Eerste ervaring met de Wiko Lenny 3: voordelig metaal

BARCELONA – Wiko houdt er wel van om niet de gebaande paden te volgen en de Lenny 3 is daar, in ieder geval op designgebied, een goed voorbeeld van. In deze hands-on lees je daar meer over.

Metalen achterkant

Wiko Lenny 3 hands-on 14

Wiko vertelt met trots dat de Lenny 3 een metalen body heeft, wat voor een telefoon van €99 op zich al een aardige prestatie is. Hoewel we Wiko daar alleen maar gelijk in kunnen geven en de Lenny 3 inderdaad een stuk beter aanvoelt dan de gemiddelde smartphone voor dit geld, zit er ook een keerzijde aan. Omdat het maken van een mooi afgewerkte metalen body nou eenmaal duur is, heeft Wiko er bij de Lenny 3 voor gekozen om een metalen plaatje achterop een verder plastic behuizing te plakken. Daardoor komt het ontwerp van de Lenny 3 een beetje rommelig over. Maar goed, zoals gezegd voelt de Wiko Lenny 3 duidelijk beter dan de gemiddelde smartphone van €99, dus misschien moeten we verder gewoon niet te kritisch zijn. Bovendien zorgt de eenvoudige opbouw van het ontwerp ervoor dat de accu uit het toestel gehaald kan worden, dat is ook prettig.

De Wiko Lenny 3 voelt duidelijk beter dan de gemiddelde smartphone van €99

Wiko zou Wiko niet zijn als het de Lenny 3 niet in een aantal kleuren beschikbaar zou maken. In dit specifieke geval gaat het om vijf ‘splashy’ kleuren: goud, zwart, lime, rood en ‘bleen’. Dat laatste is een soort turkoois en is Wiko’s huiskleur.

Scherp display

Het scherm van de Wiko Lenny 3 is vijf inch groot en heeft een HD-resolutie van 720×1280 pixels. Dat zorgt voor een behoorlijk scherpe weergave en ook dat is nog zeldzaam in deze prijsklasse. Los van de scherpte is het display van de Wiko Lenny 3 trouwens niet erg bijzonder, maar zeker ook niet verkeerd.

De gebruikte HD-resolutie is nog zeldzaam in deze klasse

Wiko Lenny 3 hands-on 07

Op het scherm wordt de kleurrijke Wiko-interface weergegeven die bovenop Android 6.0 Marshmallow draait. Die interface zijn we, mede door het gebrek aan een hoofdmenu, geen groot fan van. Maar hij lijkt voor zover we dat nu kunnen beoordelen wel vloeiend te werken en dat is het belangrijkste. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de opslagruimte is 16GB en uitbreidbaar. Dat is allemaal netjes. Toch zijn we enigszins bezorgd over de prestaties op lange termijn: de Lenny 3 werkt met een behoorlijk verouderde MediaTek MT6582-chipset. Die chip, een 1,3GHz-quadcoreprocessor, stamt uit 2013. Hoewel hij op dit moment dus voldoende power lijkt te bezitten, kunnen we ons voorstellen dat dat over een jaar of 1 à 2 wel problemen gaat opleveren. Zeker omdat die chip wel een vrij hoge schermresolutie moet aansturen. We verwachten dat alleen lichte gebruikers na twee jaar nog goed met de Lenny 3 uit de voeten kunnen.

Leuke extra’s

De Wiko Lenny 3 biedt een aantal leuke extra’s. Een daarvan is de dualsim-functie, die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld op vakantie met een lokale prepaid-sim kunt bellen en internetten, maar nog steeds op je eigen sim bereikbaar bent. Ook de 5-megapixel selfiecamera met ‘display flash’ is een leuke toevoeging. Die display flash houdt in dat het scherm tijdens het maken van een foto wit oplicht zodat er wat extra licht op je gezicht valt. De hoofdcamera van de Lenny 3 heeft trouwens een 8-megapixelresolutie; ook niet verkeerd. Het enige dat mist op het toestel is 4G, maar dat lijkt ons in dit marktsegment geen groot probleem.

De 5-megapixel selfiecamera met ‘display flash’ is een leuke toevoeging

Wiko Lenny 3 voorlopig oordeel

De Wiko Lenny 3 is op veel vlakken een indrukwekkend toestel voor €99. Hij heeft een deels metalen body, een 5-inch HD-scherm, dualsim en een 5-megapixel selfiecamera. Allemaal zaken die we niet vaak zien in deze prijsklasse. In die zin lijkt de Lenny 3 ons een van de beste opties in het budgetsegment. Toch zorgt de verouderde processor ervoor dat de Lenny 3 waarschijnlijk alleen erg lichte smartphonegebruikers voor minimaal 2 jaar tevreden kan houden. Wat overigens voor de meeste smartphones onder de €100 geldt.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters