Eerste ervaring met de Sony Xperia Z Ultra

Sony weet vriend en vijand te verrassen met de Xperia Z Ultra. Volgestouwd met de meest moderne specificaties, een strak design en een gigantisch scherm maakt de Japanner zich op om de phablet markt te bestormen.

Sony Xperia Z Ultra hands-on

Geruchten over de Sony Xperia Z Ultra doen al geruime tijd de ronde. Sony heeft het toestel tijdens de Communication Asia Beurs aangekondigd en beloofd haar eerste phablet in het derde kwartaal in de winkels te krijgen in drie kleuren. Sony windt er in 2013 geen doekjes omheen aangezien het ook met haar Xperia Z wereldwijd veel furore wist te maken door de smartphone niet alleen erg vroeg te introduceren, maar ook nog eens in veel landen tegelijkertijd. De fabrikant lijkt duidelijk geen last te hebben van een onderdelentekort, iets dat HTC en zelfs Samsung al duur is komen te staan. Voor de Xperia Z Ultra gaat Sony overigens wel de hoofdprijs vragen; 719 euro, maar dat betekent wel dat je het snelste, grootste en bijna het dunste toestel in huis haalt dat op het moment van schrijven aangekondigd is.

Wij mochten bij Sony Benelux even spelen met de nieuwe Xperia Z Ultra en kunnen daardoor onze eerste ervaring met deze phablet delen. Het eerste wat opvalt aan deze smartphone is uiteraard het formaat; hij is echt belachelijk groot en naast een Xperia Z lijkt het bijna op een tablet. De Xperia Z lijkt naast de Xperia Z Ultra haast een normale telefoon, terwijl het toch al een aardig groot toestel is dat Sony begin dit jaar heeft geïntroduceerd. De phablet houdt goed in de hand vast, al kan het soms wat krapjes zijn. Je moet niet de illusie hebben dat je het toestel met één hand gemakkelijk kunt bedienen; je duim zal namelijk niet alle hoeken van het scherm kunnen bereiken als je niet je hand herpositioneert zolang je hem vast houdt.

Het tweede wat opvalt zodra je het toestel vast pakt is zijn dikte; met 6.5mm is het toestel bizar dun en dat is best prettig omdat hij tegelijkertijd bizar breed en lang is. Door zijn dikte houdt hij net wat prettiger vast en de afgeronde aluminium randen snijden gelukkig niet in de handen. Het is best knap dat de phablet zo dun is geworden, rekening houden met het feit dat hij flinke specificaties en een flinke 3000mah batterij heeft mee gekregen. Een ander ding wat opvalt is zijn gewicht, met 212 gram is het toestel opvallend licht te noemen voor zijn formaat en is het slechts een derde zwaarder dan de Xperia Z bijvoorbeeld. Doordat de phablet zo groot is, lijkt hij nog lichter omdat het gewicht over een groter oppervlakte verdeeld is en hij bijna in je handen lijkt te balanceren. Ook de afwerking van de Xperia Z Ultra is erg goed te noemen en alle klepjes sluiten goed. Een voordeel is ook dat de 3.5mm-poort geen klepje nodig heeft bij de Xperia Z Ultra, iets dat bij de Xperia Z nog wel het geval is.

Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra hands-on headset

Het scherm van de Xperia Z Ultra vonden wij qua helderheid niet tegenvallen, maar viel ook niet bijzonder positief op. Vergeleken met het scherm van de Xperia Z lijkt het scherm iets scherper te zijn en de helderheid een stuk hoger. In vergelijking tot de Galaxy S4 is de helderheid nog steeds iets lager en lijken de kleuren iets fletser te zijn van de Xperia Z Ultra. Echter is het nog steeds een prima scherm om maar te kijken en is het aantal pixels ruimschoots waardoor je geen individuele pixels zult waarnemen op het grote 6.44″ scherm. Overigens is het scherm zelf erg gevoelig waardoor typen erg lekker en snel gaat op het grote scherm met twee handen. Een ander voordeel dat eveneens ook goed werkt is het schrijven en tekenen met een normale pen (die overigens wel over een ijzerpuntje moet beschikken) op het scherm. Het scherm registreert de input van de pen moeiteloos en tekenen en het toestel bedienen gaat hiermee dan ook moeiteloos.

Ook qua prestaties heb je niets te klagen met de Xperia Z Ultra. Tijdens onze hands-on wist het toestel bijzonder snel applicaties te openen, sluiten, multitasken en het toevoegen van widgets. Een demo hiervan is in onze video-preview te zien. De smartphone reageert bijzonder snel, maar we kunnen niet zeggen dat hij veel sneller is dan een Xperia Z, Galaxy S4 of een HTC One. Al deze telefoons zijn in het dagelijks gebruik gewoon erg snel te noemen en alleen in de benchmarks zul je echt het verschil gaan zien. In de benchmarks scoort de Xperia Z Ultra dan ook bijzonder goed, beter dan zijn concurrenten, maar in het dagelijks gebruik is het gewoon een zeer snelle smartphone zonder lag. Dit alles hebben we overigens wel getest op nog beta-firmware.

De camera van de Xperia Z Ultra lijkt gelijk qua prestaties aan die van de Xperia Z. Overdag maakt hij meer dan prima afbeeldingen en de camera start erg snel op, sneller dan bij zijn kleinere broertje. Ook het schieten van 1080p video’s gaat prima en de beelden zien er daar eveneens in Full HD erg scherp uit met prima kleuren en weinig ruis. Wel is het apart dat de Xperia Z Ultra geen flitser aan de achterkant heeft mee gekregen om zo foto’s in het donker te kunnen maken. Foto’s in weinig licht zijn veelal korrelig te noemen en lang niet zo scherp als overdag en het gemis van een flits is hierbij redelijk groot.

Met de Xperia Z Ultra kun je uiteraard ook gewoon bellen. Voor de mensen die niet constant het toestel in de hand willen houden heeft Sony Nederland een handige oplossing bedacht die het standaard zal gaan mee leveren in ons land bij de aanschaf van de Xperia Z Ultra; een Bluetooth headset. Het gaat hier om de SBH20 van Sony en de bedoeling is dat een voucher mee geleverd wordt zodat men zijn eigen kleur kan kiezen na aanschaf van het toestel. De belkwaliteit van de Xperia Z Ultra hebben we nog niet kunnen testen omdat ons model nog geen simkaart in zich had.

Onder aan de streep krijg je voor 719 euro een zeer goede smartphone die erg goed gevuld is qua specificaties en dat alles is gegoten in een lekker dun jasje. De Xperia Z Ultra is wel een erg groot apparaat, naar onze smaak te groot, maar dat wisten we ook van de eerste Galaxy Note te melden en dat apparaat heeft als warme broodjes wereldwijd verkocht. Er lijkt dus geen reden te zijn waarom de Xperia Z Ultra niet het zelfde kan bewerkstelligen. Zaak is voor Sony wel om het toestel beter eerder dan later in de winkels te krijgen, daar waar LG binnenkort met de Optimus G Pro zal aankomen en Samsung begin september haar nieuwe Galaxy Note zal gaan aankondigen. Desondanks lijkt Sony vooralsnog een betere bouw, design en prestaties mee te leveren in haar nieuwe high-end smartphone waarvan wij zeker van onder de indruk zijn.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z Ultra vs Xperia Z hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters