Eerste ervaring met de Sony Xperia SP

Sony kondigde begin deze week de Xperia SP aan, een nieuwe midrangetelefoon die de Xperia P moet opvolgen. De SP richt zich vooral op design, maar kan ook qua specs prima meekomen. In deze hands-on lees je er meer over.

Sony Xperia SP handson

Terwijl de Xperia Z van Sony de spotlights voorlopig wel even bezet houdt, zit de fabrikant niet stil en staan er ook wat goedkopere smartphones op het programma. De Xperia SP is een van die toestellen, waarbij Sony extra aandacht besteed heeft aan het design. Het eerste dat opvalt aan dat design is dat de zijkanten van aluminium zijn gemaakt, maar de achterkant gewoon van plastic. Dat geeft het toestel een redelijk premium gevoel, maar het is wel minder dan bij zijn voorganger de Xperia P. Desondanks voelt de Xperia SP prettig aan en ziet hij er ook mooi uit.

Een van de speerpunten van dit toestel is het doorzichtige balkje onder het scherm. Dat is iets dat we kennen van de Xperia S, P en U en dat Sony nu opnieuw gebruikt. De antenne zit nog steeds in dit balkje verwerkt, alleen is er niet meer zo’n groot blok onder te vinden. Nu wordt het balkje begrensd door een bescheiden metalen stripje. Ook leuk is dat hij uitgerust is met een RGB-led die notificaties doorgeeft en tevens als een soort sfeerlichtje dient. Als notificatieledje is hij per app in te stellen met een verschillende kleur, waardoor je direct kunt zien wat voor notificatie je hebt. Bij het bekijken van foto’s kleurt hij mee met de foto, zoals we dat kennen van Philips’ Ambilight. Bij de muziekspeler kleurt het balkje mee met de album-art en is hij tevens in staat om op het ritme van de muziek te knipperen. Het is allemaal niet heel nuttig, maar voegt wel een leuke extra toe aan het design van het toestel.

Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 

“De telefoon loopt snel, heeft een redelijk goed scherm en een prima interface.”

Het scherm van deze Xperia SP is een 4,6″ groot 720p-scherm van ongeveer hetzelfde type als de oudere Sonytoestellen. Een LCD-paneel met vrij slechte inkijkhoeken dus. Dat is jammer, maar verder presteert het scherm niet slecht op het eerste gezicht. Hij leek een beter contrast te hebben dan het scherm van de Xperia Z en ook mooie kleuren weer te geven. Tevens is dit het eerste scherm waar Sony Gorilla Glass voor gebruikt, waardoor de fabrikant ook heeft gekozen geen screenprotector meer op het scherm te lijmen. Daarmee is één van onze irritaties met de oudere Xperiatoestellen ook opgelost. Speciaal aan dit scherm is verder dat hij met handschoenen te bedienen is, iets dat we al eerder zagen op de Xperia sola. Tot slot is het aantal instellingen voor het scherm uitgebreid en kun je nu los van de Mobile Bravia Engine 2 ook zelf nog wat sleutelen aan de witbalans van het scherm.

Qua snelheid doet de Xperia SP goed mee met de andere duurdere midrangers. Het toestel heeft een dualcore Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chip geklokt op 1,7GHz, die zich onderscheidt van de S4 Plus-chip vanwege zijn GPU. Die is namelijk hetzelfde als in de quadcoreversie van de S4 Pro en dus hetzelfde als in de Xperia Z. Hoewel we natuurlijk niet heel gedetailleerd op de snelheid in kunnen gaan na een korte periode met het toestel gespeeld te hebben, leek hij op het eerste gezicht wel lekker rap te zijn en hebben we geen haperingen opgemerkt. De interface is hetzelfde als de andere Sonytelefoons met Android 4.1 en daarmee prettig te noemen.

De camera van de Xperia SP heeft een resolutie van 8 megapixels en is uitgerust met een Exmor RS-sensor voor betere foto’s in slechte lichtomstandigheden. Daar hebben we echter niet genoeg mee kunnen experimenteren om daar veel nuttigs over te kunnen zeggen op dit moment.

De Xperia SP ondersteunt ook LTE, dus snel internetten met deze telefoon moet geen probleem zijn.

Al met al lijkt de Xperia SP een leuke midrangetelefoon te zijn. Het toestel ziet qua design goed in elkaar en ook het interne ontwerp is op het eerste gezicht niet verkeerd. De telefoon loopt snel, heeft een redelijk goed scherm en een prima interface. Het toestel heeft een adviesprijs van €399 meegekregen en als je bedenkt dat de winkelprijs altijd wat lager ligt is dat een prima prijs. Daardoor lijkt het toestel goed in staat te zijn om te gaan concurreren met de inmiddels wat oudere high-endmodellen.

Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
Sony Xperia SP handson 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters