Eerste ervaring met de Sony Xperia Z3 Compact

Met de Sony Xperia Z1 Compact begon de Japanse fabrikant een nieuwe klasse van ‘super-mini’s’, waarin het tot op de dag van vandaag geen concurrentie in heeft gekregen. Toch vind Sony het tijd voor een nieuwe telg in deze categorie: de Xperia Z3 Compact. In deze hands-on bekijken we hem.

“Wat ons echter het meeste opviel aan de Z3 Compact is het ontwerp.”

Het was misschien wel een van de meest verrassende en beste toestellen van 2014: de Sony Xperia Z1 Compact. Waar alle andere mini-varianten van topmodellen duidelijk slechtere specificaties hebben dan hun grote broer, had de Z1 Compact dat niet. Zo ook de Xperia Z3 Compact, die intern bijna gelijk is aan de Sony Xperia Z3. Dat betekent dat de compacte telefoon een Snapdragon 801 ac-processor, 2GB ram, een 20,7-megapixelcamera en een aantal interessante multimediafuncties heeft.

Wat ons echter het meeste opviel aan de Z3 Compact is het ontwerp. De smartphone is bijna precies evengroot als de Xperia Z1 Compact, terwijl het scherm gegroeid is naar een formaat van 4,6 inch. Dat betekent dus dat de bezels een stuk kleiner zijn geworden en dat mocht ook wel een keer bij Sony. Waarom de fabrikant deze verkleinig niet toegepast heeft op de Xperia Z3 is ons overigens een raadsel. Verder is het ontwerp redelijk hetzelfde als de Xperia Z1 Compact, hoewel de randen nu rond zijn en niet meer van aluminium. De randen zijn gemaakt van een doorzichtig plastic en dat ziet er goed uit. De achterkant lijkt net als bij de Z1 Compact van glas te zijn, maar is dat niet. Uiteraard is de Z3 Compact weer waterdicht, ditmaal voorzien van een IP68-certificering. De Xperia Z3 Compact komt op de markt in de kleuren zwart, wit, oranje en ‘Tiffany Blue’, een soort zeegroen.

Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 

“Onderhuids is de Xperia Z3 compact dus grotendeels gelijk aan de Xperia Z3.”

Het scherm van de Z3 Compact is groter geworden ten opzichte van zijn voorganger, maar verder zit er op het eerste gezicht weinig verandering in. Het 4,6-inch 720p-paneel is van goede kwaliteit en lekker helder, maar kan zich net niet meten met de top van de markt. Een noviteit is dat het scherm lokaal gedimd kan worden, waardoor het deel dat in de zon is helderder kan zijn dan het deel dat niet in de zon is. Zo moet de weergave beter worden en tevens de batterij wat gespaard worden. Helaas hebben we de functie niet in actie kunnen zien tijdens onze eerste ontmoeting met de Z3 Compact.

Op multimediagebied heeft de Z3 Compact een aantal vernieuwingen meegekregen. Het toestel ondersteunt net als de Z2 en de Z3 actieve noise cancellation, waarbij een ondersteunde headset een signaal van het omgevingsgeluid naar het toestel stuurt. Het toestel mengt vervolgens antigeluid in met het geluid dat hij naar de headset stuurt, zodat een groot deel van het omgevingsgeluid uitgebannen wordt. Daarnaast ondersteunt de Z3 Compact hi-res audio en heeft hij twee front facing stereo-speakers meegekregen. De camera heeft een 25mm groothoeklens gerkegen en is er ook in de software wat op vooruit gegaan. De kwaliteit van de 20,7-megapixelcamera hebben we nog niet goed kunnen testen.

Onderhuids is de Xperia Z3 compact dus grotendeels gelijk aan de Xperia Z3. De smartphone is voorzien van een Snapdragon 801 ac-processor, waarop hij op het eerste gezicht erg snel draait. Dat is een duidelijk voordeel tegenover andere compacte smartphones, die vaak met een Snapdragon 400-chip zijn uitgerust. Ook de drie gigabyte werkgeheugen die de Xperia Z3 Compact bezit is mooi meegenomen. De interface die Sony in de Z3 Compact gebruikt is grotendeels hetzelfde als wat we kennen van eerdere Sonytelefoons. De smartphone is gebaseerd op Android 4.4 KitKat en de interface is lekker low-profile en ziet er aardig uit.

“Vooral over het grotere scherm met een kleine body er omheen zijn we erg te spreken.”

Alles bij elkaar zijn we erg te spreken over de Xperia Z3 Compact. De updates tegenover zijn voorganger zijn niet schokkend, maar er is zeker het een en ander verbeterd. Vooral over het relatief grote scherm met een kleine body er omheen zijn we erg te spreken en ook het vernieuwde design is in onze ogen geslaagd. Sony had met de Xperia Z1 Compact al een erg goede positie in het compacte segment en die is er nu alleen maar beter op geworden. De smartphone zal begin oktober op de markt komen tegen een nog onbekende prijs.

Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
Sony Xperia Z3 Compact hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters