Eerste ervaring met Windows 10 for phones

BARCELONA – Microsoft gaat een mooi jaar tegemoet. De ontwikkelaar, en tevens fabrikant, zal later dit jaar Windows 10 gaan uitrollen. Tijd voor een preview.

“De meeste nieuwe functies komen later dit jaar.”

Windows 10 is erg belangrijk voor Microsoft. Door veel journalisten wordt het nieuwe besturingssysteem gezien als een goede stap, nadat met Windows 8 de plank werd misgeslagen. Bovendien zou het wel eens Microsoft’s laatste kans kunnen zijn om eindelijk voet aan de grond te krijgen in de smartphonemarkt, die nu volledig wordt gedomineerd door Android en de iPhone.

Microsoft doet er dus alles aan om van Windows 10 een succes te maken. Consumenten én bedrijven moeten het nieuwe systeem gaan omarmen. Om dit voor elkaar te krijgen is Microsoft een uitgebreid beta-programma gestart. Bijna drie miljoen consumenten hebben de testversie inmiddels gedownload en ook op smartphones kunnen mensen met bepaalde Windows Phones er al mee aan de slag. Microsoft heeft zich zelf flink de tijd gegeven om nieuwe functies in te bouwen en om feedback van klanten en ontwikkelaars te verwerken. Dat betekent dat de meeste nieuwe functies pas later dit jaar in nieuwere versies van het systeem zullen gaan volgen.

De eerste testversie is vooral dat: een testversie. Op het eerste gezicht is het OS op de smartphone weinig veranderd. Het zijn vooral wijzigingen onder de motorkap. De grootste veranderingen die je merkt bevinden zich in het instellingenmenu. Dat is eens stuk overzichtelijker geworden. Daarnaast is het ontwerp van dit menu gelijkgetrokken met hetzelfde menu op Windowstablets en -computers, net als het nieuwe startmenu, de foto-app en het aankomende Office voor mobiel.

Nieuw is ook dat het startscherm op de smartphone verder aangepast kan worden. Zo kunnen de live-tiles in nog meer formaten geplaatst worden en is het dropdown-menu uitgebreid met meer snelle instellingen.

Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 

“Over de stabiliteit en de snelheid van Windows 10 valt nog weinig te zeggen”

Microsoft ondersteept vooral dat er nog een hoop nieuwe functies bij komen. Daarnaast laat de fabrikant ook graag zien hoe goed de verschillende apparaten samenwerken op Windows 10. Tijdens onze demo bleek dit goed te werken en het lijkt veelbelovend te zijn.

Een voorbeeld. Je kunt een foto uit de foto-app verwijderen en niet lang hierna zal deze ook automatisch verwijderd worden op de desktop en tablet. Office-documenten kunnen draadloos uitgewisseld worden tussen Windows-apparaten van dezelfde gebruiker en zo zijn er nog veel andere functies en handigheidjes ingebouwd. Een ander groot voordeel is dat de applicatiewinkel op alle schermformaten hetzelfde wordt, en dat er geen verschillende winkels meer zullen zijn, maar slechts één.

Over de stabiliteit en de snelheid van Windows 10 valt nog weinig te zeggen; het is de eerste build die nog vol bugs zit en prestatie-issues heeft. Maar we gaan er vanuit dat Microsoft dit in de komende zes maanden eruit weet te werken. Het wachten is vooral op nieuwe functies; die zijn er nog nauwelijks, afgezien van het verbeterde samenwerken tussen de verschillende Windows-apparaten. Ook design-updates worden waarschijnlijk nog later dit jaar doorgevoerd.

Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Toussaint Jongen -

    ''Het wachten is vooral op nieuwe functies; die zijn er nog nauwelijks, afgezien van het verbeterde samenwerken tussen de verschillende Windows-apparaten. Ook design-updates worden waarschijnlijk nog later dit jaar doorgevoerd.''

    Ik heb de preview ook draaien op mijn Lumia 630 en vond juist dat er wel al redelijk wat nieuwe functies bijzaten. Zo is eindelijk de tijd-app bijgewerkt en is er nu standaard een stopwatch en timer beschikbaar. Ook de rekenmachine is gewijzigd en maakt het modelijk dat allerlei eenheden om te rekenen zijn.

    Daarbij… hoe erg kun je zeuren over een eerste beta versie…

Pokémon Go Halloween

Deze vijf nieuwe Pokémon zijn nu in Pokémon Go te vangen! lees verder

Nude App

Nude: zo verberg je automatisch naaktfoto’s op je smartphone lees verder

WhatsApp Live Location

Live Location: WhatsApp laat je in real-time zien waar je vrienden zijn lees verder

Pokémon Go Halloween derde generatie update

Halloween update: hackers vinden afbeelding nieuwe Pokémon in Pokémon Go lees verder

Pixel 2 Launcher

Zo download je Google Pixel 2 launcher op elke Android smartphone lees verder

Facebook Messenger toetsenbord

Gebruik jij de Facebook Messenger app? Dan moet je dit lezen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters