Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2

AMSTERDAM – Samsung brengt twee nieuwe Androidtablets op de markt in het topsegment. Worden het iPadkillers? Dat hoopt de Koreaanse fabrikant al jaren. We bekeken de tablets tijdens een persconferentie in Amsterdam. Onze ervaringen zijn positief, maar… het blijven wel Androidtablets. En het aantal apps en mogelijkheden hiervoor loopt nog altijd flink achter bij die voor de iPad.

Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 00 sm t715 white white standard online s 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 00 sm t815 black black standard online s 

“De vergelijking met de iPad is niet helemaal eerlijk meer”

Is het toeval dat Samsung nu de meest iPad-achtige tablet ooit uitbrengt? Zowel de schermverhouding (4:3) als de schermomvang (van 10,5 naar 9,7 inch) stemt volledig overeen met de tablet van Apple. Is de Tab S2 een iPadkiller of een iPadkloon?

Zo langzamerhand is de vergelijking met de iPad niet helemaal eerlijk meer. Er zijn talloze Androidtablets. Elk met zijn eigen formaat, mogelijkheden en specificaties, van goedkoop tot duur. Zelfs de duurste Androidtablets kunnen nog altijd niet op tegen de iPad, domweg omdat Apple slechts twee formaten tablets maakt en met zijn besturingssysteem iOS razend populair is bij app-ontwikkelaars. In elke winkel kun je voor de iPad hoesjes, toetsenborden, en andere accessoires makkelijk vinden. Veel makkelijker dan voor elke andere Androidtablet, hoe goed die ook is. Maar wat alle Androidtablets vooral de das omdoet, is de App Store van Apple. Tablet-apps zijn nog altijd talrijker en beter in de App Store dan in de Play Store van Google. Het is dus bij elke Androidtablet de vraag of de fabrikant er ook zelf interessante software aan toevoegt. En wat dat betreft, stelt de Tab S2 niet teleur. We komen daar verderop nog op terug.

Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6728cr2 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6752cr2 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6730cr2 

“De Tab S2 is 5,6 millimeter dun”

Met die achterstand op de iPad heeft elke Androidtablet te maken. Hoewel ze best goed en hardwarematig soms beter zijn dan de iPad, en vaak ook een stuk goedkoper, kiezen daarom nog erg veel consumenten voor de iPad. Samsung probeert daar al jaren verandering in te brengen. Gaat het ze met de Tab S2 lukken? De vorige ‘iPadkiller’, de Tab S, kreeg van ons een enthousiaste review. Maar de iPad bleef hem toch dik de baas in de ogen van de consument.

Met de Tab S2 heeft Samsung zich niet ingehouden. Het ontwerp is mooi en strak, en bijzonder dun: 5,6 millimeter van voor- tot achterkant. Een hele millimeter is er af geschaafd ten opzichte van de eerste Tab S. De Tab S2 is ook een stukje dunner dan de iPad Air 2, die met 6,1 millimeter volgens Apple tot dusver de dunste tablet ter wereld was. Die titel is ‘ie dus kwijt, de Tab S2 mag daar voortaan mee pronken.

Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 02 sm t815 side white standard online s 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6722cr2 

“Het is de eerste Samsungtablet die een metalen jasje krijgt”

De plastic achterkant met putjes in de eerste Tab S is vervangen door een aluminium achterkant. Net zoals de iPad heeft. Het is de eerste Samsungtablet die een metalen jasje krijgt. Samsung heeft onderzoek gedaan naar de ideale omvang van het interne geheugen. Dat is 32GB. De tablets met geheugens van 16GB en minder sterven uit. Gebruikers die daar nog niet genoeg aan hebben, kunnen er tot 128GB bijprikken met een micro sd-kaart. Ook een voordeel ten opzichte van de iPad, die deze mogelijkheid ontbeert.

Snelheid is bij de Tab S2 verplicht. 3GB ramgeheugen staat hiervoor garant. Een Exynosprocessor met vier kernen die zijn geklokt op 1,9Ghz en nog eens vier op 1,3Ghz helpen de boel zeer snel vooruit. Dat bleek ook al toen de tablet enkele weken geleden uitlekte via een benchmarksite. De Tab S2 liet de concurrentie ver achter zich.

Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6748cr2 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6759cr2 

“De Tab S2 is bestemd om de e-reader te vervangen maar de batterij laat te wensen over”

Als je de tablet vasthoudt, valt op hoe dun en licht hij is. De zwaarste variant, van 9,7 inch met lte, is nog altijd maar 389 gram. En de 8-inch versie is net iets zwaarder dan een 265 gram. Dankzij de mat afgwerkte aluminium achterkant voelt het apparaat toch degelijk aan. Het is indrukwekkend hoe Samsung erin is geslaagd om een compleet vlaggenschip in die 5,6 millimeter dikte te krijgen. Bij een nadere review zal moeten blijken of dit ten koste gaat van de accuduur. Het batterijvermogen is meestal het eerste slachtoffer als dergelijke apparaten gewicht en dikte moeten verliezen. Dat valt niet te hopen, want Samsung heeft zelf onderzocht dat 44 procent van de tabletgebruikers vindt dat de batterijduur langer moet zijn. In de grootste tablet heeft Samsung een batterij van 5870 mAh weten weg te werken, in de 8-inch versie zit een accu met een omvang van 4000 mAh. Dat is allebei op zich niet gering. Maar wel behoorlijk minder dan de 7900 mAh batterij van voorganger Tab S, en ook de 7340 mAh-batterij in de iPad Air 2, of 8600 mAh in de oudere iPad Air.

Samsung wil met deze tablet mensen niet alleen laten browsen en spelletjes spelen. De Tab S2 is ook bestemd om de e-reader te vervangen. De tablet moet heel makkelijk als een elektronisch boek kunnen dienen. Het heldere super amoledscherm heeft op beide Tab S2-tablets een resolutie van 2048×1536 pixels. Dat moet voldoende zijn voor een prettige leeservaring. Het apparaat beschikt over een ‘leesstand’ waardoor het licht achter de pagina’s wat geler wordt, wat rustiger voor de ogen is en wellicht ook wat stroom bespaart.

Echter, e-readers zijn erg licht en ze hebben vanwege hun geringe verbruik een enorm batterijvermogen. Het valt te bezien of Samsung hier de e-reader kan vervangen, want die houdt het met gemak een of twee weken vol op één batterijlading. De Tab S2 zal dat bij lange na niet kunnen, en het is lastig als je hem moet opladen net als je in een boek bent verdiept. Hoe dit uitpakt, gaan we nog testen in onze uitgebreide review als het apparaat begin september op de Nederlandse markt komt.

Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 img 6733cr2 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 07 sm t815 detail white standard online s 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 10 sm t815 black black standard online s 
Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S2 07 sm t715 detail white standard online s 

“Microsoft Office Solutions met Word, Excel, Powerpoint en OneNote wordt meegeleverd”

De camera is het enige punt waar we al meteen vraagtekens bij zetten. Aan de achterkant zit een 8-megapixelcamera, aan de voorkant is een selfiecamera met een resolutie van 2,1 megapixel. Precies dezelfde camera’s die wij vorig jaar in de Tab S aantroffen. Toen vonden we ze goed, maar dat er op dit gebied geen upgrade heeft plaatsgevonden, is anno 2015 jammer. Dit vinden we nogal bescheiden voor een vlaggenschip op de tabletmarkt, hoewel we ons realiseren dat deze apparaten niet in de eerste plaats gebruikt zullen worden om er foto’s mee te maken.

Al eerder merkten we op dat een fabrikant van Androidtablets er niet alleen komt met de hardware; ook aan de softwarekant moet iets geleverd worden om de titel iPadkiller te verdienen. De Tab S2 is kennelijk niet alleen bestemd om de iPad te beconcurreren, maar ook de Microsoft Surface-tablets moeten voor hem oppassen. Samsung levert Microsoft Office Solutions met Word, Excel, Powerpoint en OneNote mee, plus twee jaar lang 100GB online opslag bij OneDrive van Microsoft. Wie besluit om het optionele toetsenbord (Book Cover) van Samsung erbij te kopen, heeft aan de tablet dan een goede en productieve laptop voor het maken en bewerken van documenten. Het toetsenbord bezit ook een trackpad.

“Prijzen tussen 399 en 576 euro”

Vlaggenschepen mogen wat kosten. De 8 inch-variant komt met een adviesprijs vanaf 399 euro naar de Nederlandse winkels, de 9,7-inch variant gaat 499 kosten en de lte-variant van die laatste kost 576 euro. De tablets liggen vanaf begin september in de winkels.

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters