Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1

Vandaag heeft Sony de Xperia Z1 officieel aangekondigd. De telefoon, die we lang kende onder zijn codenaam Honami, is het nieuwe paradepaardje van de Japanse fabrikant. Sony heeft veel aandacht besteed aan de bouw en de features van het toestel en het lijkt erop dat de Z1 een waardige opvolger van de populaire Xperia Z zal zijn.

Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1 img 9900

De Z1 voelt gelijk aan als een premium toestel. Gemaakt van stevige materialen en met veel aandacht voor detail ziet de Xperia Z1 er uit zoals inmiddels gewend zijn van Sony telefoons. De randen rondom het 5-inch scherm hadden wat dunner gemogen wat ons betreft en de telefoon voelt aan de zware kant maar dat zijn slechts kleine kritiekpuntjes waar we prima mee kunnen leven.

De Snapdragon 800 CPU van Qualcomm zorgt er voor dat de Z1 snel aanvoelt en zonder moeite door het Android menu heen knalt. Een leuke nieuwe feature die gebruik maakt van de extra rekenkracht is de Augmented Reality camera die Sony voor heeft geïnstalleerd op het toestel. Door de Augmented Reality camera aan te zetten kan de 20-megapixel camera verschillende 3D modellen projecteren in de camera applicatie. Deze feature kenden we al van onder andere de Nintendo 3DS, en het voegt weinig extra functionaliteit toe, maar het ziet er leuk uit en werkt vloeiend.

“De Z1 is de eerste telefoon die live video naar Facebook kan streamen”

Een andere interessantere feature die Sony aan de camera applicatie heeft toegevoegd is de mogelijkheid om live video te streamen naar Facebook. Sony is de eerste fabrikant die met deze feature komt en ondanks dat we het nog niet hebben kunnen proberen op het prototype van de Z1 die we getest hebben, klinkt de feature veelbelovend en verwachten we dat Sony er hoge ogen mee gaat gooien.

Laatste belangrijke feautre op de camera is de Info-Eye modus. Deze modus is Sony’s versie van de welbekende Google Goggles app en kan net als de app van Google extra productinformatie via Augmented reality weergeven. Dus als je in een restaurant zit kan de app je precies vertellen wat de inkoopprijs van de wijn is als je de camera op de fles richt. Door gebrek aan wijnflessen hebben we de feature nog niet uitgebreid kunnen testen maar we zullen uitgebreid op deze functionaliteit terugkomen in onze volledige review.

In tegenstelling tot eerdere geruchten kan de Xperia Z1 niet op 4K filmen. Jammer voor Sony die de feature mooi zou kunnen gebruiken om 4K televisies te verkopen maar aangezien het aantal huishoudens dat over zo’n TV beschikt gering is, verwachten we niet dat veel mensen er wakker van zullen liggen.

Tijdens het schrijven van deze review was de precieze prijs van het toestel nog niet bekend maar Sony liet weten dat ze verwacht dat de Z1 waarschijnlijk rond de 650 euro gaat kosten. Gezien zijn krachtige specs en unieke features op de camera vinden wij dit een mooie prijs voor deze high-end smartphone. Als alles volgens plan gaat moet de Xperia Z1 eind september in de Nederlandse winkel liggen. Tegen die tijd komen we nog een keer uitgebreid terug op het toestel in onze volledige review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1 img 9874 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1 img 9888 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1 img 9896 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z1 img 9905 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters