Eerste ervaring met de Sony Xperia Z

Sony weet met de Xperia Z een smartphone van formaat neer te zetten. Wij mochten van de fabrikant alvast met het nieuwe vlaggenschip spelen en kunnen zo onze eerste ervaring met het imposante toestel delen.

Sony Xperia Z hands-on

Sony heeft in 2012 flink aan de weg getimmerd maar sinds de introductie van de Xperia X10 wist de fabrikant steeds niet haar grote concurrenten bij te benen. Over het algemeen was er weinig mis met de smartphones van Sony, maar ze liepen steeds net een stapje achter met de concurrenten. Daar waar de concurrentie al op quadcores over ging zat Sony nog op dualcore’s en ook het ram en de schermen bleven veelal steken. Voor 2013 gaat Sony dat eens flink anders doen en de Xperia Z is de eerste smartphone in dit nieuwe offensief.

De Xperia Z staat naar alle waarschijnlijkheid op de zelfde voet met veel andere concurrerende toestellen die nog aangekondigd moeten gaan worden van ondermeer HTC, LG en Samsung. De Xperia Z is de eerste smartphone namelijk op dit moment dat in Nederland beschikbaar zal gaan komen met een Full HD-touchscreen, een snelle quadcore processor van Qualcomm, de S4 Pro, en 2GB aan ram en uiteraard de 13-megapixelcamera. HTC wist in een paar landen al de Butterfly te introduceren maar de directe concurrenten van de Xperia Z zullen pas eind februari aangekondigd worden tijdens het MWC. De Xperia Z zal naar verwachting de eerste week van maart in Nederland leverbaar worden en daarmee dus het eerste toestel zijn met een Full HD 5-inch touchscreen.

Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 

Het eerste wat ons opviel toen we de Xperia Z voor het eerst in onze handen vast kregen was het formaat. Het formaat van de Xperia Z valt namelijk erg mee, ondanks het grote 5-inch scherm. Dit komt door de dunne randen van de Xperia Z en ook dankzij de dikte van de telefoon die heel erg mee valt. Daarnaast is ook de afwerking erg goed van het toestel. De voorkant en de achterkant van de Xperia Z zijn gemaakt van glas en dat geeft het toestel een goede premium look. De randjes van de Xperia Z zijn eveneens netjes en goed afgewerkt en elke ingang heeft zijn eigen klepje mee gekregen zodat het toestel helemaal waterdicht is. Nadeel overigens van het glas aan de achterkant is wel dat je vingerafdrukken heel snel ziet, maar deze veeg je uiteraard ook weer net zo snel weg.

Het belangrijkste onderdeel van de Xperia Z is natuurlijk het Full HD-scherm en dat ziet er inderdaad in de praktijk bijzonder mooi uit. De kleuren van het scherm zijn erg goed vergeleken met een Xperia V en daarnaast zijn subpixels niet meer op het scherm te herkennen. Met 720p-schermen was dit al lastig, maar met het 1080p scherm van de Xperia Z hoef je dit niet eens te proberen. Het scherm is simpelweg top en zowel de helderheid als de kleuren is weinig tot niets op af te dingen.

De prestaties van de Xperia Z zijn daarnaast ook erg goed. Wij hebben het toestel getest met een eerste vroege stabiele test-rom en met deze rom liep het toestel prima. De camera startte dan wel nog niet zo snel op, Sony zal vast en zeker met de final rom voor het toestel dit probleempje verholpen hebben. Applicaties starten gelijk op, multitasken gaat moeiteloos en ook het laden van websites en het bekijken van MKV’tjes zijn geen probleem voor de Xperia Z. Daarnaast lijkt de kwaliteit van de camera wederom erg goed te zijn, al verschilt hij niet bijzonder veel met die van de Xperia V.

Al met al kunnen we zeggen dat we erg onder de indruk zijn van de Xperia Z van Sony. Het is goed om te zien dat Sony haar concurrenten voor het eerst de baas weet te zijn met een smartphone en de extra aandacht voor de bouw, de specificaties en het snelle UI zorgen ervoor dat de Xperia Z een toestel is rekening mee te houden in 2013. Het jaar begint goed voor Sony.

Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
Sony Xperia Z hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters