Eerste ervaring met de ZTE Tania en ZTE Orbit

Naast Nokia, toonde ook het Chinese ZTE Windows Phones op het Mobile World Congress 2012. Het gaat om de Orbit en de Tania, twee vrij goedkope Windows Phones. Wij kwamen ze tegen op de stand en gingen hands-on.

ZTE Tania MWC 2012

ZTE heeft wellicht een beetje introductie nodig. Dit Chinese merk is niet bepaald bekend in Nederland, maar is toch stiekem wel de op vier na grootste toestelfabrikant in de wereld. En als het aan ZTE ligt zijn ze over een aantal jaar opgeschoven naar een derde positie. Net als Huawei en Panasonic heeft ook ZTE de ambitie dieper tot de Europese markt door te dringen, en daar gebruiken ze zowel Windows Phones als Androidsmartphones voor. Enkele ZTE-toestellen kwamen al in Nederland op de markt, waaronder de redelijk succesvolle ZTE Blade.

Onlangs maakte ZTE zijn eerste twee Windows Phones bekend in de gedaante van de Orbit en de Tania. Twee goedkope Windows Phones, waarvan de eerste draait op Mango Refresh en de tweede op Mango. De Tania is dus duidelijk de duurdere van de twee. Het toestel heeft een 4,3″-scherm en een 1GHzprocessor.

Wat opvalt aan de Tania, is dat hij vrij lomp is. Het toestel is maar 10,5mm dik, maar voelt toch ontzettend lomp aan en heeft sowieso een design dat ons niet erg kan bekoren. Het toestel mist een eigen identiteit en heeft nog het meeste weg van de mockup die Microsoft weleens gebruikt om Windows Phonescreenshots heen.

Ook op een ander belangrijk punt van een telefoon, het scherm, gaat de Tania de mist in. Het scherm is simpelweg niet mooi. Dat ZTE geen superhoge resoluties heeft ingebouwd is natuurlijk overkomelijk. Sterker nog, dat kan niet eens met Windows Phone. Maar de kleuren, de contrasten, de helderheid, eigenlijk alles aan het scherm van deze Tania rammelt. En dat komt de kijkervaring niet ten goede.

De performance van de Tania is wel gewoon goed. Dat kan ook eigenlijk niet anders bij een Windows Phone en misschien is dat wel de redding van deze ZTE. De interface is uiteraard niet aangepast, dus ook daar is niets mis mee. Die is zelfs heel mooi zoals we dat kennen van Windows Phone.

Al met al is de ZTE Tania dus geen beste Windows Phone zo op het eerste gezicht. De enige redding van het toestel zou nog de prijs kunnen zijn, maar wij hebben er eigenlijk geen vertrouwen in. Zeker niet nu er een toestel als de Nokia Lumia 610 op de loer ligt die een stuk beter lijkt te zijn en hoogstwaarschijnlijk zelfs goedkoper gaat worden dan de Tania.

ZTE Tania MWC 2012

 

ZTE Tania MWC 2012

 

ZTE Tania MWC 2012

 

ZTE Orbit MWC 2012

De Orbit is nog lager geplaatst dan de Tania, en dat betekent niet veel goeds. En om het maar meteen te verklappen: dat is het ook niet. De Orbit is gelukkig niet zo lomp als de Tania, maar verder is het toestel niet veel beter.

Het design van de Orbit voldoet iets minder aan de titel eenheidsworst, maar voelt wel een stuk goedkoper. Het doet nog het meest denken aan de Samsung Galaxy Europe, een goedkoop Androidmodel van twee jaar geleden. Je voelt hem al aankomen: dat is niet erg positief wat ons betreft.

Het scherm is met 4″ iets kleiner dan dat van de Tania, maar verder net zo slecht. De kleuren zijn flets, zwart is grijs, contrasten zijn niet indrukwekkend en de helderheid is niet meer dan gemiddeld. En dat is een dik minpunt voor de Orbit gezien het scherm toch het visitekaartje van een telefoon is.

Bij dit toestel geldt eveneens dat de prestaties niet slecht zijn. Het toestel draait op dezelfde 1GHz-processor als zijn grotere broer, die alles soepel laat draaien. De interface is de standaard Metro UI en daar zijn we nog altijd erg over tevreden. Maar dat is geen uniek punt van deze Orbit: dat hebben al zijn concurrenten ook.

Uiteindelijk geldt de conclusie die we bij de Tania hadden dus ook voor de Orbit: het toestel kan op het eerste gezicht alleen gered worden door een bodemprijs. Voor €180 in een prepaidpakketje zou de Orbit een leuk toestel zijn, anders zijn er betere alternatieven verkrijgbaar. Bij de Orbit is de kans dat dat gaat gebeuren iets groter, maar ook bij dit toestel hebben we er een hard hoofd in.

ZTE Orbit MWC 2012

 

ZTE Orbit MWC 2012

 

ZTE Orbit MWC 2012

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters