Eerste ervaring met Windows 10 for phones

BARCELONA – Microsoft gaat een mooi jaar tegemoet. De ontwikkelaar, en tevens fabrikant, zal later dit jaar Windows 10 gaan uitrollen. Tijd voor een preview.

“De meeste nieuwe functies komen later dit jaar.”

Windows 10 is erg belangrijk voor Microsoft. Door veel journalisten wordt het nieuwe besturingssysteem gezien als een goede stap, nadat met Windows 8 de plank werd misgeslagen. Bovendien zou het wel eens Microsoft’s laatste kans kunnen zijn om eindelijk voet aan de grond te krijgen in de smartphonemarkt, die nu volledig wordt gedomineerd door Android en de iPhone.

Microsoft doet er dus alles aan om van Windows 10 een succes te maken. Consumenten én bedrijven moeten het nieuwe systeem gaan omarmen. Om dit voor elkaar te krijgen is Microsoft een uitgebreid beta-programma gestart. Bijna drie miljoen consumenten hebben de testversie inmiddels gedownload en ook op smartphones kunnen mensen met bepaalde Windows Phones er al mee aan de slag. Microsoft heeft zich zelf flink de tijd gegeven om nieuwe functies in te bouwen en om feedback van klanten en ontwikkelaars te verwerken. Dat betekent dat de meeste nieuwe functies pas later dit jaar in nieuwere versies van het systeem zullen gaan volgen.

De eerste testversie is vooral dat: een testversie. Op het eerste gezicht is het OS op de smartphone weinig veranderd. Het zijn vooral wijzigingen onder de motorkap. De grootste veranderingen die je merkt bevinden zich in het instellingenmenu. Dat is eens stuk overzichtelijker geworden. Daarnaast is het ontwerp van dit menu gelijkgetrokken met hetzelfde menu op Windowstablets en -computers, net als het nieuwe startmenu, de foto-app en het aankomende Office voor mobiel.

Nieuw is ook dat het startscherm op de smartphone verder aangepast kan worden. Zo kunnen de live-tiles in nog meer formaten geplaatst worden en is het dropdown-menu uitgebreid met meer snelle instellingen.

Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 

“Over de stabiliteit en de snelheid van Windows 10 valt nog weinig te zeggen”

Microsoft ondersteept vooral dat er nog een hoop nieuwe functies bij komen. Daarnaast laat de fabrikant ook graag zien hoe goed de verschillende apparaten samenwerken op Windows 10. Tijdens onze demo bleek dit goed te werken en het lijkt veelbelovend te zijn.

Een voorbeeld. Je kunt een foto uit de foto-app verwijderen en niet lang hierna zal deze ook automatisch verwijderd worden op de desktop en tablet. Office-documenten kunnen draadloos uitgewisseld worden tussen Windows-apparaten van dezelfde gebruiker en zo zijn er nog veel andere functies en handigheidjes ingebouwd. Een ander groot voordeel is dat de applicatiewinkel op alle schermformaten hetzelfde wordt, en dat er geen verschillende winkels meer zullen zijn, maar slechts één.

Over de stabiliteit en de snelheid van Windows 10 valt nog weinig te zeggen; het is de eerste build die nog vol bugs zit en prestatie-issues heeft. Maar we gaan er vanuit dat Microsoft dit in de komende zes maanden eruit weet te werken. Het wachten is vooral op nieuwe functies; die zijn er nog nauwelijks, afgezien van het verbeterde samenwerken tussen de verschillende Windows-apparaten. Ook design-updates worden waarschijnlijk nog later dit jaar doorgevoerd.

Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Microsoft Windows 10 Lumia 635 
Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters