Eerste ervaring met de Wiko Lenny 2: groot scherm, kleine prijs

BERLIJN – Met de Lenny 2 wil Wiko een groot scherm voor iedereen beschikbaar maken. De smartphone heeft een 5-inch display en kost maar €79. Desondanks biedt de smartphone best een compleet totaalplaatje, waar je in dit artikel meer over leest.

Wiko Lenny 2 hands-on

De Wiko Lenny 2 heeft qua ontwerp misschien nog het meeste weg van de Lumiatoestellen van Microsoft. Hij bestaat uit twee delen: een kleurrijke achtercover en het toestel zelf. Het geheel komt stevig over en heeft een nette uitstraling. Alle beschikbare achterkantjes zijn mat en voelen prettig aan. Onder de achtercover kun je de batterij vinden, maar ook een geheugenkaartslot en twee simsloten.

Het scherm is dus vijf inch groot en heeft een resolutie van 854×480 pixels. Dat zorgt niet voor een super scherpe weergave, maar is wel voldoende om alles duidelijk te tonen. Daarnaast valt de kleurweergave ons best mee voor een smartphone in deze klasse. Kleuren zijn best levendig en het display heeft bovendien geen heel verkeerde kijkhoek.

Misschien wel het belangrijkste in de low-endcategorie zijn de prestaties. De Lenny 2 heeft een 1,3GHz quadcoreprocessor, de MediaTek MT6582. Dat is een aardige chip die in ieder geval voldoende is om de interface op een aardig tempo aan te sturen. De smartphone voelde tijdens onze ontmoeting op de beurs niet traag aan, hoewel het de vraag is hoe dat zal gaan na een langere gebruiksperiode. Het draaien van zwaardere apps en snel switchen tussen apps gaat wel wat trager, ook omdat het toestel met 768MB niet bepaald ruim in zijn werkgeheugen zit.

Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 

De Lenny 2 draait netjes op Android 5,1 Lollipop; op het moment de meest recente Androidversie. Daar heeft Wiko een eigen schil overheen gelegd die nog niet helemaal consistent is en helaas geen hoofdmenu heeft. Maar de schil lijkt wel behoorlijk licht te zijn en ziet er grafisch aardig uit, dat is prettig. Als je veel extra software wilt installeren op het toestel zul je helaas in de problemen komen: met 4GB is de interne opslagruimte van de Lenny 2 wat beperkt. Maar als je alleen van eenvoudige programma’s als WhatsApp, Facebook, 9292 en Buienradar gebruik maakt kun je wel uit de voeten met het toestel.

Op cameragebied is de Lenny 2 best compleet uitgerust. Hij heeft een 2-megapixelcamera aan de voorkant en een 5-megapixelcamera met flits aan de achterkant. Hoewel we nog weinig over de resultaten die die camera’s neerzetten kunnen zeggen, is het in ieder geval op papier op gelijke hoogte met de rest van de low-endmarkt.

“Wiko heeft de juiste compromissen gesloten voor een aardig totaalplaatje”

Net als iedere smartphone onder de €100 kent de Wiko Lenny 2 zijn tekortkomingen. Maar het lijkt er wel op dat Wiko de juiste compromissen heeft gesloten om een aardig totaalplaatje neer te zetten. De smartphone beschikt voor eenvoudig gebruik over genoeg power en moderne software. Het grote scherm is een duidelijk plus en ook de dualsimfunctionaliteit kan van pas komen. 4G ontbreekt helaas, maar dat is in de meeste voordelige sim only’s voorlopig toch nog geen optie. Het enige aspect van de Lenny 2 waar we echt onze twijfels bij hebben is de beperkte opslagruimte van 4GB en in mindere mate het beperkte werkgeheugen van 768MB. Maar als dat het ergste is, heb je het als fabrikant voor €79 zeker niet verkeerd gedaan.

Wiko Lenny 2 hands-on 
Wiko Lenny 2 hands-on 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Maarten -

  mss een wat late gebruikerservaring maar ik heb deze als noodtoestel moeten kopen nadat mijn lg g5 zen scherm brak en geen enkele winkel een reserve scherm in stock had(wat ik al raar vind voor een toch wel current en veel verkochte mobiel) hier zat reeds android 7 nougat op zo uit de doos. ik heb deze nu een drie maand in gebruik in een voor smartphones toch wel heel vijandige omgeving (metaalertshandel) een g5 gewend is deze gruwelijk traag natuurlijk, met de nodige wachtijden tot gevolg. maar ik heb er nu zon 40 gedownloade apps op en kan rustig spotify facebook, messenger google maps in gps modus gerust naast elkaar draaien, wel met wachtijden maar de muziek en gps gaan gewoon door zonder haperen, wel is de gps ontvangst maar zozo, zeker als je bv in een wat upperclass wagen rijd omwille van de betere isolatie van de wagen tegen bv een seatje mi. het enige probleem nu is dat de microfoon het laat afweten en enkel via de oortjes kan gebeld worden, ondanks alles mag je voor de 70euro zeker niet klagen. hij doet het veel beter dan bv de inmiddels oudere lg magna die het dubbele kost en op heel veel gebieden rampzalig faalt. de batterij draait ie rustig 1.5 tot 2 dagen op 1 lading. mijn g5 moest ik 3 batterijen bijhebben om mijn 12u werkdag door te komen. en voor de batterijklagers…een batterij is berekend op een levensduur van ong 2j bij dagelijks gebruik, dat geld voor alle li ion en lippo accus, dus als na 1jaar de accu al slechter presteerd is niet ongewoon. sommige fabrikanten raden zelfs aan om na een jaar de accu te vervangen. ook een dooddoener voor accus is het onregelmatig laden. probeer steeds om ze zo ver mogelijk te gebruiken voor het herladen. vroegere accus nimh bv hadden last van memory effect , en de fabrikant beweerd hetzij wat wazig dat moderne accus hier geen last van hebben wat niet klopt, dat hebben ze evengoed maar ongeveer 70% minder dan oude accus maar toch nog steeds dus. een beetje zoals de electrische wagen die zogezegd veel schoner is dan een op brandstof rijdende wagen. het enige dat er in wezen veranderd is is het feit dat de consument idd veel minder vervuild maar de productie van een el. auto veel vervuilender is dan zijn fossiele broertje daarbij nog eens het extra gewicht en dat je achteraf een groot blok chemische troep overhoud waar de gewone autos bijna geheel recicleerbaar zijn

 2. Ingeborg van Germeersch -

  Er is soms een verbinding met mijn adresboek van outlook , en dan weet niet , zeer onaangenaam aangezien ik de contactgegevens professioneel nodig heb. Waar zou dit aan kunnen liggen?

  1. Eve -

   Je ziet in het midden een ‘ronde knop’. Die swipe je naar links: swipe je die ronde knop naar de linkerkant, dan neem je op, swipe je hem naar de rechterkant, dan hang je op.

 3. Tim -

  krijg geen startscherm op de Lenny 2, krijg alleen maar lenny 2 te lezen. meer zie ik niet op het zwarte scherm. dus wil hem helemaal resetten, maar zie geen resetknop. batterij ook al 20 minuten er uit gehad, met sd kaart en sim kaart ook. wat kan ik nog meer doen. zo heb ik er ook niks aan.

 4. Danny -

  De Lenny 2 wiko is echt een waardeloze gsm. Door het beperkte geheugen kan je op een gegeven moment niks meer updaten ook de vaste apps niet. Als je deze gsm koopt is het echt weggegooid geld. Deze zogenaamde smartphone krijgt van mij het cijfer 1. Waardeloos.

  1. btje -

   nou inderdaad ik heb het zelfde ervaring ik kan niet eens Messenger face book en wordfeut tegelijk erop hebben ook niet als ik een 8g sd kaart erin hebt

   1. Eve -

    Een 8G SD kaart helpt niet, het Wikotoestel heeft maar een beperkte opslagruimte van 4GB.

 5. j. Boos -

  in mijn gezin heb ik 3x een Wico Lenny 2. een ramptoestel. bij mijn kleindochter kon een bepaald programma worden gedownload via Google Play en ze heeft er een 16 GB card in. bij mijn kleinzoon lukte dat niet, gaf aan te weinig geheugen terwijl hij er een 32Gb kaart in had. toen geprobeerd op het toestel van mijn echtgenote en ook daar kon het programma niet worden gedownload en gaf de telefoon aan te weinig geheugen. ook mijn vrouw heeft er een 32 GB kaart in. uiteindelijk hoeft mijn vrouw geen spelletjes dus vindt zij dat niet belangrijk. maar toen terug naar de winkel waarom de telefoon aangeeft dat je geheugen vol is terwijl er nog een nagenoeg lege 32GB card in zit. in de winkel tot 3x toe het toestel omgeruild en ook die deden het niet. uiteindelijk bij het 3e toestel lukte het wel. maar de Lenny 2 heeft nog een probleem. op mijn Samsung kan ik achteraf aan een contact een beltoon en/of een contact foto toevoegen. dat kan niet bij de Lenny 2. “ALS” het al lukt heb je mazzel. ik ben zowat 3 uur bezig geweest om het voor elkaar te krijgen maar lukt gewoon niet bij alle contacten. waarom bij de ene contact wel en bij de ander niet. conclusie is bij ons…..nooit meer een onbekend merk en zeker niet Lenny2.

  1. Sebastien Debaenst -

   De reden dat je de applicaties niet kunt installeren is omdat niet alle applicaties op de sd-kaart worden geïnstalleerd. Standaard worden ze op het interne geheugen geïnstalleerd, en als dit vol zit zal de installatie dus niet lukken. Heeft op zicht niets met het toestel te maken. Waarschijnlijk zal het instellen van een bepaalde beltoon alleen lukken bij contacten die op het toestel staan.

 6. Sandra -

  Wat een …. Telefoon
  Klein geheugen terwijl ik alles met een telefoon doe
  Heb er een extra geheugen op gezet maar deze pakt hij niet

  1. Frederika -

   Had hetzelfde probleem en ook met de sd kaart ( waar ik muziek op had gezet die ik niet op mijn tel heb gezien). Ik heb het herstart en geen problemen meer gehad.

 7. Hannelore -

  Hallo,

  Ook een Wiko Lenny 2 gekocht.
  Niet tevreden, te weinig opslagruimte.
  Heb een aparte SD kaart gekocht, maar krijg steeds melding :”te weinig opslagruimte”.
  Overweeg om weer een Samsung te kopen.

  1. Frederika -

   Had hetzelfde probleem en ook met de sd kaart ( waar ik muziek op had gezet die ik niet op mijn tel heb gezien). Ik heb het herstart en geen problemen meer gehad.

 8. Kuipers -

  Meer apps dan FB en Whatsapp moet je er niet op willen zetten, hij wordt met de dag trager… Miskoop, al was het maar een tijdelijk toestel.

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters