Eerste ervaring met de Samsung Gears

BARCELONA – Naast de Galaxy S5 heeft fabrikant Samsung nog een drietal belangrijke nieuwe producten geïntroduceerd hier op de MWC in het zonnige Barcelona. Met de Gear Fit, Gear 2 en de Gear 2 Neo breidt de Koreaanse marktleider het arsenaal van wearables verder uit na de introductie van de Galaxy Gear zes maanden geleden. Wij hebben ze alle drie de modellen getest en delen bij deze onze eerste bevindingen met de nieuwe telgen in de Gear-familie.

Voor alle drie de klokjes geldt dat ze op Samsung’s nieuwe Tizen-besturingsysteem draaien. Het eigen besturingsysteem is ogenschijnlijk nog niet klaar voor consumenten-telefoons maar is al prima in staat om de simpelere techniek van de Gears aan te drijven. In de praktijk zit er qua ervaring weinig verschil tussen de Galaxy Gear van vorig jaar die nog door Android werd aangestuurd en de nieuwe Tizen-apparaten. Samsung beweert dat Tizen betere performance en batterijduur oplevert maar in onze korte test met de nieuwe producten waren de verschillen niet merkbaar. We hopen in onze uiteindelijke review te ondervinden dat de batterijduur significant verbeterd is want dit was één van de grootste kritieken op de oude Galaxy Gear. Overigens heeft Samsung het ‘Galaxy’-gedeelte van de naam laten vallen voor de Tizen-wearables.

Qua apps zullen de nieuwe Tizen-horloges uiteindelijk hetzelfde aanbod als de Android-variant bieden. Samsung zal de SDK vrijgeven waardoor ontwikkelaars hun Android-apps over kunnen zetten naar het nieuwe Tizen-platform. Het is nog niet bekend hoeveel apps er precies bij de lancering in april beschikbaar zullen zijn maar Samsung erkent dat dat het aanbod allicht kleiner is dan dat van de Galaxy Gear. Doordat de nieuwe horloges niet meer op Android draaien zal het niet meer mogelijk zijn om Android-apps te sideloaden zoals dat op de Galaxy Gear kan. Net als de Galaxy Gear zullen de nieuwe Gears compatibel zijn met een aantal verschillende telefoons uit de Galaxy-lijn.

Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02892 
Samsung Gear Fit
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02904 
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02901 

De eerste nieuwe wearable die van Samsung op de MWC konden testen was de Gear Fit. Dit nieuwe model is een vreemde eend in de bijt dankzij zijn kleinere afmetingen en gebogen AMOLED-scherm. Zoals de naam impliceert is dit model gericht op de actieve gebruiker en wordt dan ook geleverd met een pedometer en een hartslagmeter. De verkleining gaat ten koste van de camera maar zorgt voor een eleganter geheel. Helaas heeft Samsung er voor gekozen om de informatie over de breedte van het scherm weer te geven. Dit zorgt er voor dat de gebruiker zijn pols of zijn hoofd in rare bochten moet wringen om de informatie af te lezen. Het ziet er elegant uit maar praktisch is anders. De interface van de Gear Fit zag er uitstekend uit, bewoog vloeiend over het scherm en was eenvoudig te bedienen maar we hadden veel liever een verticale oriëntatie gezien.

Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02924 
Samsung Gear 2
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02927 
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02914 

Na de Gear Fit waren we toe aan de Gear 2. Zes maanden na de introductie van de Galaxy Gear probeert Samsung een aantal belangrijke kritieken aan te pakken. Belangrijkste verschil met het oude model is dat de camera van de Gear 2 niet meer in het horlogebandje verwerkt zit maar verplaatst is naar de body. Hierdoor kan het bandje worden vervangen en ziet het geheel er een stuk minder lomp uit. Ook heeft de camera een upgrade van 0,1 megapixel gekregen waardoor het geheel uitkomt op een totaal van 2 megapixel. Dit verschil was niet duidelijk merkbaar en we zullen later in onze uiteindelijke review de camera moeten testen onder verschillende omstandigheden om te kijken of het verschil merkbaar is.

Ook de processor heeft een kleine upgrade gekregen en is van een 800MHz model opgewaardeerd naar een dual-core unit met een snelheid van 1GHz. Doordat er weinig veeleisende apps voor de klokjes beschikbaar zal dit verschil in de praktijk weinig uitmaken voor de gemiddelde consument. Opvallend genoeg is de batterijcapaciteit van de Gear 2 verminderd ten opzichte van zijn voorganger. Waar de Galaxy Gear was voorzien van een batterij met een capaciteit van 315mAh moet zijn opvolger het doen met 15mAh minder. Een opvallende keus maar Samsung beweert dat Tizen efficiënter met de batterij om zal gaan dus mogelijk wordt het verschil op deze manier gecompenseerd. De batterijduur was één van de grootste kritieken op de Galaxy Gear dus we hopen van harte dat de fabrikant gelijk heeft wat de energieconsumptie van Tizen betreft.

Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02933 
Samsung Gear 2 Neo
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02939 
Eerste ervaring met de Samsung Gears dsc02936 

Het laatste horloge dat voor handen was, was de Gear 2 Neo. Samsung gebruikt de Neo-toevoeging om aan te duiden dat het om een afgeslankte versie van het normale product gaat en bij de Gear 2 Neo betekent dat dat de camera ontbreekt. Tijdens onze review van de Galaxy Gear waren we gecharmeerd van het idee van een camera op onze pols en we betreuren dit gebrek dan ook bij de Gear 2 Neo. De fabrikant was nog niet bereid om over prijs te praten dus het is lastig om te beoordelen of de Gear 2 Neo een betere prijs/kwaliteit verhouding heeft dan zijn duurdere broertje. Qua gebruikerservaring zijn de twee model verder identiek.

Het belangrijkste verschil voor alle drie de nieuwe wearables geldt dat ze vooral cosmetisch op vooruit zijn gegaan. Voor andere productgroepen is dit wat ons betreft bijzaak maar voor wearables is het uiterlijk des te crucialer. Het zal nog even duren voordat de gemiddelde consument met een scherm om zijn pols gaat lopen maar de tweede generatie Gears zijn een stap in de goede richting. Of de switch naar Tizen een voor- of een nadeel is kunnen we nog niet zeggen. We vinden het jammer dat we geen Android-apps meer kunnen sideloaden maar als het ten goede komt van de batterijduur van de Gears kunnen we daar mee leven. De Gear Fit, Gear 2 en Gear 2 Neo zullen vanaf april beschikbaar zijn en wij zullen rond die tijd met een uitgebreide review komen. Samsung heeft nog niet aangekondigd wat de drie modellen moeten gaan kosten.

iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

Apple Watch 3

Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

Apple Watch 3

‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

Samsung Gear S3 Classic en Frontier

Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters