Eerste ervaring met de Zopo ZP998 Next

Nu het Chinese Zopo officieel een winkel in Nederland heeft geopend hebben we eindelijk de kans gekregen om met een goedkope ‘China phone’ te spelen, en wel de eerste met een octacoreprocessor. In dit artikel tekenen we onze eerste ervaringen met de Zopo ZP998 Next op.

“Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat de Zopo ZP998 Next erg snel is.”

De Zopo ZP998, of ZP998 Next zoals Zopo Benelux hem vermarkt, is de eerste officieel in Nederland verkrijgbare smartphone met een ‘echte’ octacoreprocessor. De ZP998 heeft geen twee paren van vier kernen zoals bijvoorbeeld de LTE-loze Galaxy Note 10.1 2014 editie, maar gewoon acht processorkernen die samenwerken om het toestel snel te laten draaien. Er zit een MediaTek MTK6592-chipset in die acht Cortex A7-kernen geklokt op 1,7GHz combineert met een Mali 450-MP4-GPU. Tijdens onze korte ontmoeting met de ZP998 draaide het toestel ontzettend snel en waren er geen haperingen te bespeuren. Een directe vergelijking met de Snapdragon 800-chip van de Sony Xperia Z1 leverde een redelijk vergelijkbare performance op. De Zopo leek net iets sneller, maar het is te vroeg om daar definitieve conclusies over te trekken. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat de Zopo ZP998 Next erg snel is.

Ook het scherm van de smartphone is indrukwekkend. Het gaat om een 5,5″ groot ips-paneel met een Full HD-resolutie. De kijkhoek van het scherm is erg goed en de kleuren zien er een stukje levendiger uit dan op het scherm van de Sony Xperia Z1. Wederom durven we nog geen directe conclusies te trekken, maar het scherm van de ZP998 leek in ieder geval tot de bovenkant van de high-endmarkt te behoren.

Zopo ZP998 Next hands-on

Datzelfde kunnen we niet zeggen van het design. Dat is op zijn minst inspiratieloos te noemen. De voorkant is een licht afgeronde plaat Gorilla Glass met knopjes onder het scherm, waarbij de bezels netjes klein zijn. Voor de achterkant heeft Zopo duidelijk inspiratie opgedaan bij de Note-lijn van Samsung. Het toestel gebruikt hetzelfde ledermotiefje in een vergelijkbaar soort zwart of wit plastic. Het is niet lelijk, maar het ontwerp van het toestel springt op geen manier boven de grijze massa uit. De ZP998 Next voelt overigens wel stevig aan.

De camera is er eentje met een resolutie van 14 megapixel. Hoewel de omstandigheden niet ideaal waren om de camera goed te testen, leken foto’s redelijk. De lijnvoering en details in foto’s zijn wat minder dan die van veel andere high-end-toestellen. Daarnaast is er duidelijk een stevig verwerkingsalgoritme toegepast op de foto’s waardoor ze ook wat detail verliezen. Hieronder kun je drie foto’s die we met de ZP998 gemaakt hebben vinden.

Zopo ZP998 Next hands-on testfoto 
Zopo ZP998 Next hands-on testfoto 
Zopo ZP998 Next hands-on testfoto 

“In ieder geval ziet de ZP998 eruit als een erg goede smartphone voor €350.”

Qua software is er weinig veranderd door Zopo. Er draait standaard Android 4.2 op de software met enkel wat toegevoegde programma’s. Een daarvan is om thema’s te veranderen en zo kun je de standaard Android-graphics vervangen door een aantal andere opties, die allen wat kinderlijk overkomen. Maar gelukkig hoef je ze niet te gebruiken en met de standaard Androidsoftware is gelukkig helemaal niets mis.

Puntje van aandacht bij een toestel van een dergelijke fabrikant is natuurlijk hoe stabiel en actueel hij na verloop van tijd zal blijven. Brengt Zopo updates uit, begint het toestel niet na een jaar uit elkaar te vallen en hoe goed zullen de aftersales zijn? Aangezien Zopo pas sinds 2011 bestaat en dus nu net in Nederland aangekomen is, valt daar helaas niets over te zeggen. De tijd zal het moeten leren.

In ieder geval ziet de ZP998 eruit als een erg goede smartphone voor €350. Het scherm en de snelheid, twee belangrijke factoren voor de gebruikservaring, zijn dik in orde. Op sommige vlakken is de achterstand ten opzichte van de wat meer gangbare toestellen wel te merken, maar over het algemeen lijkt de Zopo ZP998 Next een erg volwassen smartphone.

Zopo ZP998 Next hands-on 
Zopo ZP998 Next hands-on 
Zopo ZP998 Next hands-on 
Zopo ZP998 Next hands-on 
Zopo ZP998 Next hands-on 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters