Eerste ervaring met de Samsung Gear S

BERLIJN – De Gear S is de eerste smartwatch van Samsung met het S-predicaat en dat brengt in dit geval heel wat nieuwe features met zich mee. In deze hands-on bespreken we de Gear S.

“Het wat grote, dikke ontwerp brengt wel veel functionaliteit met zich mee.”

Het uiterlijk van de Gear S lijkt een beetje op een uitgerekte Gear Fit. Net als de Gear Fit, heeft deze Gear S een gebogen scherm waardoor hij beter naar je pols vormt. Dat is wel nodig ook, want het apparaat is behoorlijk groot. De Gear S heeft een 2″-scherm, een maat die vroeger in telefoons nog niet zo gek was. Daarnaast is de Gear S behoorlijk dik. Een voordeel van de Gear S is dat hij waterdicht is, hij is IP67 gecertificeerd. Wel zo handig voor een horloge. Al met al komt het geheel behoorlijk lomp over en zal het zeker niet iedereen goed staan om de pols.

Dat wat grote, dikke ontwerp brengt wel veel functionaliteit met zich mee. De smartwatch kan als eerste een simkaart slikken en dat betekent dat je ook de nodige functies zonder smartphone in de buurt kunt gebruiken. Zo komen bijvoorbeeld je mailtjes gewoon door zonder een smartphone in de buurt en kun je zelfs sms’en en bellen met de Gear S.

Voor het sms’en, maar ook bijvoorbeeld het sturen van mailtjes, is er een volledig qwerty-toetsenbord aanwezig. Daarmee kun je in een noodgeval typen, maar erg handig werkt het natuurlijk niet vanwege het kleine schermpje. zeker als het horloge ook nog eens om je pols zit kan het allemaal erg ingewikkeld worden.

Samsung Gear S hands-on 
Samsung Gear S hands-on 
Samsung Gear S hands-on 
Samsung Gear S hands-on 

De interface van de Gear S is gebaseerd op Tizen en voor een smartwatch erg uitgebreid. Natuurlijk is je homescreen gewoon een horloge, tot zover niets nieuws. Het menu echter is een stuk uitgebreider en groter en bestaat nu uit een grid van twee bij drie iconen. Hoe handig dat daadwerkelijk is om je pols blijft even de vraag, maar het lijkt in ieder geval wel goed te werken.

De Gear S wordt aangedreven door een dualcoreprocessor geklokt op 1GHz en heeft 512MB werkgeheugen, dat lijkt allemaal voldoende. Het horloge werkt op het eerste gezicht snel en soepel.

Samsung Gear S hands-on

Hoewel het apparaat er niet exclusief op gericht is, ziet Samsung de Gear S zeker ook als fitnesshorloge. Dat doet het apparaat redelijk goed, aangezien hij compleet autonoom kan werken. Het apparaat heeft 4GB ingebouwd geheugen en kan verbinden met bluetooth-headsets, zodat je met alleen het horloge muziek kunt luisteren onder het rennen. Daarnaast heeft het apparaat een eigen GPS-sensor, dus je kunt ook zonder smartphone je hardlooprondje tracken. Dat scheelt dus flink wat gewicht in je zak of om je arm, hoewel je er natuurlijk wel een dik horloge voor terugkrijgt.

De Gear S is net als Samsung’s eerdere smartwatches voorzien van een hartslagmeter om je tijdens het sporten nog beter te kunnen bijstaan. Daarnaast heeft hij een UV-sensor, waarmee je kunt kijken of het nodig is om zonnebrand te smeren. Of dat erg nuttig is vragen we ons af.

“De Gear S is net als eerdere Samsung’s voorzien van een hartslagmeter en heeft daarnaast een UV-sensor.”

Dat de Gear S ongekend functioneel is voor een smartwatch, staat als een paal boven water. De keerzijde van het verhaal is dat de Gear S vrij groot en lomp is. Daar moet je maar net mee rond willen lopen. Hoeveel toegevoegde waarde de extra functies echt bieden, hebben we tijdens onze korte ontmoeting helaas nog niet kunnen ontdekken.

Samsung Gear S hands-on 
Samsung Gear S hands-on 

iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

Apple Watch 3

Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

Apple Watch 3

‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

Samsung Gear S3 Classic en Frontier

Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters