Eerste ervaring met de YotaPhone 2

Het Russische Yota had een nobel doen voor ogen toen zij eind 2012 een telefoon presenteerde met een E-ink scherm aan de achterkant. Waar de achterkant van een telefoon normaal een saaie statische aangelegenheid is, probeert deze Russische fabrikant de achterkant nuttig te maken met dynamische informatie op een energiezuinig E-ink scherm. Dit jaar op de MWC toont Yota de tweede generatie van de YotaPhone waar wij even mee konden spelen.

Eerste ervaring met de YotaPhone 2 dsc03040

Aan de voorkant is de YotaPhone een standaard Android-telefoon. Onder het 5 inch AMOLED scherm vinden we een Snapdragon 800-processor van Qualcomm, 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslag. Al deze details zijn een significante upgrade van het eerste model, dat het nog moest doen met een kleiner 720p scherm en minder krachtigere Krait-processor. In onze korte test leek de telefoon prima te reageren op onze inputs maar we hadden ook niet minder verwacht van deze hardware. Bizar genoeg heeft de camera geen up- maar een down-grade gekregen. Het eerste model werd geleverd met een uitstekende 13-megapixelcamera, zijn opvolger moet het doen met 5 megapixel minder. Het is ons niet duidelijk wat de gedachte achter deze verandering is, maar we hopen dat dit betekent dat het toestel met een lagere adviesprijs in de markt gezet wordt.

De achterkant van de tweede generatie YotaPhone is natuurlijk een stuk interessanter dan de voorkant. Elke fabrikant heeft tegenwoordig wel een telefoon met een 1080p display en Snapdragon 800-processor in zijn arsenaal maar het is juist de E-ink achterkant die de YotaPhone uniek maakt. Op het nieuwe model vinden we een 4.7-inch display die net als zijn voorganger 16 verschillende grijstinten kan weergeven. De resolutie heeft een upgrade gehad en komt met zijn 960 x 540 pixels uit op een PPI van 235. Zeker voor een E-ink display is dit een keurige scherpte.

Eerste ervaring met de YotaPhone 2 dsc03031 
Eerste ervaring met de YotaPhone 2 dsc03033 
Eerste ervaring met de YotaPhone 2 dsc03030 

Nieuw op de tweede generatie is full touch sensor op de achterkant. Het vorige model kon slechts een paar gestures aan maar in theorie zou de opvolger als een normaal touchscreen moeten fungeren. Helaas bleek dit in de praktijk nog niet helemaal te werken. De vroege versie van de nieuwe YotaPhone die de fabrikant hier in Barcelona toont reageerde slechter op onze aanrakingen dan verwacht. De swipe en tap gestures van de eerste generatie YotaPhone werkte maar toen we op hyperlinks probeerden te drukken hield het op met de pret. We hopen van harte dat de fabrikant deze kinderziektes weet op te lossen voor de lancering later dit jaar.

Aan de softwarekant lijkt Yota te begrijpen hoe ze de E-ink display nuttig moeten maken. Met een aantal speciale apps kunnen gebruikers eenvoudig hun social media updates, navigatiesoftware, boeken en nieuws weergeven op de achterkant van het toestel. Het is op zo’n beurs als deze lastig in te schatten hoe groot het voordeel voor de batterijduur is maar als dat significant blijkt te zijn is deze fabrikant op het goede spoor.

Het design van de YotaPhone laat ook bij de tweede generatie te wensen over. Met zijn ronde hoeken en goedkoop aanvoelende materialen is de YotaPhone geen uitschieter. Toch is het idee van een scherm dat nagenoeg geen stroom verbruikt een interessant concept en hopen we van harte dat de kinderziektes worden opgelost voordat de tweede versie van dit toestel op de markt verschijnt. De fabrikant wilde nog niet beloven dat het toestel ook in Nederland te koop zou zijn maar hoopt de tweede generatie wel in meer Europese landen te verkopen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters