Eerste ervaring met de Wiko Lenny 3: voordelig metaal

BARCELONA – Wiko houdt er wel van om niet de gebaande paden te volgen en de Lenny 3 is daar, in ieder geval op designgebied, een goed voorbeeld van. In deze hands-on lees je daar meer over.

Metalen achterkant

Wiko Lenny 3 hands-on 14

Wiko vertelt met trots dat de Lenny 3 een metalen body heeft, wat voor een telefoon van €99 op zich al een aardige prestatie is. Hoewel we Wiko daar alleen maar gelijk in kunnen geven en de Lenny 3 inderdaad een stuk beter aanvoelt dan de gemiddelde smartphone voor dit geld, zit er ook een keerzijde aan. Omdat het maken van een mooi afgewerkte metalen body nou eenmaal duur is, heeft Wiko er bij de Lenny 3 voor gekozen om een metalen plaatje achterop een verder plastic behuizing te plakken. Daardoor komt het ontwerp van de Lenny 3 een beetje rommelig over. Maar goed, zoals gezegd voelt de Wiko Lenny 3 duidelijk beter dan de gemiddelde smartphone van €99, dus misschien moeten we verder gewoon niet te kritisch zijn. Bovendien zorgt de eenvoudige opbouw van het ontwerp ervoor dat de accu uit het toestel gehaald kan worden, dat is ook prettig.

De Wiko Lenny 3 voelt duidelijk beter dan de gemiddelde smartphone van €99

Wiko zou Wiko niet zijn als het de Lenny 3 niet in een aantal kleuren beschikbaar zou maken. In dit specifieke geval gaat het om vijf ‘splashy’ kleuren: goud, zwart, lime, rood en ‘bleen’. Dat laatste is een soort turkoois en is Wiko’s huiskleur.

Scherp display

Het scherm van de Wiko Lenny 3 is vijf inch groot en heeft een HD-resolutie van 720×1280 pixels. Dat zorgt voor een behoorlijk scherpe weergave en ook dat is nog zeldzaam in deze prijsklasse. Los van de scherpte is het display van de Wiko Lenny 3 trouwens niet erg bijzonder, maar zeker ook niet verkeerd.

De gebruikte HD-resolutie is nog zeldzaam in deze klasse

Wiko Lenny 3 hands-on 07

Op het scherm wordt de kleurrijke Wiko-interface weergegeven die bovenop Android 6.0 Marshmallow draait. Die interface zijn we, mede door het gebrek aan een hoofdmenu, geen groot fan van. Maar hij lijkt voor zover we dat nu kunnen beoordelen wel vloeiend te werken en dat is het belangrijkste. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de opslagruimte is 16GB en uitbreidbaar. Dat is allemaal netjes. Toch zijn we enigszins bezorgd over de prestaties op lange termijn: de Lenny 3 werkt met een behoorlijk verouderde MediaTek MT6582-chipset. Die chip, een 1,3GHz-quadcoreprocessor, stamt uit 2013. Hoewel hij op dit moment dus voldoende power lijkt te bezitten, kunnen we ons voorstellen dat dat over een jaar of 1 à 2 wel problemen gaat opleveren. Zeker omdat die chip wel een vrij hoge schermresolutie moet aansturen. We verwachten dat alleen lichte gebruikers na twee jaar nog goed met de Lenny 3 uit de voeten kunnen.

Leuke extra’s

De Wiko Lenny 3 biedt een aantal leuke extra’s. Een daarvan is de dualsim-functie, die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld op vakantie met een lokale prepaid-sim kunt bellen en internetten, maar nog steeds op je eigen sim bereikbaar bent. Ook de 5-megapixel selfiecamera met ‘display flash’ is een leuke toevoeging. Die display flash houdt in dat het scherm tijdens het maken van een foto wit oplicht zodat er wat extra licht op je gezicht valt. De hoofdcamera van de Lenny 3 heeft trouwens een 8-megapixelresolutie; ook niet verkeerd. Het enige dat mist op het toestel is 4G, maar dat lijkt ons in dit marktsegment geen groot probleem.

De 5-megapixel selfiecamera met ‘display flash’ is een leuke toevoeging

Wiko Lenny 3 voorlopig oordeel

De Wiko Lenny 3 is op veel vlakken een indrukwekkend toestel voor €99. Hij heeft een deels metalen body, een 5-inch HD-scherm, dualsim en een 5-megapixel selfiecamera. Allemaal zaken die we niet vaak zien in deze prijsklasse. In die zin lijkt de Lenny 3 ons een van de beste opties in het budgetsegment. Toch zorgt de verouderde processor ervoor dat de Lenny 3 waarschijnlijk alleen erg lichte smartphonegebruikers voor minimaal 2 jaar tevreden kan houden. Wat overigens voor de meeste smartphones onder de €100 geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Han -

  Deze gisteren aangeschaft voor mijn zoon; goed toestel voor een goede prijs. Was verrast door de kwaliteit van het scherm. Alle apps werken gewoon en updaten van het systeem werkt ook als gebruikelijk. Pokemon Go doet het dus gewoon!

  1. Miranda -

   Goed dat je t vermeld. Weten jullie ook hoe dat komt? Ligt t misschien aan Android 6.0?
   Wij hebben de wiko Sunny aangeschaft maar daar lukt t ook niet op. Kan google play services niet updaten. Dit heb je nodig bij jou tube. En maps en pokémon go.
   Wilde net deze aanschaffen voor de pokémon go.

  2. Rick -

   hoi,

   met zijn processor en ”slechts” 1GB Ram geheugen zal Pokemon Go er wel op werken, echter moet je alle anders apps er rondom heen afsluiten waardoor hij voldoende Ram heeft er voor. een apps killer kan je hierbij helpen, die zorgt dat onnodige apps je Ram niet bevuilen als je oa Pokemon Go aan het spelen bent.

   echter met een mobiel met 2GB Ram zal alles beter werken.

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

iPhone X truedepth camera

‘iPhone krijgt ook TrueDepth camera aan de achterkant’ lees verder

Nokia 8 Pro

High-end Nokia 8 Pro gelekt met innovatieve camera lees verder

LG G6, voorloper LG G7

LG G7 komt in juni uit: opvallende specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste Samsung Galaxy S10 leak duikt week voor onthulling Galaxy S9 op lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters