval zorgt het ervoor dat de camera snel kan focussen en in het donker mooie plaatjes maakt. Dat klinkt misschien vooral als een hele berg mooie marketingwoorden, maar op het eerste gezicht lijkt Samsung het ook waar te maken. We konden de Galaxy S7 afgelopen week al even in een nachtelijk Madurodam proberen en de foto’s die we daar konden maken zagen er inderdaad indrukwekkend uit. Selfies schiet de Galaxy S7 trouwens in 5 megapixel met eveneens een groot diafragma van f1.7. Daar hebben we op het eerste gezicht weinig op aan te merken, maar erg bijzonder zijn de zelfportretten die je met de Galaxy S7 of S7 Edge maakt ook niet.

Samsung Galaxy S7 verbetert het beste van vorig jaar

Al met al kunnen we stellen dat de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge hun voorgangers succesvol verbeterd hebben. Het ontwerp is misschien niet erg veranderd, maar intern zijn er zeker de nodige goede verbeteringen doorgevoerd. Vooral van de camera en de prestaties lijken een goede upgrade gehad te hebben en het feit dat de toestellen waterdicht zijn geworden is een mooie plus. Echte minpunten hebben we voorlopig niet kunnen ontdekken en dat spreekt voor de kwaliteit die Samsung hier aflevert. Natuurlijk zullen we later moeten zien of dat positieve beeld stand houdt na wat langer gebruik van het toestel.

De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zullen vanaf 11 maart verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van respectievelijk €699 en €799.

 De Samsung Galaxy S7 en de Samsung Galaxy S7 Edge kopen

 

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters