Eerste ervaring met Nextbit Robin: Hoog in de wolken

BARCELONA – Nextbit is een nieuwe speler op de smartphonemarkt, maar toch heeft hun eerste smartphone, de Robin, al redelijk wat aandacht van de media gekregen. In deze hands-on gaan we je vertellen zowel vertellen waarom dit zo is, als hoe de Robin ons is bevallen na hem kort te gebruiken.  

Nextbit Robin hands-on Hoog in de wolken

De redenen voor het succes van de Robin, is te vinden bij de technologie van de smartphone. En niet zozeer de processor of iets in die aard, maar wel de software. Bij Nextbit hebben ze namelijk een algoritme ontwikkeld dat bijhoudt wat en wanneer je iets op je smartphone gebruikt. Via dit algoritme, dat over Android 6.0 Marshmallow is gebouwd, kan de Robin bijhouden welke applicatie je bijvoorbeeld al een tijd niet meer hebt gebruikt, deze applicaties dan verwijderen en zo ruimte vrijmaken op je toestel. Maar omdat je natuurlijk niet wilt dat al je gegevens verloren gaan, zeker niet wanneer het bijvoorbeeld om een game gaat, worden deze eerst gratis gebackuped in de cloud. Wel moeten we er even bijzeggen dat je momenteel maar 100GB beschikbaar hebt in de cloud. Als we Nextbit mogen geloven, zou dit later gratis verhoogd worden als ze merken dat meerdere gebruikers niet toekomen met deze 100GB.

De Nextbit Robin is succesvol door zijn software

Wanneer de applicatie dan verwijderd is van je Robin, blijft het icoontje grijsgekleurd op je homescherm staan. Hierdoor kun je makkelijk zien welke applicatie niet meer op je toestel staat. Natuurlijk gebruik je sommige applicaties een keer om de zoveel weken, maar wil je ze toch voor de zekerheid op je smartphone houden. Vandaar dat ze bij Nextbit een mogelijkheid hebben ingebouwd zodat je kunt kiezen welke applicaties je permanent op je Robin wilt houden. Om een applicatie permanent op je toestel te houden, moet je naar beneden vegen op deze applicatie.  Is de applicatie toch verwijderd, en heb je de smartphone nodig, dan moet je alleen maar verbonden zijn met het internet, op het app icoontje drukken en dan worden alle gegevens terug naar je smartphone gedownload.

De Robin kan voor een toename aan dataverbruik zorgen

Nextbit Robin hands-on

De Robin kan wel voor een toename aan dataverbruik zorgen, want we weten allemaal wel dat je net zult beseffen dat een bepaalde applicatie niet meer op je smartphone staat wanneer je geen wifi ter beschikking hebt. En mezelf kennende, weet ik dat ik dit meer dan eens zou voorhebben. Maar langs de andere kant is de kans zo klein dat je een verwijderde applicatie nodig hebt, dat dit niet echt een probleem is. En zeker niet omdat de applicaties waarschijnlijk niet groter zullen zien dan ettelijke MB’s. Natuurlijk begrijpen we wel dat mensen een beetje angstig zijn wanneer ze horen wat de Robin doet, maar we kunnen je verzekeren dat deze angst voor niets nodig is. Bij Nextbit lijken ze echt wel goed te weten wat ze aan het doen zijn, en dus ook welke applicaties ze al dan niet kunnen verwijderen van de Robin.

Vriendelijke skin

Nextbit heeft niet alleen achter de schermen iets verandert aan Android, op de Robin hebben ze ook een skin over Android heen geplaatst. De aanwezigheid van de skin lijkt op het eerste zicht niet te storen, al zal je hem wel makkelijk opmerken. Zeker omdat er geen lijstje met geïnstalleerde applicaties aanwezig is, iets wat we wel een minpuntje vinden. Verder zijn er wel behoorlijk wat elementen van stock Android terug te vinden, en zien de aanpassingen in de software er vriendelijk uit. Een beetje zoals de Robin er zelf uitziet.

De aanpassingen in de software zien er vriendelijk uit

Nextbit Robin hands-on

 

Een ontwerp dat naar je lacht

De Nextbit Robin is ontworpen door de man achter de HTC One M7 en M8. Dat de Robin er goed uitziet, komt dus niet echt als een verrassing. Wat we wel niet hadden verwacht, is dat de smartphone er nog beter uit ziet in het echt dan op de foto’s. Wanneer je de Robin in het echt ziet, lijk hij naar je te lachen. Bij Nextbit lijken ze dit bereikt te hebben door de Robin een simpel maar aansprekend ontwerp te geven. De simpelheid van het ontwerp kun je opmerken aan de niet echt afgeronde hoeken van de Robin. Dat de smartphone zo vriendelijk is, komt door de tegelijk felle en zachte kleurtjes die gebruikt zijn. Leuk om te vermelden is dat de Robin een soft-touch finish lijkt te hebben, waardoor hij comfortabel in de hand ligt.

Nextbit Robin hands-on

De Robin lijkt naar je te lachen

Alleen is dit niet hoe iedereen denkt over de Robin, er zijn namelijk ook heel wat mensen die vinden dat de smartphone er niet zo geweldig uitziet. Maar dit kan misschien ook wel komen doordat deze mensen de smartphone nog niet in levende lijven hebben gezien. Want zoals al eerder gezegd is, ziet het toestel er dan veel beter uit. Een leuk extraatje is dat de vingerafdrukscanner ingebouwd is in de powerknop van het toestel. Of de sensor goed werkt kunnen we je niet zeggen, we weten alleen dat hij een op het eerste zicht goede plaatsing heeft gekregen.

Goede specificaties

IMG_4559_1Nextbit heeft de Robin voorzien van een een Snapdragon 808-hexacorprocessor met 3GB werkgeheugen. Samen zorgen ze voor een, op het eerste zicht, soepel gebruikerservaring. Het scherm op de Robin is een 5,2-inch full-HD paneel dat op het eerste zicht kleuren gewoon goed lijkt weer te geven, licht kan staan en waarvan de kijkhoeken oké zijn. Nextbit heeft bewust geen micro sd-slot in de Robin gestoken, en de smartphone voorzien van 32GB aan intern geheugen. De reden hiervoor is dat ze bij Nextbit zogezegd niet echt in sd-kaartjes geloven, en denken dat je met 32GB intern geheugen wel toekomt.

 

Nextbit heeft bewust geen micro sd-slot in de Robin gestoken

Zelf zijn we het hier niet helemaal mee eens. We vinden namelijk dat een sd-slot een must is voor iedere smartphone. De smartphone heeft nog een 2680mAh grootte accu, die naar onze verwachtingen net groot genoeg zal zijn voor een dag met gemiddeld gebruik. Wanneer de batterij leeg is, kun je hem snel opladen via een usb-c kabeltje. Foto’s neem je met de 13-megapixelachtercamera of 5-megapixelselfiecamera. In beide gevallen zien de foto’s er op het eerste zicht oké uit.

Nog niet in Benelux

Momenteel is de Nextbit Robin alleen te verkrijgen in de Verenigde Staten, en zelfs wanneer je daar woont is het moeilijk een exemplaar te bemachtigen: de Robin is al twee keer uitverkocht. Doordat de smartphone zo populair is in Amerika, verwachten we hem wel een van de komende maanden op de Nederlandse markt te zien verschijnen voor een prijs rond de €399. Kun je niet wachten, of komt de Robin toch niet naar de Benelux, dan kun je hem altijd laten importeren.

Terug wat evolutie in de smartphonewereld

Bij All About Phones weten we natuurlijk maar al te goed dat de smartphonewereld niet stilstaat. De Nextbit Robin brengt gewoon een welgekome verandering teweeg. Doordat de Robin letterlijk alles synchroniseert met de cloud, is het de eerste echte ‘cloud smartphone’. En dit is iets wat veel fabrikanten hebben proberen te bereiken met hun toestellen, maar ze tot nu toe nog niet is gelukt.

De Nextbit Robin is de eerste echte ‘cloud smartphone’

Nextbit Robin hands-on

Laten we het cloud gedeelte buiten acht, dan blijft de Robin een relatief interessante smartphone voor zijn prijs. Alleen blijft de technologie achter de Robin wel hetgeen wat de smartphone zo interessant maakt. Omdat de smartphone er zo veelbelovend uitziet, hopen we hem een van de komende weken eens helemaal te kunnen testen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters