Eerste ervaring met de Sony Xperia Z5 Premium: pixelkoning

BERLIJN – De eerste smartphone met een 4K-display is een feit: de Sony Xperia Z5 Premium. Sony heeft de stap naar QHD volledig overgeslagen en komt nu met een bizarre schermresolutie van ruim 800ppi. In deze hands-on bekijken we het scherm en de rest van het toestel.

“3840×2160 pixels op een diagonaal van 5,5 inch is redelijk bizar”

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: 3840×2160 pixels op een diagonaal van 5,5 inch is redelijk bizar. Het menselijk oog zou op normale kijkafstand vanaf ongeveer drie tot vierhonderd pixels per inch geen onderscheid meer kunnen maken; het scherm van de Xperia Z5 Premium heeft 806 pixels per inch. Het display van de Xperia Z5 Premium is uiteraard erg scherp, maar verschil met een quad HD scherm zagen we niet en ook een full HD-scherm vonden we qua scherpte lastig te onderscheiden met dit 4K-display.

Die 4K-resolutie lijkt dus vooral een gevalletje ‘omdat het kan’ te zijn. Tenzij Sony bijvoorbeeld Virtual Reality-plannen met de Xperia Z5 Premium heeft, maar daar is op het moment van schrijven in ieder geval niets over bekend. Hoe dan ook: technisch gezien is het een gave prestatie en in de marketing doet de hoge schermresolutie het vast goed. Het is wel de vraag welk effect het display op de batterij van de Xperia Z5 Premium gaat hebben. Die is namelijk met ruim 3400mAh niet bijzonder groot.

Sony Xperia Z5 Premium design 
Sony Xperia Z5 Premium design 
Sony Xperia Z5 Premium design 
Sony Xperia Z5 Premium design 
Sony Xperia Z5 Premium design 

“Intern is de Xperia Z5 Premium gelijk aan de Xperia Z5”

De Xperia Z5 Premium is de enige smartphone in de Z5-lijn die geen gebruik maakt van mat glas aan de achterkant. Vreemd, want in onze ogen komt het matte glas van de gewone Z5 toch echt meer ‘premium’ over. Deze variant van de Z5 heeft trouwens wel een andere bijzondere achterkant: de zilveren versie heeft een spiegel als achterkant. Je moet er van houden. Verder is het ontwerp herkenbaar, goed afgewerkt en natuurlijk weer waterdicht. De randen rond het scherm hadden van ons iets kleiner gemogen.

Ook dit toestel heeft een vingerafdrukscanner in zijn powerknop zitten en dat is erg handig. Die vingerafdrukscanner leek nagenoeg feilloos te werken op het eerste gezicht.

Intern is de Xperia Z5 Premium gelijk aan de Xperia Z5. Dat betekent een Snapdragon 810-processor gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. De Xperia UI lijkt daar voorlopig erg snel mee te werken, maar we zijn een beetje bang dat de processor ook in dit toestel voor oververhittingsproblemen zal zorgen. Een review zal dat moeten uitwijzen.

Sony Xperia Z5 Premium design 
Eerste ervaring met de Sony Xperia Z5 Premium: pixelkoning 1379 
Sony Xperia Z5 Premium design 
Sony Xperia Z5 Premium design 

“De 23-megapixelcamera is ook in dit toestel aanwezig”

De nieuwe 23-megapixelsensor van de andere Xperia Z5-toestellen is ook in dit toestel aanwezig. De lens heeft een groot diafragma van f2.0, waarmee hij veel licht op moet kunnen. Leuk voor foto’s in het donker, maar om die nog beter te maken hadden we graag optische beeldstabilisatie gezien. Dat heeft de smartphone niet. Verder kunnen we nog niet bijzonder veel over de fotokwaliteit zeggen omdat de toestellen waarmee wij konden spelen nog testfirmware hadden. De phase detection autofocus van de smartphone zorgt voor erg snelle scherpstelling, dat is handig. Selfies schiet de Xperia Z5 Premium in 5 megapixel.

Sony Xperia Z5 Premium design 
Sony Xperia Z5 Premium design 

“De Sony Xperia Z5 Premium markeert Sony’s terugkomst naar de high-end phabletmarkt”

De Sony Xperia Z5 Premium markeert Sony’s terugkomst naar de high-end phabletmarkt. Dat doet Sony met stijl door direct een 4K-scherm te introduceren. We vragen ons een beetje af wat de meerwaarde daarvan is en hoe dat gaat uitpakken voor de batterij in combinatie met de problemen van de Snapdragon 810-processor. Los van dat mogelijke probleem, is de Xperia Z5 Premium op het eerste gezicht een prima phablet met een mooi waterdicht ontwerp.

De Xperia Z5 Premium zal in november op de markt komen tegen een adviesprijs van €799. De telefoon wordt uitgebracht in de kleuren zwart, zilver en goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   1. Peter S. -

    Hoi Dominick, ik ga in juli een nieuwe telefoon kopen dus ik denk niet dat de review er dan al is.. Ik heb momenteel nog de eerste Z en twijfel sterk.. De Z5 Premium is toch weer zo’n 100 euro goedkoper.

   2. Dominick Viëtor -

    Onze review niet inderdaad ben ik bang, maar internationaal zullen er ongetwijfeld wel sites zijn met een review 🙂 Denk dat je als je een beetje rond-Google’d wel iets moet kunnen vinden tzt 🙂

  1. Peter S. -

   Ik lees nu op internet toch veel negatieve berichten over de X Performance. Zeker gezien het prijsverschil vraag ik me echt af welke van de twee een betere koop is. Het scherm van de Z5 premium lijkt me beter? (4K VS FHD). De processor zou minder goed moeten zijn (SD 810 vs 820), daarom vraag ik me af of de 810 goed genoeg is voor de komende twee jaar).

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Samsung Galaxy S9 render

Betrouwbare leaker lekt fabrieksrenders Samsung Galaxy S9 lees verder

vuurwerk

Zo maak je tijdens oud en nieuw de perfecte vuurwerk foto’s lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters