Eerste ervaring met de Sony Xperia E1

De Sony Xperia E1 is voorlopig het goedkoopste toestel in de Sony-lineup. Het toestel brengt de bekende Walkman-toets terug in Sony’s smartphones en is dan ook vooral op muziek gericht. In dit artikel tekenen we onze eerste ervaringen met het toestel op.

Sony Xperia E1 hands-on

Traditioneel gezien is Sony’s sterke territorium vooral het middensegment, met soms een leuke uitschieter naar boven of naar beneden. De laatste tijd kruipt de fabrikant wat naar boven in de markt, maar dat betekent niet dat men het maken van leuke low-endtelefoons verleerd is. Een daarvan is de Xperia E1, die inmiddels bijna in de winkels ligt voor minimaal €140. Daarmee is het de goedkoopste smartphone van Sony en dat zal het voorlopig wel even blijven.

De Xperia E1 is duidelijk gebouwd naar Sony-standaarden, met een ontwerp dat een beetje lijkt op de Xperia Z1. In tegenstelling tot de Xperia Z-serie is de E1 wel een beetje een dikkertje: de telefoon is 12 millimeter diep. Daarmee is het een van de dikkere smartphones die we in tijden vast hebben gehad. Dat komt de draagbaarheid en de uitstraling uiteraard niet ten goede, maar door de prettige afronding ligt de E1 wel erg goed in de hand. De smartphone heeft een achterkant met een vrij ruw oppervlakte, wat best prettig aanvoelt.

“Tijdens onze eerste ontmoeting voelde de E1 niet vervelend traag aan”

De Xperia E1 is voorzien van een 4-inch-scherm met een resolutie van 480×800 pixels. Het gaat om een TFT-paneel dat niet erg mooie kleuren weergeeft en een vrij matige kijkhoek heeft, maar dat geldt voor de meeste smartphones in dit segment wel.

De processor in de E1 is een dualcore Snapdragon 200-processor met 2 Cortex A7-kernen geklokt op 1,2GHz. Dat is zeker niet een van de snellere processoren, maar tijdens onze eerste ontmoeting voelde de E1 niet vervelend traag aan. De software is een wat uitgeklede versie van de bekende Sony-schil over Android en werkt prettig.

Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 

“Los van de matige camera lijkt het toestel goed in orde voor een leuk prijsje.”

De Sony Xperia E1 heeft een 3,2-megapixelcamera, wat zelfs voor dit segment wel een beetje beperkt is. Overigens is het nog wat te vroeg om iets zinnigs over de foto- of videokwaliteit te zeggen. Op de achterkant prijkt een dikke speaker die volgens Sony 100db kan produceren. De speaker klinkt voor een goedkope smartphone zeker goed, maar kan zich zeker niet meten met bijvoorbeeld de BoomSound-speakers van HTC. Op muziekgebied is de E1 verder voorzien van en speciale Walkmanknop om je muziek snel te starten of pauzeren. In de software heeft Sony geen speciale muziekfuncties toegevoegd, maar het toestel beschikt wel over de sowieso al redelijk goede Walkmanspeler die we van Sony gewend zijn.

De smartphone heeft een 1750mAh-batterij en is in single- en dualsimversie beschikbaar.

Sony lijkt met de Xperia E1 een goede insteek voor een goedkoop toestel gevonden te hebben. De smartphone onderscheidt zich enigszins op zijn muzikale kwaliteiten en ziet er leuk uit. De camera is, afgaande op de specificaties, wel vrij matig. Maar los daarvan lijkt het toestel goed in orde voor een leuk prijsje.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
Sony Xperia E1 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters