Eerste ervaring met de Samsung Gear S3: mooi en uitgebreid

BERLIJN – Aan de vooravond van de IFA-beurs kondigde Samsung zijn nieuwste smartwatch aan: de Gear S3. De Samsung Gear S3 Classic en Gear S3 Frontier zijn niet revolutionair, maar wel mooi én uitgebreid.

Veelzijdig ontwerp

Een van de belangrijkste aspecten van een smartwatch is volgens Samsung het ontwerp. Daarom heeft het bedrijf samengewerkt met horlogeontwerper Yvan Arpa voor de nieuwe Gear S3-serie. Nou moet ik zeggen dat ik het ontwerp van de Gear S3 geen gigantische vooruitgang vindt tegenover de Gear S2, maar het apparaat ziet er zeker goed uit. En ik ben het met Samsung eens dat dat een van de belangrijkste aspecten aan een smartwatch is.

Natuurlijk blijft het ontwerp van een horloge een nogal persoonlijk dingetje, en ik kan me zeker voorstellen dat niet iedereen de Gear S3 mooi vindt. Om toch een zo breed mogelijk publiek aan te spreken heeft Samsung twee varianten: de wat stoerdere Gear S3 Frontier en de wat meer elegante Gear S3 Classic. Bovendien kun je via een standaard 22mm-aansluiting het horlogebandje van het apparaat vervangen. Dat is niet uniek, maar wel een erg goede toevoeging wat mij betreft. Aan durability is ook gedacht: beide varianten van de Gear S3 zijn waterdicht en hebben krasvast Gorilla Glass SR+ glas. Het enige probleem van het ontwerp van de Gear S3 is dat hij relatief groot en dik is; dat moet je ding zijn. Dat heeft trouwens ook een positieve kant: de batterij van het horloge is relatief groot en kan volgens Samsung vier dagen op één lading mee.

Ronduit handige bediening

Samsung Gear S3 hands-on
De interface van de Gear S3 is helemaal aangepast op de ronde bediening

Qua interface en bediening is de Gear S3 niet heel veel aangepast tegenover de Gear S2. Het apparaat draait nog steeds op Tizen en wordt nog steeds primair bediend met een paar knoppen en een draaiende ring rond het scherm. Natuurlijk heeft het horloge een touchscreen, maar dat gebruik je in de primaire bediening maar zelden. Wel zo handig, want priegelen op zo’n klein schermpje is niet echt een feest. Apple probeert iets vergelijkbaars met zijn ‘digital crown’, maar de uitwerking van Samsung vind ik vele malen beter. Daarin loopt de Koreaanse fabrikant echt voor op smartwatchgebied.

In de bediening loopt Samsung echt voor op smartwatchgebied

De interface zelf is niet super intuïtief, maar als je er eenmaal een beetje aan gewend bent valt er goed mee te werken. Een nadeel van Samsung’s besturingssysteem is dat het op relatief weinig apparaten te vinden is, waardoor het app-aanbod net wat achterloopt bij veel concurrenten. Toch heeft Samsung een relatief uitgebreide app-catalogus weten samen te stellen dus ik denk dat je in de praktijk niet zo snel iets tekort zult komen.

Nieuwe gebruiksscenario’s

Het grootste probleem van de smartwatch-industrie is op het moment dat er niet echt een killer-feature is die een dergelijk apparaat voor een breed publiek interessant maakt. Samsung lijkt zich daar goed van bewust te zijn en is hard op zoek naar nieuwe, zinvolle gebruiksscenario’s.

Dé killer feature zit er waarschijnlijk niet tussen, maar er is potentie

Scenario’s waar je aan kunt denken zijn mobiel betalen via je smartwatch, een uitgebreide gps- en hoogtemeterfunctie voor (buiten)sporters en een ingebouwde SOS-knop voor wanneer je in nood bent. Allemaal opties die in theorie goed klinken, waarbij het aan de implementatie zal liggen of het uiteindelijk in de praktijk handig blijkt. Ik ben er nog niet van overtuigd dat dé killer feature ertussen zit, maar er zijn in ieder geval wat nieuwigheden met potentie. Als je een of meerdere van die functies goed in je eigen dagelijkse leven kunt integreren zou de Gear S3 weleens een heel nuttig apparaat kunnen zijn.

Smartwatch met potentie

De Samsung Gear S3 is kortom een smartwatch met potentie. Misschien wel de smartwatch met de meeste potentie op dit moment. Het apparaat komt in twee smaken – Frontier en Classic – zodat hij een ruime doelgroep kan aanspreken. Met een adviesprijs van €399 is het apparaat zeker niet goedkoop, maar voor wie echt een top-smartwatch wil lijkt deze Gear S3 wel zeer de moeite waard.

iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

Apple Watch 3

Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

Apple Watch 3

‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

Samsung Gear S3 Classic en Frontier

Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters