Eerste ervaring met Firefox OS

BARCELONA – Hoewel het Mobile World Congress voor 95 procent over Android ging, en voor 4 procent over Windows Phone, begint een nieuwe concurrent zich voorzichtig los te maken in de schaduw van deze besturingssystemen: Firefox OS. De eerste mobieltjes met dit besturingssysteem werden op het MWC geshowd en wij probeerden ze uit.

“Firefox OS lijkt nogal op Android, maar dan wel versie 1.0”

Eerste ervaring met Firefox OS mozilla4

Firefox werd op wel vijf verschillende plekken op de beursvloer getoond. Er zijn verschillende fabrikanten die een Firefoxmobieltje hebben uitgebracht. Alcatel is er een van. Wij bekeken het Alcatelproduct eens van nabij.

De Alcateltelefoon is in Firefox-oranje of in combinaties van wit en roze of wit en blauw te krijgen. De oranje variant past wat ons betreft prima bij de eveneens nogal oranje interface, die nu eenmaal bij Firefox OS hoort. Dit op HTML5 en Java gebaseerde besturingssysteem lijkt nogal op Android, maar dan wel versie 1.0. Firefox OS is er nog maar net, en lijkt met enorm genoegen in precies dezelfde valkuilen te trappen als Android in het begin. Apps met een hakerige werking, vastlopers, en een zeer beperkt aantal: het zal op dit moment weinig klanten trekken, hoe goedkoop Firefox-mobieltjes straks ook worden. Want het OS mikt overduidelijk op de onderkant van de markt; dat is ons overigens door een woordvoerster op de Telefonica-stand nog eens woordelijk bevestigd.

Eerste ervaring met Firefox OS dsc 0238 
Eerste ervaring met Firefox OS dsc 0239 
Eerste ervaring met Firefox OS dsc 0242 
Eerste ervaring met Firefox OS mozilla5 
Engadget
Eerste ervaring met Firefox OS mozilla6 
Engadget
Eerste ervaring met Firefox OS dsc 0241 

“Bijna niets op de telefoon werkt als er geen internetverbinding is”

Bijna niets op de telefoon werkt als er geen internetverbinding is. Op twee van de drie stands die Firefox had ingericht, bleek geen internet voorhanden te zijn. De smartphones worden dan tamelijk nutteloos, behalve als je ermee wilt bellen. De bel-applicatie werkt altijd. Maar zelfs een door de fabrikant op het toestel gezet spelletje als solitaire blijkt niet te werken als het toestel geen internet opsnuift. Dit heeft te maken met de aard van de apps, die vrijwel allemaal in een van een webbrowser afgeleide omgeving draaien.

Dus vrijwel geen app deed het, maar we keken toch even verder op deze telefoon. Alcatel heeft er een low-end toestelletje voor gemaakt, precies in de stijl van het bedrijf, dat in dit soort goedkope mobieltjes is gespecialiseerd. Het toestel heeft een scherm van nauwelijks 3,5 inch en de overige hardwarespecificaties zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Firefox OS is dan ook vooral bestemd voor klandizie in ontwikkelingslanden, waar zelfs de goedkoopste Androidtelefoon nog een hele uitgave is. Er zijn overigens ook andere fabrikanten die grotere en betere telefoons hebben gemaakt met Firefox OS erop. Die kreeg echter niemand werkend te zien.

Eerste ervaring met Firefox OS mozilla7 
Engadget
Eerste ervaring met Firefox OS mozilla8 
Engadget

“Het ligt voor de hand dat het platform zich verder zal ontwikkelen”

Terug naar de Alcatel/Firefoxcombinatie. De telefoon viel ons eigenlijk nogal tegen. Als we een van de apps probeerden te openen, kregen we in negen van de tien gevallen een foutmelding. De interface lijkt wel aardig in elkaar te steken, met een nogal leeg homescreen voor je neus, een zoekvenster als je naar links veegt en het applicatienemu als je naar rechts veegt. Maar zodra je een app aantikt, kom je dus nergens.

Onderaan elk scherm vinden we vier iconen voor de telefoonapplicatie, sms-jes, een chatprogramma en de Firefoxbrowser. Die vaste knoppen zijn het baken op de telefoon.

Zodra wij op een app klikten, ging het fout. Het enige wat we eigenlijk wel op gang wisten te krijgen op de telefoon waren een spelletje waarbij je balletjes van dezelfde kleur moet laten ploffen, en de camera-app. Een vertegenwoordiger van Mozilla wist ons te vertellen dat een app tamelijk snel gemaakt kan worden op basis van HTML5, maar wij kwamen er al snel achter dat elke app die hierin wordt geprogrammeerd, een actieve internetverbinding nodig heeft om te kunnen draaien. Dus een data-abonnement met een limiet in combinatie met een Firefox OS-telefoon is niet zo’n goed idee. Je bent altijd noodgedwongen online.

De magere werking van de Firefox-mobieltjes verklaren niet de grote aandacht voor Firefox. Wel het feit dat er weer eens een concurrent is opgestaan voor Android. Het ligt voor de hand dat het platform zich verder zal ontwikkelen en ook wat sneller wordt dan nu. Tijdens het MWC werd bekend dat 17 grote telecombedrijven zich achter Firefox OS opstellen, zodat het platform in de toekomst enige tractie zal krijgen. Voordat Firefox dezelfde stormachtige groei als Android heeft gemaakt, moet er echter nog heel wat water door de zee gaan. En de vraag is eigenlijk of dat ooit zal geschieden, want de echte groei van dit OS moet natuurlijk van de klanten komen, die deze mobieltjes met miljoenen moeten gaan aanschaffen. Wij zien dat voorlopig nog niet gebeuren.

Eerste ervaring met Firefox OS mozilla1 
Eerste ervaring met Firefox OS mozilla2 
Eerste ervaring met Firefox OS mozilla3 
Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters