Eerste ervaring met de Wiko Lenny 2: groot scherm, kleine prijs

BERLIJN – Met de Lenny 2 wil Wiko een groot scherm voor iedereen beschikbaar maken. De smartphone heeft een 5-inch display en kost maar €79. Desondanks biedt de smartphone best een compleet totaalplaatje, waar je in dit artikel meer over leest.

Wiko Lenny 2 hands-on

De Wiko Lenny 2 heeft qua ontwerp misschien nog het meeste weg van de Lumiatoestellen van Microsoft. Hij bestaat uit twee delen: een kleurrijke achtercover en het toestel zelf. Het geheel komt stevig over en heeft een nette uitstraling. Alle beschikbare achterkantjes zijn mat en voelen prettig aan. Onder de achtercover kun je de batterij vinden, maar ook een geheugenkaartslot en twee simsloten.

Het scherm is dus vijf inch groot en heeft een resolutie van 854×480 pixels. Dat zorgt niet voor een super scherpe weergave, maar is wel voldoende om alles duidelijk te tonen. Daarnaast valt de kleurweergave ons best mee voor een smartphone in deze klasse. Kleuren zijn best levendig en het display heeft bovendien geen heel verkeerde kijkhoek.

Misschien wel het belangrijkste in de low-endcategorie zijn de prestaties. De Lenny 2 heeft een 1,3GHz quadcoreprocessor, de MediaTek MT6582. Dat is een aardige chip die in ieder geval voldoende is om de interface op een aardig tempo aan te sturen. De smartphone voelde tijdens onze ontmoeting op de beurs niet traag aan, hoewel het de vraag is hoe dat zal gaan na een langere gebruiksperiode. Het draaien van zwaardere apps en snel switchen tussen apps gaat wel wat trager, ook omdat het toestel met 768MB niet bepaald ruim in zijn werkgeheugen zit.

Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 

De Lenny 2 draait netjes op Android 5,1 Lollipop; op het moment de meest recente Androidversie. Daar heeft Wiko een eigen schil overheen gelegd die nog niet helemaal consistent is en helaas geen hoofdmenu heeft. Maar de schil lijkt wel behoorlijk licht te zijn en ziet er grafisch aardig uit, dat is prettig. Als je veel extra software wilt installeren op het toestel zul je helaas in de problemen komen: met 4GB is de interne opslagruimte van de Lenny 2 wat beperkt. Maar als je alleen van eenvoudige programma’s als WhatsApp, Facebook, 9292 en Buienradar gebruik maakt kun je wel uit de voeten met het toestel.

Op cameragebied is de Lenny 2 best compleet uitgerust. Hij heeft een 2-megapixelcamera aan de voorkant en een 5-megapixelcamera met flits aan de achterkant. Hoewel we nog weinig over de resultaten die die camera’s neerzetten kunnen zeggen, is het in ieder geval op papier op gelijke hoogte met de rest van de low-endmarkt.

“Wiko heeft de juiste compromissen gesloten voor een aardig totaalplaatje”

Net als iedere smartphone onder de €100 kent de Wiko Lenny 2 zijn tekortkomingen. Maar het lijkt er wel op dat Wiko de juiste compromissen heeft gesloten om een aardig totaalplaatje neer te zetten. De smartphone beschikt voor eenvoudig gebruik over genoeg power en moderne software. Het grote scherm is een duidelijk plus en ook de dualsimfunctionaliteit kan van pas komen. 4G ontbreekt helaas, maar dat is in de meeste voordelige sim only’s voorlopig toch nog geen optie. Het enige aspect van de Lenny 2 waar we echt onze twijfels bij hebben is de beperkte opslagruimte van 4GB en in mindere mate het beperkte werkgeheugen van 768MB. Maar als dat het ergste is, heb je het als fabrikant voor €79 zeker niet verkeerd gedaan.

Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters