Eerste ervaring met de Wiko Selfy 4G: say cheese!

BERLIJN – De Wiko Selfy 4G is een telefoon die, zoals de naam doet vermoeden, volledig gericht is op het maken van selfies. In deze hands-on checken we of de smartphone ook los daarvan de moeite waard is.

“De selfiecamera heeft een 8-megapixelresolutie en wordt versterkt door een flitsertje”

Wiko zegt zich volgend jaar in het middensegment vooral te willen richten op leuke extra features. Dingen die niet zo zeer nodig of zelfs nuttig zijn, maar wel gewoon leuk en opvallend. Met de Selfy neemt het bedrijf daar alvast een voorzetje op. Voor €199 is de Selfy grotendeels een doorsnee midrangetelefoon, maar dan wel met een erg goede selfiecamera.

Die camera heeft een resolutie van 8 megapixel en wordt versterkt door een flitsertje aan de zijkant. Zowel die resolutie als die flitser zijn niet uniek, ook niet in deze klasse. Maar we hebben nog nooit een toestel van minder dan €200 gezien dat beiden heeft en voor selfieliefhebbers is de combinatie zonder meer interessant. Onze eerste snelle testselfies zagen er goed uit, maar het viel ons wel op dat de foto’s behoorlijk snel bewogen zijn. Dat zal deels met de belichting op de beurs te maken hebben, hoe dat uiteindelijk uitpakt in ‘normaal gebruik’ zal moeten blijken. De camera aan de achterkant heeft trouwens ook een 8-megapixelresolutie en is niet bepaald speciaal.

Wiko Selfy hands-on 
Wiko Selfy hands-on 
Wiko Selfy hands-on 

“De amoledtechniek zorgt voor mooie kleuren en een hoog contrast, maar heeft een keerzijde”

Het ontwerp van de Selfy zit best leuk in elkaar. De telefoon heeft een plastic achterkant met een lederachtig reliëf erin dat ervoor zorgt dat de telefoon goed in de hand ligt. Aan de voorkant zit een ronde speaker boven het scherm, die in dezelfde kleur als de achterkant is uitgevoerd. De smartphone is overigens verkrijgbaar in wit, zwart, rood en blauw. Het apparaat voelt redelijk stevig aan.

Het scherm is een amoledpaneel dat 4,8 inch groot is en een HD-resolutie heeft. Die amoledtechnologie zorgt voor mooie kleuren en een hoog contrast, maar heeft ook een keerzijde. Het scherm maakt gebruik van een PenTile-pixelindeling en dat zorgt ervoor dat het scherm wat minder scherp overkomt.

Onder de motorkap ligt een 1GHz-quadcoreprocessor, de MediaTek MT6735. Die is gekoppeld aan 8GB opslagruimte en 1GB werkgeheugen. De combinatie is niet het meest krachtige dat we gezien hebben voor €200, maar lijkt op het eerste gezicht wel in staat te zijn om het toestel soepel te laten draaien. Dat heeft wellicht ook met Wiko’s interface over Android 5.1 Lollipop te maken. Wiko heeft het hoofdmenu uit Android gesloopt en de interface van wat extra kleur voorzien, maar los daarvan is er eigenlijk weinig veranderd. Daardoor is de software niet zo zwaar en dat komt de prestaties vermoedelijk ten goede. Dat het menu mist vinden we overigens wel jammer.

Wiko Selfy hands-on 
Wiko Selfy hands-on 
Wiko Selfy hands-on 
Wiko Selfy hands-on 

De Selfy is op het eerste gezicht zeker geen verkeerde telefoon, maar lijkt wel vooral geschikt te zijn voor mensen die graag foto’s van zichzelf schieten. Daar is hij voor een telefoon van dit geld erg goed in; zijn andere functies blijven een beetje achter bij de rest van de toestellen in Wiko’s portfolio. Wiko biedt voor €199 bijvoorbeeld ook de Ridge en de Highway Pure aan, die het op veel vlakken winnen van de Selfy. Als je niet zo nodig jezelf in goede kwaliteit op de foto hoeft te zetten zijn dat wellicht betere opties.

De Wiko Selfy zal nog deze maand in de winkels komen met een adviesprijs van €199. Het toestel bestaat in zowel 3G- als 4G-variant. Alleen die laatste zal in Nederland op de markt gebracht worden. De Selfy heeft ruimte voor twee simkaarten en uitbreidbaar geheugen.

Wiko Selfy hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters