Eerste ervaring met de Sony Xperia Z3

Sony heeft op de IFA in Berlijn wederom een nieuw topmodel bekendgemaakt. De Xperia Z3 moet de Z2 opvolgen en brengt vooral de nodige verfijningen. In deze hands-on beschrijven we onze eerste ervaringen met de smartphone.

“De Xperia Z3 is geen gigantische vooruitgang maar biedt vooral verfijningen tegenover de Z2.”

Het vorige topmodel van Sony is amper op de markt, maar de opvolger staat alweer te trappelen. Zoals verwacht maakte Sony vandaag op de grootste consumentenelectronicabeurs van Europa de Xperia Z3 bekend, samen met zijn broertjes Xperia Z3 Compact en Xperia Z3 Tablet Compact. De Xperia Z3 is geen gigantische vooruitgang tegenover de Xperia Z2, maar biedt volgens Sony vooral verfijningen tegenover zijn voorganger. Een plaatselijk dimbaar display, hi-res audio en een ergonomischer ontwerp bijvoorbeeld.

Het ontwerp van de Xperia Z3 ligt inderdaad wat lekkerder in de hand dan dat van zijn voorganger, en ligt nu op dat vlak niet meer achter op de concurrentie. Om dat te bereiken zijn de strakke afgeplatte randen verdwenen en is de aluminium zijkant van het toestel nu volledig rond. Dat vinden wij persoonlijk iets minder mooi, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Een slimme toevoeging die Sony heeft gedaan is dat de hoeken nu gevormd worden door een soort ‘stootkussentjes’. Hoeveel nut die in de praktijk hebben zal moeten blijken, maar in theorie vangen deze losstaande hoekjes de eerste klap op bij een val en zal het toestel zelf zo ontzien worden. Het klinkt in ieder geval slim. Een ander verschil op designvlak is dat het toestel nu stofdichter is: de vorige Xperia-smartphones waren nog IP58 gecertificeerd, deze Xperia Z3 heeft IP68-certificatie gekregen. Overigens heeft het paars van de vorige Xperia’s plaats gemaakt voor twee nieuwe kleuren: ‘zilvergroen’ en koper.

Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 

“Sony heeft ondersteuning voor hi-res audio toegevoegd, een first in een smartphone.”

Verder is er dus een optimalisatieslag gemaakt op multimediagebied. De speakers van het toestel zijn wat meer richting het scherm geschoven, waardoor het geluid volgens Sony beter over moet komen. Daarnaast is ondersteuning voor hi-res audio toegevoegd, een first in een smartphone. Daardoor zou je muziek beter moeten klinken via het toestel, hoewel we dat niet hebben kunnen testen. De camera is in essentie hetzelfde gebleven, maar heeft een 25mm groothoeklens en ondersteuning voor hogere iso-waarden gekregen. Ook hier zijn dus kleine optimalisaties doorgevoerd. Op softwaregebied heeft de camera een aantal leuke nieuwe functies gekregen, zo kan de smartphone nu livestreamen naar YouTube. Voorts is het mogelijk om tot drie smartphones te combineren tot één camerabeeld, om zo bijvoorbeeld een gebeurtenis vanuit verschillende oogpunten te filmen.

Ook in gaming heeft Sony een nieuwe stap gezet. Met de Xperia Z3 kun je een spel van je PlayStation overal verderspelen, zolang de twee apparaten zich maar in hetzelfde netwerk bevinden. Je blijft gewoon spelen met je controller, maar het beeld wordt naar de smartphone gestreamed in plaats van op de televisie weergegeven. Zo kun je dus gewoon verderspelen als iemand anders de TV wil gebruiken, bijvoorbeeld.

Sony Xperia Z3 hands-on

Het scherm van de Xperia Z3 is niet erg veranderd, het gaat nog steeds om een 5,2 inch groot full hd-scherm met ips-technologie. Kwalitatief is er op het eerste gezicht ook weinig anders: het scherm ziet er nog steeds erg goed uit. Qua contrast en kijkhoeken loopt het toestel echter nog steeds iets achter op de top schermen in de markt. Wel nieuw is dat het toestel de achtergrondverlichting plaatselijk kan regelen. Zo kan een deel van het scherm dat in de zon is meer belicht worden, terwijl het deel dat wel schaduw vangt minder fel is. Enerzijds zorgt dat volgens Sony voor een betere kijkbeleving, anderzijds moet het de batterij sparen. Helaas hebben we de techniek niet in actie kunnen zien tijdens onze hands-on.

Die batterij is overigens een ander speerpunt van deze Xperia Z3. Ondanks dat de capaciteit 100mAh lager ligt dan bij zijn voorganger, claimt Sony een verbeterde batterijduur. De Xperia Z3 zou twee dagen mee moeten gaan zonder aan de lader te hoeven. Dat heeft ermee te maken dat het toestel zuiniger is en er slimme softwaretrucjes zijn toegepast om het verbruik extra te drukken. Of het toestel inderdaad zo lang meegaat, hebben we vanzelfsprekend nog niet kunnen uitproberen.

Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 

“Onder de motorkap is er erg weinig veranderd.”

Onder de motorkap is er erg weinig veranderd. De Xperia Z3 is uitgerust met een Snapdragon 801 ac-processor, die 200MHz hoger geklokt is dan de ab-variant uit de Xperia Z2. Het toestel heeft nog steeds drie gigabyte werkgeheugen. Zoals gebruikelijk voor smartphones met een Snapdragon 801-chip, voelde de Xperia Z3 erg snel in gebruik. Op het vlak van prestaties is er dus weinig aan te merken op de Z3, hoewel het wel de vraag is of de smartphone wat dat betreft nog met de rest van de high-endmarkt mee kan de komende maanden.

Softwarmatig is de Xperia Z3 precies zoals we dat verwachten van Sony. Het toestel draait op Android 4.4 KitKat met Sony’s eigen schil er overheen. Aan die schil is op het eerste gezicht erg weinig aangepast, we verwachten dat die aanpassingen over een aantal maanden samen met de update naar Android L zullen komen.

“Al met al is de Xperia Z3 een erg goede smartphone, maar slechts een kleine update over zijn voorganger.”

Al met al is de Xperia Z3 op het eerste gezicht een erg goede smartphone, maar slechts een kleine update over zijn voorganger. Het toestel is hier en daar net wat beter dan de Xperia Z2, maar voor veel gebruikers zal het verschil nauwelijks merkbaar zijn. Het is de vraag in hoeverre Sony daarmee de komende maanden nog up-to-date zal zijn tussen de vernieuwde concurrentie. De Xperia Z3 zal begin oktober op de markt komen, de adviesprijs van de smartphone is nog niet bekend.

Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
Sony Xperia Z3 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters