Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1 Compact

Sony heeft en variant van de Xperia Z1 aangekondigd genaamd de Xperia Z1 Compact. Het toestel beschikt over nagenoeg dezelfde specs als de Xperia Z1 en is daarmee simpelweg een kleinere variant van het grote toestel. Tijd voor een hands-on.

De Sony Xperia Z1 was en is een indrukwekkende smartphone. De fabrikant zag echter net als andere fabrikanten in dat niet iedereen een grote smartphone van 5″ in zijn broekzak wil hebben zitten. Andere fabrikanten hebben hiervoor een kleiner model van hun vlaggenschip geïntroduceerd, maar met eveneens lagere specificaties dan het originele vlaggenschip.Sony heeft dit met de Xperia Z1 Compact anders aangepakt en daarom heeft de fabrikant er niet voor gekozen om het toestel ‘mini’ te noemen, zoals de geruchten deden suggereren. In plaats hiervan is de Compact een high-end smartphone met exact de zelfde specificaties als de Xperia Z1, maar dan met een kleiner 4.3″ scherm met een 720p resolutie.

De Xperia Z1 Compact is waterdicht, net als zijn grotere broer. Het 16GB grote interne geheugen kan daarnaast uitgebreid worden met en micro sd-kaart tot 64GB. Het toestel wordt daarnaast als eerst geleverd met een speciale kabel die op een iPhone aangesloten kan worden om zo direct alle data over te pompen die op de iPhone aanwezig is naar de Xperia Z1 Compact.

Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 

De Xperia Z1 Compact wordt geleverd in vier kleuren, wit, zwart, geel en roze. Het toestel zal in Nederland alleen door T-Mobile geleverd gaan worden en in de losse verkoop te verkrijgen zijn. Als je het toestel beet pakt valt gelijk op dat hij stuk lichter en minder ‘lomp’ is dan zijn grotere broer. 4.3″ is een erg prettig formaat wat het toestel erg handzaam maakt. De schermkwaliteit is overigens nog steeds hetzelfde als die van zijn grote broer en kan zich nog niet echt meten met die van zijn concurrenten. De inkijkhoek is slecht en de kleuren niet zo levendig als bij veel super lcd- of amoledschermen.

De bouw van het toestel is bijzonder goed te noemen en erg stevig. Ook de afwerking is erg goed en zowel aan de voorkant als aan de achterkant is dragontrail glas te vinden. De randen zijn wederom van aluminium gemaakt en dat geeft het toestel opnieuw een premium look en feel. Ook is hij lekker licht en is hij prima met je duim te bedienen dankzij het formaat.

Verder is het toestel weer bijzonder snel. Dit komt door zijn Qualcomm 800-processor en 2GB aan ram in combinatie met Android 4.3. Ondanks de betafirmware van het toestel wat wij in handen hadden, was de smartphone al erg snel. Vermoedelijk heeft dat ook te maken met het kleinere scherm en het kleinere aantal pixels dat aangestuurd dient te worden. De interface van Sony is opnieuw erg clean en dat is bijzonder fijn. Alle softwarefuncties die we van de Xperia Z1 kennen zitten ook de Xperia Z1 Compact. Zo kun je video’s live streamen naar Facebook en ook augmented reality-apps voor de camera zijn opnieuw aanwezig.

De 20.7-megapixelcamera is ook in dit toestel aanwezig en dat is een groot pluspunt. Hoewel Sony nog altijd geen marktleider is op de cameratelefoonmarkt, is de verwachting dat de camera van deze Z1 Compact niet verkeerd is. We hebben er kort mee kunnen spelen maar het opstarten van de camera gaat snel en ook het nemen van foto’s ging moeiteloos en de afbeeldingen zagen er op het eerste gezicht goed uit, net als de video’s.

De Xperia Z1 Compact wordt eind februari in Nederland uitgeleverd en moet 549 euro gaan kosten. Het is een zeer interessant toestel met high-endspecificaties voor een prima prijs en met een prima formaat. Wel is het jammer dat het scherm nog steeds wat achter loopt en de camera waarschijnlijk nog niet zo goed is als die van zijn concurrenten.

Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
Sony Xperia Z1 Compact hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters