Eerste ervaring met de Wiko Highway Pure

BARCELONA – De Wiko Highway Pure werd op het Mobile World Congress aangekondigd als een van de toptoestellen van Wiko. De telefoon wordt geadverteerd als de dunste 4G smartphone ter wereld en in deze hands-on tekenen we onze eerste ervaringen met de smartphone op.

Wiko Highway Pure hands-on

Dat de Wiko Highway Pure de dunste 4G-smartphone ter wereld is klopt niet helemaal trouwens. De Wiko meet 5,1 millimeter in de diepte. Oppo heeft de 4,9 millimeter dunne R5 in het portfolio en Vivo biedt de X5 Max aan die 4,8 millimeter dun is. Beide smartphones hebben 4G. Over de hele linie heeft Wiko wellicht gelijk: zowel de Oppo en de Vivo hebben een kleine verdikking voor de camera, waarvan de precieze afmetingen niet bekend zijn. We kunnen ons goed voorstellen dat die toestellen daardoor uiteindelijk net wat dikker zijn dan de 5,1 millimeter van de Wiko.

Hoe dan ook is de Highway Pure een indrukwekkend dunne telefoon en zit het ontwerp ook los daarvan goed in elkaar. De voorkant is van glas, de achterkant is van glas en de zijkant is van metaal. De afwerking van de telefoon is op het eerste gezicht ook goed. Het enige dat we op het design aan te merken hebben is dat er een klein plastic randje zit tussen het metaal van de zijkant en het glas van het scherm, dat doet net wat afbreuk aan het hoogwaardige design. Dat heeft de Kazam Tornado 348, die overigens erg verwant is aan deze Wiko, beter opgelost.

Nadeel van het dunne ontwerp is dat de batterij er niet uit kan en dat het geheugen niet uitbreidbaar is. De ingebouwde accu heeft een capaciteit van 2000mAh. Gezien de vrij zuinige Snapdragon 410-processor en het 4,8-inch 720p-scherm willen we nog wel geloven dat dat genoeg is. Maar de interne opslag van 16GB is wel vrij beperkt.

Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 

“De Highway Pure wordt aangedreven door een Snapdragon 410-processor en heeft 2GB werkgeheugen”

Het display is dus 4,8 inch groot en heeft een 720p-resolutie. Het gaat om een amoledpaneel dat er mooi uitziet. De kleuren zijn levendig, het contrast is bijna oneindig en de helderheid leek op het eerste gezicht aardig goed. Ook de kijkhoek van het scherm is goed.

De Highway Pure wordt aangedreven door een Snapdragon 410-processor en heeft 2GB werkgeheugen. Geen erg indrukwekkende hardware, maar vanwege de 64bit-capabiliteit wel lekker up to date. Voordeel is ook dat die chip 4G ondersteunt, waarmee de Highway Pure in Nederland in ieder geval wel de dunste telefoon zal zijn. Op het eerste gezicht hadden we weinig aan te merken op de prestaties van de Highway Pure en afgaande op onze eerder ervaring met de Snapdragon 410 zal hij voor eenvoudig gebruik in ieder geval ruim snel genoeg zijn.

Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 

Nadeel is wel dat de telefoon nog niet op Android Lollipop draait. Dat betekent dat hij ook geen gebruik kan maken van de 64bit-mogelijkheden van de chipset voorlopig. Wiko heeft een eigen interface over de KitKat-build van het toestel gelegd die vooral opvalt omdat hij geen hoofdmenu heeft. Grafisch ziet hij er aardig uit, maar uiteindelijk hadden we toch liever stock Android op het toestel gezien.

De camera’s van de Highway Pure maken foto’s in 8- en 5-megapixelresolutie. Daarmee heeft het toestel vrij gemiddelde cameraspecificaties. De real life prestaties van de camera durven we op basis van onze ontmoeting op de Wiko-stand nog niet te beoordelen. Gebaseerd op de specs zal de smartphone in ieder geval niet de meest indrukwekkende cameratelefoon in zijn klasse zijn, wat ook logisch is in zo’n dunne body.

“Alle randvoorwaarden voor een prettig dagelijks gebruik lijken aanwezig te zijn”

Wiko zal de Highway Pure op 18 mei in de winkels liggen en dan zal de telefoon ook meteen naar Nederland komen. De verwachte prijs ligt rond de €300, hoewel een precieze adviesprijs nog niet bekend is. Voor dat geld heb je aan de Highway Pure zeker niet de krachtigste telefoon, maar op het eerste gezicht wel een erg dunne en mooie smartphone. Alle randvoorwaarden voor een prettig dagelijks gebruik lijken aanwezig te zijn, hoewel we het jammer vinden dat de 16GB interne opslag van het toestel niet uit te breiden is. De Highway Pure lijkt vooral een interessant alternatief te worden voor iedereen die een unieke smartphone wil en wat minder waarde hecht aan pure specificaties.

Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
Wiko Highway Pure hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters