Eerste ervaring met Huawei Ascend P2

BARCELONA – De Huawei Ascend P2 is het toestel waarmee de Chinese fabrikant eindelijk de Europese markt hoopt te veroveren. Wij bekeken het vlaggenschip tijdens het MWC in Barcelona van dichtbij.

“Huawei is een bedrijf van veel loze beloften”

Ascend P2

Huawei is een bedrijf van veel loze beloften. Vorig jaar beloofde het bedrijf dat er supersnelle quadcore-telefoons naar Europa zouden worden gebracht. Uiteindelijk zagen we tien maanden later een paar mid-range telefoons deze kant op komen. Of de belofte ditmaal wel wordt nagekomen dat de Ascend P2 tamelijk snel in Europese winkels komt te liggen, blijft dan ook afwachten. Volgens opgave van de fabrkant komt de Ascend P2 in het tweede kwartaal in de winkels te liggen, om te beginnen in juni bij Orange in Frankrijk.

We gaan er voor het gemak maar van uit dat de fabrikant nu wel zijn belofte gestand doet, en de telefoon in de winkelschappen gaat leggen. Tussen superphones als de de Samsung Galaxy S IV, de HTC One en de Sony Xperia Z. Hoe doet de Ascend P2, die op papier ongeveer dezelfde topspecificaties bezit, het dan?

Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 44 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 47 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 48 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 49 

“De Emotion UI 1.5, Huawei’s eigen schil om Android heen, biedt geen applicatiemenu”

Nou, niet zo slecht. Kijken we naar de opgegeven hardwarespecificaties van dit LTE-toestel, dan komen we een bijzondere 1,5 Ghz quadcoreprocessor tegen van Huawei zelf, met de geheimzinnige naam K3V2. De LTE-Cat 4 in het toestel biedt, niet alleen in theorie, snelheden tot 150 Mbps. Deze ongelooflijke snelheid is daadwerkelijk in een proefopstelling gehaald, beweert de fabrikant, maar gewone klanten zullen gebonden zijn aan de snelheid die hun dataprovider ze biedt. Die komt hooguit tot eenderde van die 150 Mbps, en dan moet je nog mazzel hebben. Zeker in Nederland waar LTE nog in de kinderschoenen staat.

Overige hardwarespecificaties vermelden een 8,4 millimeter dunne telefoon met een 4,7 inch IPS HD-scherm, met Corning Gorilla Glass 2 aan de voorkant. Het toestel is in zwart en wit verkrijgbaar straks.

Een wel heel stevige batterij met een capaciteit van 2420 mAh drijft de boel aan en de telefoon loopt op Android 4.1. Maar daarbij heeft Huawei de nodige aanpassingen gedaan die bij doorgewinterde Androidgebruikers raar zullen overkomen. Zo ontbreekt een menuknop, of eigenlijk het hele applicatiemenu. De Emotion UI 1.5, Huawei’s eigen schil om Android heen, biedt geen applicatiemenu. Elke app die je downloadt, komt direct op een van de homescreens terecht.

Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 51 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 schermafbeelding 2013 03 03 om 210523 

“Vooral aan de bovenkant wordt het toestel aan de buitenkant ronduit heet”

Om te voorkomen dat het zo snel een rommeltje wordt op de homescreens, kun je gelijksoortige apps in mapjes stoppen. Eigenlijk werkt dat net zoals op de iPhone, maar dan met een Huawei-sausje.

Over de schoonheid van het design valt te twisten. De voorkant is van glas, de achterkant van plastic dat aan de zijkanten naar de voorkant toe kromt. De achterkant krult zo een beetje om de voorkant heen, maar alleen aan de zijkanten dus. Het design doet aan de achterkant een beetje denken aan de LG’s van vorig jaar.

Toen we met het toestel aan de gang gingen en foto’s gingen maken, spelletjes gingen spelen en andere dingen gingen testen om te kijken hoe het toestel het ervan afbrengt met zijn quadcore processor van Huawei’s eigen makelij, viel ons op dat de taken weliswaar goed worden uitgevoerd, maar de telefoon wordt erg warm. Vooral aan de bovenkant wordt het toestel aan de buitenkant ronduit heet. Zowel aan de voor- als aan de achterkant. Wij zullen niet beweren dat je er een ei op kunt bakken, maar het glas aan de bovenkant van het toestel wordt wel zo warm dat het onprettig kan aanvoelen tijdens het bellen. Dan moet je oor daar namelijk tegen aan.

De interface is erg wennen. Grote, cartoonachtige iconen bepalen het beeld. Wellicht is dat de Chinese stijl, waar we even aan moeten wennen. In Europa zijn we strakke, functionele iconen gewend. Ondanks de drukte op de homescreens vanwege het feit dat alle apps daar direct op worden geinstalleerd, is er nog ruim voldoende plek voor widgets. En als je de iconen een beetje opruimt in mapjes, waar al een aantal van is voorgeinstalleerd, zul je het applicatiemenu van Android waarschijnlijk niet meer missen.

Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 52 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 schermafbeelding 2013 03 03 om 210542 

“Downloaden over WiFi-netwerken zou twee- tot driemaal zo snel moeten gaan”

Huawei beweert dat de batterij niet alleen langer stroom geeft, maar ook dat het toestel is voorzien van stroombesparende technologie, waardoor de batterij nog eens extra lang meegaat. Met wel dertig procent, meldt Huawei. Of dat zo is, kunnen wij pas proberen als we het toestel langdurig hier krijgen voor een review.

Nog een andere nieuwe technologie is in het toestel verwerkt, waardoor het downloaden over WiFi-netwerken twee- tot driemaal zo snel zou moeten gaan als in andere toestellen. Ook dat konden we op de stand van Huawei tijdens het MWC niet controleren.

Wel konden we foto’s maken. Huawei had een proefopstelling van kleurige objecten klaarstaan en met de 13-megapixelcamera hebben we daar aardige plaatjes van kunnen schieten. De resultaten stelden ons niet teleur, maar echt bijzonder waren de foto’s ook niet. Huawei lijkt wat de camera betreft in ieder geval mee te kunnen met de categorie waarin het toestel wordt geplaatst: die van de superphones met 13-megapixelcamera’s. Een cameraknop op de zijkant van het apparaat maakt het schieten van plaatjes extra makkelijk.

Onze voorlopige conclusie over dit toestel is tweeledig. Aan de ene kant zijn we best onder de indruk van de specificaties van het toestel. Aan de andere kant heeft Huawei al die mooie specs in een, naar onze mening, nogal lelijk doosje gestopt. Als dit toestel straks naast bijvoorbeeld de HTC One of de Sony Xperia Z komt te liggen, laat staan de Samsung Galaxy S IV, dan moeten wij nog zien of deze het gaat winnen. Tenzij Huawei de prijs zo laag maakt dat het alleen al daardoor een aantrekkelijke aanschaf wordt. Maar: laat Huawei eerst maar eens zorgen dat die telefoons daadwerkelijk in onze winkels komen te liggen. Daar blijkt de fabrikant het al moeilijk genoeg mee te hebben.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters