Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet

BARCELONA – Sony heeft een nieuwe tablet gepresenteerd op het MWC in Barcelona. De Xperia Z4 Tablet is op alle vlakken weer wat beter dan zijn voorgangers, en heeft als belangrijkste nieuwigheid dat er geen klepjes meer voor de micro usb-poort en de hoofdtelefooningang zitten. En toch is ‘ie waterdicht.

“Geen gehannes meer met plastic klepjes”

Dat er geen klepjes meer zitten voor de twee meestgebruikte ingangen van de tablet is goed nieuws. Het gehannes met die plastic klepjes, die nogal eens willen afbreken, is hiermee dus verleden tijd. Je kunt je oortjes of je laadkabel er direct in steken. Sony is erin geslaagd om deze ingangen voor de oortelefoon en de oplaadkabel waterdicht te krijgen. Gek genoeg is er aan het gaatje voor de oortelefoon en de ingang voor de usb-kabel niets te zien. Ze zien eruit als elke andere ingang, met het belangrijke verschil dat deze dus waterdicht zijn.

Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet 856 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet 864 

“We hopen dat de stevigheid van deze tablet wat verbeterd is”

Voor het overige voelt de tablet aan als zijn voorgangers, waarbij we hopen dat de stevigheid wat beter is. Het ziet ernaar uit van wel, maar of het echt zo is, weten we pas na een paar weken gebruik. Bij de vorige tablets van Sony wilden er nogal eens stukjes plastic van de zijkanten afbladderen. Sony zegt zich de kritiek te hebben aangetrokken bij het ontwerp van de Xperia Z4 Tablet, waarbij dit niet meer zou moeten kunnen gebeuren. De rand is omzoomd met een bumper van metaal, die ook schokken moet kunnen opvangen, vooral in de hoeken waar het metaal nog wat is verstevigd.

De waterdichtheid van deze tablet maakt hem redelijk uniek in het drukbezette wereldje van de Androidtablets. Hij kan volgens de IP65-standaard een half uur probleemloos op anderhalve meter diep onder water blijven.

Wel is het oppassen met de twee zaken waar nog wel een plastic waterdicht klepje voor zit: de simkaart en de micro sd-kaart. Totdat de fabrikanten van simkaarten en sd-kaarten deze ook waterdicht weten te maken, kunnen die niet anders dan achter een waterdicht klepje worden geplaatst in deze waterdichte tablet. Dit zijn echter zaken die je veel minder vaak in en uit de tablet haalt dan de oortelefoon en de usb-laadkabel, dus hier storen we ons niet aan.

De tablet wordt geleverd met een hoes waarin een volledig qwerty-toetsenbord zit. Daarmee gaat Sony de concurrentie aan met de Surface van Microsoft, die ook met zulke toetsenbordcovers wordt geleverd. Verschil is dat het toetsenbord bij de Xperia Z4 Tablet niets extra kost, terwijl je daar bij de Surface apart voor moet betalen. Het toetsenbord ziet er op het eerste gezicht niet zo indrukwekkend uit, maar voelt wel lekker aan en je typt er redelijk goed op. Al hebben we ook wel eens betere tablettoetsenborden gezien.

Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet 867 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet 868 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet 861 

“Wat de hardware betreft heeft Sony zich niet ingehouden”

Wat de hardware betreft heeft Sony zich niet ingehouden. Er zit een Qualcomm Snapdragon 810-processor in, met vier kernen die op 2,0Ghz zijn geklokt en nog eens vier die op 1,5Ghz hun werk doen. Maar liefst 3GB ram ondersteunt die processor, waardoor alle processen over het scherm flitsen. De Adreno 430 grafische hulpprocessor draagt hier ook aan bij. Er zit standaard 32GB geheugen in; dat kan met een micro sd-kaartje worden uitgebreid met nog eens 128GB.

De achtercamera schiet foto’s met 8-megapixel, de frontcamera doet dat met een resolutie van 5 megapixel. De camera’s zijn toegerust met software die het mogelijk maken om ook aardige plaatjes in het halfduister te schieten. Maar die belofte vinden we wat hoogdravend; de camera’s schieten in onze eerste hands-on test hooguit redelijke plaatjes van onderwerpen in hel kunstlicht. De camera’s zijn voor een tablet echter meer dan redelijk.

Eerste ervaring met de Sony Xperia Z4 Tablet 863 

“De tablet is bijzonder dun, slechts 6,1 millimeter”

De tablet is bijzonder dun, slechts 6,1 millimeter. Toch zijn de hardwarespecificaties, de helderheid van het IPS-scherm met een pixeldensiteit van 299 ppi en de batterij weer wat opgekrikt in deze laatste telg van de Xperia-tabletserie. Sony is er vast van overtuigd dat vele iPadbezitters overstappen op en Xperia Z4 Tablet, als ze de Sony-tablet eenmaal in hun handen hebben gehad. Er wordt door Sony speciale software bij geleverd waarbij je alle contacten, foto’s, video’s en zelfs apps kunt overdragen van een iPad (of een iPhone) naar deze tablet. Overigens kan dat ook met informatie uit andere Androidtablets, maar daarvoor zorgde Google zelf eigenlijk ook al.

De 10.1-inch tablet wordt in zwart en wit uitgebracht en loopt op Android 5.0 Lollipop. De tablet wordt in juni uitgebracht voor een nog onbekende prijs.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters