Eerste ervaring met de Sony Xperia Z5: focus op vingerafdruk en camera

BERLIJN – De IFA-beurs in Berlijn is ook dit jaar het toneel voor de aankondiging van een nieuw Sonyvlaggenschip. We hebben inmiddels met deze Xperia Z5 kunnen spelen en in deze video tekenen we onze eerste ervaringen op.

Sony Xperia Z5 hands-on

De Sony Xperia Z5 heeft twee broertjes: de Xperia Z5 Premium en Xperia Z5 Compact. De Z5 is de middelste van het trio en heeft een 5,2 inch groot display. De nieuwe generatie vlaggenschepen van Sony draait vooral om de toegevoegde vingerafdrukscanner en verbeterde camera. Voorts heeft Sony zijn kenmerkende ontwerp op een aantal punten vernieuwd.

Dat vernieuwde ontwerp bestaat nog steeds uit een aluminium frame gesandwicht tussen twee glaslagen. De achterste glaslaag is nu van mat glas gemaakt. Dat ziet er niet alleen stijlvoller uit, het voelt bovenal prettiger aan. Een mooie vooruitgang. De aluminium rand is iets vierkanter geworden en heeft nog steeds op de vier hoeken van het toestel speciale ‘stootkussentjes’. Linksonder staat het Xperialogo ingegraveerd, een leuk detail. De schermranden zijn helaas nog steeds behoorlijk fors. De telefoon is waterdicht zonder dat daar extra klepjes voor nodig zijn. We vinden het ontwerp er zeker op vooruit gegaan, maar hadden liever nog iets meer differentiatie van de vorige toestellen gezien.

Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on

Belangrijk nieuw designelement is de vingerafdrukscanner. Die zit aan de rechter zijkant, verwerkt in de homeknop. Die plaatsing is even simpel als briljant. Voor zover we dat in onze korte gebruiksperiode hebben kunnen beoordelen werkt het handiger dan de plaatsing in de homeknop of op de achterkant die we van andere fabrikanten kennen. De vingerafdrukscanner lijkt bovendien erg trefzeker.

Het display van de Xperia Z5 is dus 5,2 inch groot en heeft een full HD-resolutie. Het gaat om een ips-paneel dat er op het eerste gezicht prima uitziet. Dat Sony voor dit toestel niet de stap naar quad HD gemaakt heeft kunnen we zeker mee leven, want ook nu ziet het display er nog erg scherp uit. De kleuren zijn mooi, maar niet uitzonderlijk.

Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 
Sony Xperia Z5 hands-on 

Intern is de Xperia Z5 gelijk aan de Xperia Z3+ en daar maken we ons een beetje zorgen over. De Snapdragon 810-processor die in de smartphone ligt is in principe krachtig, maar wordt snel heet. In veel eerdere smartphones bracht dat de nodige prestatieproblemen met zich mee. Hoewel we daar bij de Xperia Z5 tijdens onze hands-on niets van gemerkt hebben, lijkt de kans zeker aanwezig dat er bij langer gebruik wel problemen optreden. Dat zullen we in een review moeten uitzoeken. Voor nu kunnen we slechts melden dat de interface vloeiend over het scherm liep en het opstarten van applicaties lekker snel ging. De Xperia Z3+ heeft 3GB werkgeheugen, dat lijkt ons ruim voldoende.

De interface van de Xperia Z5 is bekend. Het is een schil over Android 5.1 die Sony al langer gebruikt. Op zich zit hij prima in elkaar, waarbij vooral opvalt dat hij niet al te ingrijpende veranderingen met zich meebrengt. Dat vinden we prettig en houdt de software ook wat sneller.

“De plaatsing van de vingerafdrukscanner is even simpel als briljant”

Sony Xperia Z5 hands-on

Sinds de Xperia Z1 gebruikte Sony al dezelfde camerasensor, waarvan we niet bijzonder onder de indruk waren. In de Z5-serie verandert dat eindelijk. De Xperia Z5 heeft een 23-megapixelcamera, nog altijd van Sony’s eigen makelij. Het diafragma is met f2.0 behoorlijk groot en de camera heeft phase detection autofocus gekregen waardoor hij in 0,03 seconde kan focussen. Het scherpstellen van de camera lijkt inderdaad erg snel te gaan, dat is prettig. Voor zover we dat nu kunnen zeggen zien de resultaten van de camera er goed uit, maar dat zal later verder onderzocht moeten worden. In ieder geval vinden we het jammer dat de Xperia Z5 geen optische beeldstabilisatie heeft. Dat hebben bijna alle andere high-endsmartphones wel en biedt tijdens het fotograferen in het donker een grote meerwaarde.

Voorlopig lijkt de Sony Xperia Z5 een prima high-endtelefoon te zijn. We hebben een beetje onze twijfels over de processor en de upgrade is misschien niet zo groot als menigeen gehoopt had, maar het totaalplaatje is fraai. Vooral de werking van de vingerafdrukscanner viel ons positief op en maakt het beveiligen van de smartphone een stuk eenvoudiger. De Xperia Z5 is nog steeds een van de weinige waterdichte smartphones en dat is een belangrijk voordeel.

De Sony Xperia Z5 zal in oktober op de markt komen tegen een adviesprijs van €699. De telefoon wordt gelanceerd in de kleuren zwart, wit, goud en groen.

Sony Xperia Z5 hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters