Eerste ervaring met de Samsung Galaxy XCover 2

BARCELONA – In augustus 2011 kondigde Samsung haar eerste XCover-telefoon in de Galaxy serie aan. Nu is er een opvolger gekomen met de voorspelbare naam Galaxy XCover 2. De XCover-serie kenmerkt zich doordat de toestellen goed tegen water en stof kunnen. In deze hands-on gaan we in op onze eerste ervaring met het toestel.

“De Galaxy XCover 2 hoort niet thuis op een beurs, maar buiten in de natuur”

Samsung Galaxy XCover 2

Helaas stond er geen grote bak met water of zand klaar om de nieuwe XCover 2 eens goed te martelen. De Xcover 2 is dan ook een telefoon die niet thuishoort op een beurs, maar in iemands hand tijdens wildwaterkanoën of in een woestijn met zware zandstormen. In deze hands-on kunnen we je dus helaas nog geen onderwaterfoto’s tonen en laten we het vooral bij de specificaties en de gebruikservaring.

Het toestel heeft een IP67-waardering dat betekent dat het tegen water kan op een diepte van 1 meter voor minimaal 30 minuten. Ook is het toestel bestand tegen stof en zand waar Samsung ook 100% garantie op geeft. Deze degelijkheid brengt dan wel gelijk ook een nadeel met zich mee, en dat is dat de Galaxy XCover 2 niet de schoonheidsprijs verdient.

De knoppen zien er wat lomp uitgevoerd uit en van de kleur en de bouw moet je maar net houden. Zo ziet alles er rimpelig uit met vreemde inhammen. Dit is vooral gedaan om te zorgen voor een goede grip voor gebruik tijdens extreme sporten. De telefoon heeft veel fysieke knoppen die je onder water kunt gebruiken.

Het leuke aan de XCover 2 is de nieuwe mogelijkheid om onderwaterfoto’s te maken. Onder water zal je touchscreen niet werken en is de fysieke cameraknop een must-have. Hoe de onderwaterfoto’s van de 5-megapixelcamera eruit komen te zien weten we pas als we een review-exemplaar ontvangen.

“Het toestel kan tegen water, stof en zand, maar helaas niet tegen een stootje”

Aan de achterkant vinden we een opvallende metalen ring die je met een munt open of dicht kunt draaien. Als we het Samsungpersoneel moeten geloven is dit bedoeld om te voorkomen dat het batterijklepje los springt als het toestel valt. Op zich een vreemd verhaal, want het toestel is niet geclassificeerd om tegen stoten of vallen te kunnen en daar krijg je dus ook geen garantie op.

Wij vinden het dan ook jammer dat het toestel niet geclassificeerd is om tegen hardere stoten te kunnen. De kans dat je telefoon in water of stof terechtkomt lijkt ons kleiner dan dat je telefoon een harde val maakt. Hiermee is de metalen ring achterop eerder onhandig. Bovendien valt het in het design van het toestel nogal uit de toon.

Samsung Galaxy XCover 2 metalen ring 
Samsung Galaxy XCover 2 rimpels zijkant 
Samsung Galaxy XCover 2 knoppen onderkant 

“Het is een forse vooruitgang vergeleken met de eerste Galaxy XCover”

De specificaties van de XCover 2 vallen niet tegen. Zo heeft het toestel een 1Ghz dualcore-processor met 1GB RAM en 4GB opslaggeheugen dat uit valt te breiden met een microSD-kaart. De XCover 2 draait dan ook aardig soepel en de ervaringen zijn zeker niet slecht. Uiteraard werkt alles lang niet zo snel als een Galaxy SIII, maar het is een forse vooruitgang vergeleken met de eerste Galaxy XCover.

Het scherm is er ook op vooruit gegaan. Waar de Galaxy XCover nog een 3.65″ scherm had met een resolutie van 320 x 480 heeft de XCover 2 een 4″ scherm met een resolutie van 480 x 800. Hierdoor zien applicaties er beter uit en werkt de browser een stuk prettiger. De helderheid en de kleuren van het scherm zijn verder goed maar komen bij lange na niet in de buurt bij dat van een AMOLED-scherm.

Op de Galaxy XCover 2 draait Android 4.1.2 (Jelly Bean) wat ervoor zorgt dat alle applicaties prima werken. Ook vinden we TouchWiz terug met veel software die we ook kennen van de Galaxy SIII zoals S-Cloud, S Voice, Readers Hub, Video Hub, Game Hub en Music Hub. Een applicatie die ook op het toestel staat en er prima bij past is de Cardio Trainer Pro workout-app. Hiermee kun je al je extreme sporten bijhouden en resultaten terug bekijken.

Het toestel staat op dit moment al in enkele winkels als pre-order en moet halverwege maart al in de winkels verschijnen. Samsung geeft het toestel een adviesprijs van 349 euro. Naar onze mening is dat veel te duur, aangezien het toestel officieel niet tegen stoten of vallen kan. Gelukkig zijn de prijzen van de eerste webshops nu al een stuk lager, waardoor het vooral een interessant toestel is voor mensen die veel met watersporten doen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy XCover 2 algemeen 
Samsung Galaxy XCover 2 camera 
Samsung Galaxy XCover 2 bovenkant scherm 
Samsung Galaxy XCover 2 bovenop 
Samsung Galaxy XCover 2 onderop 
Samsung Galaxy XCover 2 totaal 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters