Eerste ervaring met de Sony Xperia X Performance: wolf in schaapskleren

BARCELONA –  Sony presenteerde in Barcelona ‘het nieuwe Xperia’. De smartphones die daarbij horen vallen in de Xperia X-lijn en de Sony Xperia X Performance is daarvan het meest interessante model. In dit artikel vertellen we je wat we voorlopig van het toestel vinden.

De Sony Xperia X hebben we inmiddels in een hands-on besproken, waarbij we ook ingingen op de nieuwe strategie van Sony. Voor meer informatie daarover kun je dus in dat artikel terecht. In dit stuk zal de focus meer liggen op de Sony Xperia X Performance zelf; een toestel dat beschouwd kan worden als het nieuwe topmodel van Sony.

Goede deal

Inmiddels zijn de prijzen voor Sony’s Xperia X-serie bekend, en daaruit kan opgemaakt worden dat je, in ieder geval relatief, een goede deal hebt aan de Xperia X Performance. De gewone Xperia X gaat €599 kosten, terwijl de X Performance straks voor €699 over de toonbank zal gaan. Voor die honderd euro meer krijg je een veel krachtigere Snapdragon 820-processor en een waterdicht ontwerp. Bovendien heeft dat ontwerp een geborstelde aluminium achterkant, wat er in onze ogen iets mooier uitziet dan het gladde aluminium van de Xperia X. Maar dat is misschien een persoonlijke voorkeur. In ieder geval ziet het ontwerp van de Xperia X Performance er netjes, voelt het hoogwaardig aan en ligt het prettig in de hand.

Sony Xperia X Performance hands-on

Aan de zijkant van de Xperia X Performance prijkt een vingerafdrukscanner, die verwerkt zit in de powerknop. Erg handig als je het toestel in je rechter hand vast hebt, maar wat minder handig in andere gevallen. De Sony Xperia X Performance is dus waterdicht; als enige lid van de X-familie. Dat heeft Sony bereikt zonder klepjes over de poorten, dat is prettig. De smartphone heeft een IP68-certificering, wat betekent dat hij een half uur op anderhalve meter diepte onder water kan overleven.

De X Performance is waterdicht als enige lid van de X-familie

Het display van de Xperia X Performance is hetzelfde 5-inch full HD-scherm als dat in de Xperia X. Dat scherm ziet er netjes uit en lijkt qua helderheid en contrast in orde, maar kan zich zo op het eerste gezicht niet meten met de steeds beter wordende amoledschermen van sommige concurrenten.

Snelle prestaties

De Sony Xperia X Performance is dus voorzien van een Snapdragon 820-processor en voegt zich daarmee bij de LG G5 en Samsung Galaxy S7. Een verschil is dat het werkgeheugen in deze smartphone 3GB bedraagt en in de concurrerende modellen 4GB, maar het is de vraag hoeveel je daar in de praktijk van gaat merken. Voor zover we dat op basis van de pre-productiesoftware die op de Xperia X Performance die wij in handen hadden kunnen zeggen, is het toestel in ieder geval snel. De interface werkte zonder problemen en het opstarten van applicaties en grote menu’s ging snel.

De batterij moet in ieder geval twee jaar goed blijven

De batterij van de Sony Xperia X Performance is 2700mAh. Dat lijkt niet veel, maar Sony belooft toch dat de accu twee dagen mee gaat met normaal gebruik. Dat kunnen we nu nog niet verifiëren, maar gezien het trackrecord van Sony op dat gebied willen we in ieder geval wel geloven dat de batterij beter dan gemiddeld zal scoren. Bovendien heeft Sony technologie van het recent overgenomen Qnovo in het toestel gestopt. Deze ‘adaptive fast charging’ technologie zou beter moeten inspelen op de actuele status van de batterij, waardoor de levensduur van de accu verlengd moet worden. Zo moet de batterij volgens Sony in ieder geval twee jaar goed blijven.

Altijd een goed shot

Sony Xperia X Performance hands-on

De camera van de X Performance is in de basis min of meer gelijk aan die van de Xperia Z5. Het is een 23-megapixelsensor die mooie detailrijke foto’s maakt maar in het donker wat tekort schiet. We hebben de camera natuurlijk nog niet uitgebreid kunnen testen, maar de resultaten lijken inderdaad niet veel te verschillen van de Xperia Z5. Wat wel nieuw is, is de zogenaamde ‘predictive hybrid autofocus’. Deze nieuwe manier van focussen ‘voorspelt’ wat er gaat gebeuren met de objecten in je beeld, waardoor die altijd scherp zijn wanneer je een foto schiet. Zo mis je nooit meer dat ene perfecte fotomoment, volgens Sony. Om dat te bewijzen had Sony een aantal testopstellingen op de stand staan, waar de functie inderdaad goed leek te werken.

Zo mis je nooit meer dat ene perfecte fotomoment

Voor selfies heeft Sony gekozen voor een 13-megapixelcamera, waarmee het op papier een flinke voorsprong heeft tegenover de concurrentie. De eerste selfies die we met de Xperia X Performance geschoten hebben zagen er, in ieder geval op het display van het toestel, goed uit. Maar ook dat is iets wat we later uitgebreider moeten testen.

Topmodel valt of staat met slimme toevoegingen

Hoewel Sony de Xperia X Performance op hetzelfde niveau prijst als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7; lijkt het toestel op sommige vlakken net wat minder te presteren. Dat hoopt Sony te compenseren met een vernieuwde en prettigere manier om je smartphone te gebruiken; iets wat potentieel meer waarde heeft dan een net wat scherper scherm of net wat meer werkgeheugen. Maar, daarbij moet wel gezegd worden dat het te vroeg is om te zeggen of die functies zo goed uitgewerkt zijn dat ze inderdaad een grote meerwaarde bieden. Dat zal later moeten blijken en dat zal ook grotendeels bepalen of de prijs van de Xperia X Performance gerechtvaardigd is.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters