Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua

BARCELONA – De Sony Xperia M4 Aqua is een midrangetelefoon, maar als Sony hem twee jaar geleden op zijn MWC-stand had gelegd, had het toestel makkelijk voor een topmodel kunnen doorgaan. Het toestel lijkt bijzonder op de Xperia Z3 en dat is precies de bedoeling.

Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 847 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 849 

“De belangrijkste ingangen zijn niet meer bedekt met een waterdicht klepje”

Om aan te geven dat de M4 waterdicht is, is de toevoeging Aqua eraan gegeven. Een ietwat vreemde benaming, aangezien de Xperia Z-serie ook waterdicht is en die heeft geen Aqua-toevoeging. Het maakt echter wel onmiddellijk duidelijk hoe Sony deze telefoon in de markt wil zetten: als een goedkoop alternatief voor die duurdere Z-serie. Voor 299 euro mag je er een in je zak steken.

Net als bij de gelijktijdig aangekondigde Xperia Z4 Tablet, zijn ook de twee belangrijkste ingangen van de Xperia M4 Aqua niet bedekt met een plastic klepje om de waterdichtheid te garanderen. Het gat voor de oortelefoon is gewoon zichtbaar, net als de ingang voor de micro usb-kabel, en toch zijn die ingangen waterdicht. Wel zitten er nog plastic klepjes voor de veel minder gebruikte sleuven voor de micro sd-kaart en de simkaart. Dat de twee meestgebruikte klepjes zijn vervallen, vinden we een goede zaak. Bij de eerste Xperia Z wilden de plastic klepjes nog wel eens afbreken, waarna het toestel net zo gevoelig was voor water als elke andere telefoon.

Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 846 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 850 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 848 

“De hoekjes van de metalen rand zijn extra verstevigd”

De telefoon heeft een 5-inch scherm dat helder overkomt en het toestel ligt lekker in de hand. Het is dun, maar stevig, waar de metalen rand ook toe bijdraagt. De hoekjes van de metalen rand zijn nog wat extra verstevigd en dat is wel goed te zien. Dat vinden we qua ontwerp een minpuntje. Sony had er wat ons betreft beter voor kunnen kiezen om de hele rand van dat stevige metaal uit te voeren, dan waren die lelijke hoekjes niet nodig geweest en was het toestel wat stootvaster dan nu.

De achterkant is van plastic gemaakt, maar dat zie je er niet aan af. Het is glimmend plastic van het soort waar je je vingerafdrukken goed op kunt terugvinden. Wij voorzien dat vele gebruikers van dit toestel er nogal vaak mee langs hun trui vegen om de achterkant van vette vingerafdrukken te ontdoen. Het scherm is een IPS lcd-exemplaar met een pixeldensiteit van 294 ppi. In de praktijk kun je hierdoor met het blote oog de pixels nauwelijks meer ontwaren op het scherm.

Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 855 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 854 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 842 

“De 13-megapixelcamera wordt aangestuurd met een aparte cameraknop”

De prestaties van het toestel zijn goed, en dat is te danken aan een Qualcomm Snapdragon 615-processor met acht kernen. Dat is heel keurig voor deze categorie, aan de bovenkant van het middensegment. Er zit 2GB ram bij om de processor te ondersteunen. Het intern geheugen is beperkt, slechgts 8GB, maar zoals eerder opgemerkt kan dat dus met een micro sd-kaart worden uitgebreid.

De achtercamera heeft een resolutie van 13 megapixel en hij wordt aangestuurd met een aparte cameraknop aan de zijkant van het toestel. Die cameraknop is zo klein dat hij nauwelijks opvalt. Qua design is dit mooi, maar de functionaliteit is wat minder. Je moet echt even met de vingers op zoek naar die knop, en vrij hard drukken voor de camera een foto schiet. Bij het filmen is dit nog wat lastiger, omdat je die knop dan lang ingedrukt moet houden. Gelukkig zijn er ook nog altijd de onscreen foto- en videoknoppen van de camera-app.

De frontcamera maakt selfies in een resolutie van 5 megapixel en dat is in deze tijd ruim voldoende voor een mooie foto van jezelf. De lens van deze selfiecamera is een groothoeklens, waardoor je een heel gezelschap op de foto kunt zetten.

De camerasoftware is precies dezelfde als die in de Xperia Z3. Alle toevoegingen van Sony aan de functionaliteit van de camera zitten dus ook in deze M4 Aqua. Sony beweert dat met de camera’s ook in slechte lichtomstandigheden goede foto’s kunnen worden genomen. Dat viel ons ietwat tegen; de lichtcompensatie werkte op zich goed, maar het gekiekte onderwerp – een schoen in het halfduister – kwam korrelig en vaag op de foto. Als je de 13-megapixelcamera echter richt op een goed belicht onderwerp, komen er goede foto’s uit.

De telefoon wordt geleverd met ‘gewone’ oortjes, maar naar keuze kun je er ook een waterdichte headset bij kopen. Sony laat die waterdichte oortjes via bluetooth contact maken met de telefoon.

Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 851 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 853 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 845 
Eerste ervaring met de Sony Xperia M4 Aqua 843 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters