Eerste ervaring met de Sony Xperia Z3+: een minimale update

DEN HAAG – Over vier weken is in Nederland de Sony Xperia Z3+ verkrijgbaar, voor een adviesprijs van 699 euro. Je kunt ‘m dan alleen krijgen bij T-Mobile. De smartphone is een kleine upgrade van zijn voorganger, de Xperia Z3, vandaar dat de naam dus nagenoeg hetzelfde is. In dit artikel delen we je onze eerste ervaring met de nieuwe smartphone van Sony.

“De Sony Xperia Z3+ is nagenoeg dezelfde smartphone als de Xperia Z4”

De Xperia Z3+ kennen we al onder een andere naam. Het is namelijk nagenoeg dezelfde smartphone als de Xperia Z4 die Sony in Japan lanceerde. Daar beschikt de smartphone over de mogelijkheid om digitaal televisie te kijken, iets wat daar zeer populair is. Japan is het enige land waar de smartphone te boek staat als de Xperia Z4. Omdat de smartphone zo’n kleine update is ten opzichte van zijn voorganger, besloot Sony ‘m in de rest van de wereld de Xperia Z3+ te noemen. Dit omdat de Xperia Z3-lijn wereldwijd volgens Sony goed loopt, maar ook omdat in Japan de vraag naar vlaggenschepen heel groot is. Deze nieuwe telefoon kan dan niet worden afgedaan als een plus-variant van de Xperia Z3+. Het plusje betekent overigens niet dat de Xperia Z3+, net als de Honor 6 Plus of iPhone 6 Plus, een grotere variant van het vlaggenschip is.

Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 

“Het recept voor Sony’s vlaggenschepen is bekend: full HD, 20,7 megapixel en waterdicht”

Het recept van Sony is met zijn vlaggenschepen bekend. Een full HD-scherm, een 20,7-megapixelcamera, waterdicht en uitbreidbaar geheugen. Dat is op deze nieuwe smartphone opnieuw allemaal van toepassing. Het ontwerp is bovendien bijna gelijk aan de vorige smartphone. Zo zijn de zijkanten opnieuw gebold.

Wel is hij wat dunner geworden: 6,9 millimeter om 7,3 millimeter. En wat lichter: 144 gram tegenover de ongeveer 155 gram. Hij lijkt ook wat steviger dan de voorganger te zijn. Zo is hij minder buigbaar, wat misschien een goed teken is op het oog van de achterkant van de Sony-smartphones, die nog wel eens stuk kunnen gaan.

Het scherm brengt niets nieuws onder de zon met zich mee. Het gaat om een IPS LCD-display met een full HD-resolutie van 1920×1080 pixels en een formaat van 5,2 inch. De helderheid lijkt wel aardig te zijn en ook de kijkhoek oogt prima. Het scherm is niet exceptioneel mooi, is onze eerste indruk, maar lijkt wel gewoon ‘prima’ te zijn. Wel oogt de witbalans wat koud, maar over de kleurenweergave hebben we (nog) niets aan te merken.

Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 
Sony Xperia Z3+ 

“Sony gebruikt voor de Xperia Z3+ de Snapdragon 810: gedurfd, want had die niet wat problemen?”

Dan de specificaties van de Xperia Z3+. Deze verschillen niet veel van zijn voorganger, behalve op het gebied van de processor. Sony durft het namelijk aan om de Snapdragon 810-chipset in de smartphone te plaatsen. Gedurfd, want waren er daar niet wat problemen mee? We kijken uit om de smartphone hierop uitgebreid te reviewen, want met de HTC One M9 was qua temperatuur wel het nodige mis.

Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe Sony redelijk snel in gebruik te zijn. Apps starten snel op en ook het schakelen tussen apps gaat de smartphone redelijk goed af. Webpagina’s laden behoorlijk snel en dit alles zorgt er voor dat de smartphone op het eerste gezicht een prettige telefoon in gebruik is. We hebben nog geen zware apps op de Sony Xperia Z3+ kunnen laten draaien, iets dat we natuurlijk wel gaan doen als we de smartphone gaan reviewen. Hierover kunnen we daarom nu nog geen uitspraken doen.

Op het gebied van de camera biedt de nieuwe Sony eigenlijk weinig nieuws onder de zon. De smartphone heeft opnieuw een 20,7-megapixelcamera die op het eerste gezicht niet veel anders presteert dan die van zijn voorganger. De 5-megapixelcamera aan de voorkant heeft een groothoeklens, wat goed nieuws is voor de groepsselfies. Dat doet Sony wel goed, aangezien de frontcamera voor steeds meer mensen een belangrijk punt is aan een smartphone.

“De Xperia Z3+ biedt op het eerste gezicht weinig nieuws onder de zon”

Sony Xperia Z3+

Op het eerste gezicht biedt de Xperia Z3+ niet veel nieuws onder de zon, zowel qua uiterlijk als bijvoorbeeld de camera. We zijn heel benieuwd hoe de Snapdragon 810-chipset zich in de Sony gaat gedragen. Dit is namelijk de grootste aanpassing aan de smartphone ten opzichte van de Xperia Z3. De Xperia Z3+ lijkt op het eerste gezicht een prima smartphone te zijn die snel in gebruik is, wat natuurlijk de belangrijkste eisen van een toptelefoon zijn. Wel vinden wij hem redelijk aan de dure kant voor zo’n kleine update, met een adviesprijs van 699 euro.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters