Eerste ervaring met de Wiko Highway Star

BARCELONA – Wiko liet op het Mobile World Congress een tweetal nieuwe toestellen zien, waaronder de Highway Star. De Highway Star wordt een van de topmodellen van Wiko en beschikt over een mooi metalen ontwerp. In deze hands-on lees je er meer over.

“Hij heeft een bijna volledig metalen behuizing die slechts 6,6 millimeter dik is”

Wiko zal misschien niet iedereen even bekend in de oren klinken, maar het is wel degelijk een interessante fabrikant. Het Franse bedrijf, dat overigens voor de ontwikkeling van zijn producten nauw samenwerkt met het Chinese Tinno, behoort in Frankrijk en België tot een van de grootsten. In Nederland ligt het marktaandeel nu rond de één procent, maar wil Wiko op de korte termijn flink gaan groeien. De Highway Star moet daarbij gaan helpen.

De Highway Star is een 4G-telefoon met een bijna volledig metalen behuizing die slechts 6,6 millimeter dik is. De smartphone ziet er in onze ogen goed uit en voelt ook hoogwaardig aan, hoewel ons opviel dat de afwerking niet perfect is. Het zou aan de prototypes op de beurs kunnen liggen, maar hier en daar was helaas nog een klein kiertje of randje te ontdekken. Desondanks is het ontwerp van de Star, zeker voor het middensegment waar hij invalt, wat ons betreft prima. De telefoon komt in een aantal kleuren: zilver, goud, grijs en ‘bleen’. Dat laatste is de huiskleur van Wiko en is een soort turkoois.

Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 

“Binnenin de Highway Star tikt een 64bit-octacoreprocessor van MediaTek”

Met zijn 5-inch diagonaal is het scherm van de Highway Star een prettig formaat en de resolutie van 720×1280 pixels is prima. Het gaat hier om een amoled-paneel dat voorzien is van een Gorilla Glass 3-laag en er mooi uitziet. Kleuren zijn erg levendig, het contrast is hoog en de kijkhoek is goed. Alleen de helderheid had op het eerste gezicht iets beter gekund, maar lijkt wel ruim voldoende.

Binnenin de Highway Star tikt een 64bit-octacoreprocessor van MediaTek met 8 op 1,5GHz geklokte Cortex A53-kernen. Die zorgt ervoor dat het toestel lekker up to date is en werkt op het eerste gezicht ook voldoende snel. Het werkgeheugen van 2GB is ruim voldoende en voor zover we dat nu kunnen beoordelen is er met de prestaties van de Highway Star niets mis. De telefoon heeft een ingebouwde 2450mAh-batterij, of die voldoende stroom biedt voor een dag intensief gebruik durven we nog niet te zeggen.

De software van de Highway Star is gebaseerd op Android KitKat. Dat is jammer, want dat maakt de telefoon enigszins verouderd. Wel prettig vinden we dat Wiko er slechts een lichte skin overheen heeft gelegd. Die heeft wel een eigen uitstraling, maar is nauwelijks belastend voor de processor zo lijkt het. De schil heeft kleurrijke maar wel platte icoontjes en ziet er aardig uit.

Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 

Bij dit toestel kun je kiezen tussen dualsim-functionaliteit of uitbreidbaar geheugen. Op zich is het natuurlijk jammer dat je niet die beide functies tegelijk kunt gebruiken, maar omdat de microsd-slot ook een nanosim-slot is kun je wel ieder moment switchen. Dat is in onze ogen een elegante en ruimte-efficiënte oplossing waardoor je als gebruiker toch nog de nodige keuze hebt.

De camera van de Wiko Highway Star is een 13-megapixelcamera waarover we nog niet echt kunnen oordelen op dit moment. Aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera die gekoppeld is aan een flitser, zodat je ook in het donker nog relatief goed selfies kunt maken. Inmiddels is dat niet meer uniek, maar wel een leuke toevoeging.

“Voor €300 krijg je een telefoon die op het eerste gezicht compleet is en vooral een mooi ontwerp biedt”

De Wiko Highway Star zal naar verwachting voor ongeveer €300 op de markt komen op 20 april. Voor die prijs krijg je een telefoon die op het eerste gezicht compleet is en vooral een mooi ontwerp biedt. In hoeverre Wiko zich met de Highway Star voldoende kan onderscheiden van andere minder bekende smartphonemakers blijft echter even de vraag. In de vorm van bijvoorbeeld Archos, Honor en Kazam zijn er meer kapers op de kust die voor dit geld ook interessante alternatieven bieden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote namen in de Nederlandse smartphonemarkt.

Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
Wiko Highway Star hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters