Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S 8.4 en 10.5

Samsung kondigde vannacht in New York een nieuwe tabletlijn aan, de Galaxy Tab S-lijn. Er zijn twee tablets gepresenteerd in deze lijn die de Galaxy S van de tablets moet worden. In deze hands-on bekijken we ze.

“De twee speerpunten van deze tablets zijn hun scherm en design.”

De Galaxy Tab S-lijn bestaat uit twee producten: de Galaxy Tab S 8.4 en de Galaxy Tab S 10.5. De kleine variant zal voor €399 in de winkels verschijnen, de grote variant gaat €499 kosten. De Tab S 8.4 komt voorlopig alleen in een wifiversie op de Nederlandse markt, de Tab S 10.5 zal ook in lte-variant beschikbaar worden. Beide tablets worden samen met hun accessoires op 4 juli uitgebracht in Nederland.

De twee speerpunten van deze tablets zijn hun scherm en design. Het ontwerp valt vooral op omdat het ontzetten plat is: 6,6 millimeter. Dat resulteert ook in een erg laag gewicht: respectievelijk 294 en 465 gram. Ook in de praktijk zijn de tablets indrukwekkend. Ze voelen beiden erg licht aan en dat zal ervoor zorgen dat je niet snel een lamme arm zult krijgen van het werken met de apparaten. Dat geldt uiteraard voor de 8,4″-versie nog wat meer dan voor de 10,5″-variant, maar ook de grootste van de twee is nog lekker licht.

Hoewel het ontwerp dus vrij indrukwekkend is, zijn we over het uiterlijk van het apparaat wat minder te spreken. De tablets hebben erg veel weg van de S5 met hetzelfde patroon in de achterkant en enigszins rommelige zijkanten. Overigens is het minder erg dan bij de Galaxy S5 en voelen de tablets wel erg prettig in de hand.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 

“Beide tablets hebben een amoled-scherm en dat is vrij uniek in de tabletmarkt.”

Het andere belangrijke punt is het scherm. Dat is een amoled-paneel en dat is een belangrijke vooruitgang in de tabletmarkt. Slechts een keer eerder bracht een bekende fabrikant een amoledtablet uit, dat was Samsung met de Galaxy Tab 7.7. Nu is de techniek dus blijkbaar klaar voor de massamarkt en dat betekent spetterende kleuren, hoge contrasten en een goede kijkhoek. De schermen zijn vergelijkbaar met die van de Galaxy S5 en daarmee voor tablets misschien wel de besten op de markt. Beide tablets hebben een resolutie van 2560×1600, wat zeker voor de 8,4″-versie indrukwekkend is.

Samsung heeft ook aan de softwarekant het nodige toegevoegd aan de schermen. De Adaptive Display-modus moet ervoor zorgen dat de schermen ook buiten goed presteren en met Amoled Photo en Amoled Cinema kun je kiezen tussen wat meer of minder verzadigde kleuren. De aanpassingsmogelijkheden vinden we voor een amoled-scherm een welkome toevoeging, hoe Adaptive Display buiten presteert zal moeten blijken.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on

De Samsung Galaxy Tab S-tablets zijn onderhuis verder redelijk gelijk aan de Galaxy Tab Pro-serie. Ze hebben een Exynos 5 Quad-processor met 4 1,9GHz ARM Cortex A15-kernen en 4 1,3Ghz ARM Cortex A7-kernen. Dat geldt voor zowel de lte- als wifi-versies en dat is anders dan bij eerdere tablets. Op het eerste gezicht werken de apparaten snel en prettig, definitieve snelheidstests moeten natuurlijk nog komen. De tablets beschikken over 3GB RAM.

Softwarematig zijn ze ook redelijk gelijk aan de eerdere tablets van Samsung. Natuurlijk is de TouchWiz-UI weer aanwezig die erg uitgebreid is, maar niet de meest strakke en overzichtelijke interface biedt. Functies als multitasken, de kids-modus en zelfs verschillende useraccounts middels een vingerafdruk zijn beschikbaar. Nieuw is SideSync 3, waarmee je de tablet kunt koppelen met je toestel om bijvoorbeeld gesprekken op het apparaat te ontvangen.

De Galaxy Tab S-tablets hebben een 8-megapixelcamera die in full hd kunnen filmen. We hebben de camera niet goed kunnen testen, maar Samsung kennende zal die zeker niet verkeerd zijn.

“De Galaxy Tab S-lijn is een indrukwekkende tabletlijn,”

De Galaxy Tab S-lijn is een indrukwekkende tabletlijn, vooral door het geringe gewicht en de ontzettend dunne body. Ook de amoled-schermen zien er prachtig uit en bieden zeker toegevoegde waarde. Los daarvan zijn het vrij standaard high-end-Androidtablets, maar daar is uiteraard niets mis mee. De bekende nadelen van Samsungapparaten – het wat plastic design en de wat rommelige interface – zijn weer aanwezig, maar dat lijken kleine nadelen te zijn van verder prima apparaten.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 8.4 hands-on 
cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Dit zijn de beste high-endsmartphones van dit voorjaar lees verder

Samsung AR Emoji

Apple loopt met Face ID twee jaar voor op Android lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters