Eerste ervaring met de Sony Xperia Z5 Compact: compacte krachtpatser

BERLIJN – Sony heeft tijdens de IFA niet alleen zijn nieuwe paradepaardje getoond, maar ook een compacte variant daarvan. De Xperia Z5 Compact biedt goede specificaties in een kleine body. In deze hands-on vertellen we je er meer over.

“De Z5 Compact heeft kleine schermranden, waardoor hij ook daadwerkelijk compact is”

Sony is eigenlijk de enige fabrikant die nog wel compacte smartphones met goede specificaties maakt. De Xperia Z3 Compact was een groot succes en dat wil Sony graag overdoen met de Xperia Z5 Compact. Net als bij de Xperia Z5 ligt de focus bij dit toestel vooral op de nieuwe camera en de vingerafdrukscanner.

Het ontwerp is ook in het nieuw gestoken. Net als vorig jaar heeft de Compact-versie plastic randen, maar wel gewoon een glazen voor- en achterkant. De achterkant is van melkglas, wat er mooi uitziet en goed aanvoelt. De Xperia Z5 Compact is in tegenstelling tot zijn grote broers voorzien van kleine schermranden, waardoor hij met zijn 4,6-inch scherm ook daadwerkelijk vrij compact is. Het ontwerp is natuurlijk nog steeds waterdicht en ziet er al met al netjes uit.

De powerknop van de Xperia Z5 Compact is flink gegroeid om plaats te maken voor een vingerafrukscanner. Die zit daar op een erg handige plaats en lijkt op het eerste gezicht bijna feilloos te werken.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

“Aan de achterkant prijkt een 23-megapixelcamera die een redelijk groot f2.0-diafragma heeft”

Aan de achterkant prijkt een 23-megapixelcamera die een redelijk groot f2.0-diafragma heeft. Daarmee moet hij veel licht op kunnen vangen en dus in het donker nog aardig goede foto’s maken. Om die foto’s in het donker nog beter te maken hadden we graag optische beeldstabilisatie gezien, maar dat moet het toestel helaas missen. Verder kunnen we nog niet bijzonder veel over de fotokwaliteit zeggen omdat de toestellen waarmee wij konden spelen nog testfirmware hadden. Selfies schiet de Xperia Z5 Compact in 5 megapixel.

Het display van de Z5 Compact is op papier in ieder geval hetzelfde als dat van de Xperia Z3 Compact. Het is een 4,6-inch display met een resolutie van 720×1280 pixels. Dat is niet heel ruim en staat in schril contrast met de 4K-resolutie van de Xperia Z5 Premium. Op zich is het display van de smartphone nog steeds behoorlijk scherp, maar je merkt wel dat de scherpte minder is dan die van een full HD-scherm.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 

“Sony zet zo te zien binnenkort met de Xperia Z5 Compact wederom een uniek toestel in de markt”

Onder de motorkap ligt een Snapdragon 810-processor gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Bij die hoeveelheid werkgeheugen hebben we een beetje onze vraagtekens voor een high-endsmartphone. De processor is in principe snel en de Xperia Z5 Compact draait op het eerste gezicht ook erg soepel. In eerdere toestellen heeft de chip echter last gehad van oververhittingsproblemen en het is de vraag in hoeverre Sony dat bij deze smartphone onder controle heeft gekregen. Dat zullen latere tests moeten uitwijzen. De software van de Xperia Z5 Compact is nauwelijks veranderd ten opzichte van wat we kennen van Sony en is gebaseerd op Android 5.1 Lollipop.

Sony zet zo te zien binnenkort met de Xperia Z5 Compact wederom een uniek toestel in de markt. Geen enkele andere fabrikant maakt nog zulke kleine high-endtelefoons en daarin heeft Sony zeker een voordeel. De Z5 Compact heeft een aantal nadelen, zoals het beperkte werkgeheugen, de relatief lage schermresolutie en het gemis van optische beeldstabilisatie in de camera. Gelukkig lijken de meeste onderdelen van het toestel wel erg goed te zijn. Sony heeft wederom een interessant toestel voor iedereen die geen groot scherm wil hebben te pakken.

De Xperia Z5 Compact zal in oktober op de markt komen tegen een adviesprijs van €599. De telefoon wordt uitgebracht in de kleuren wit, zwart, geel en roze.

Sony Xperia Z5 Compact design 
Sony Xperia Z5 Compact design 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters