Eerste ervaring met de Sony Xperia X Compact: het nieuwe compact

BERLIJN – Sony staat al tijden bekend om zijn goede compacte telefoons. Even leek het erop dat de populaire Compact-lijn zou verdwijnen, maar dat bleek gelukkig niet waar. Tijdens de IFA in Berlijn kondigde Sony de Xperia X Compact aan; een interessante kleine smartphone. In deze hands-on lees je er meer over.

Compact reborn

Sony Xperia X Compact hands-onIn een markt waar smartphones jaren alleen maar groter en groter werden en inmiddels rustig beginnen te ‘settelen’ op een voor velen ideaal formaat van ongeveer 5,2-inch, is het lastig om aan een kleine smartphone te komen. Apple heeft sinds kort de kleine iPhone SE, maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Sinds begin 2014 maakt Sony daar handig gebruik van door vrijwel als enige de niche van compacte geavanceerde toestellen op te vullen. Altijd volgens hetzelfde concept en altijd met goed resultaat. Maar sinds het verdwijnen van de Z-lijn eerder dit jaar stond ook de Compact-lijn op losse schroeven.

De Compact-lijn mikt nu net wat onder de top

Inmiddels is het duidelijk dat de Compact-lijn ook binnen het vernieuwde portfolio van Sony een plekje heeft, maar wel op een iets andere manier. De Xperia X Compact is nog steeds een geavanceerde telefoon met een klein scherm. Alleen hij mikt nu net wat onder de top. De processor is niet meer de topchip van Qualcomm, maar de iets simpelere Snapdragon 650-processor. En ook de waterdichtheid heeft eraan moeten geloven om de adviesprijs van het toestel omlaag te drukken. Het totaalplaatje is nog steeds met gemak de meest geavanceerde compacte Androidtelefoon van het moment, maar valt nu binnen het hogere middensegment.

Vernieuwd ontwerp

Los van de iets mindere specificaties lijkt de Xperia X Compact erg op de grotere Xperia XZ. Daar hoort ook het vernieuwde ontwerp van Sony bij, dat ik er mooi uit vind zien. Het is aan de zijkanten rond en boven en onder plat, met in dit geval een glazen achterkant. De Xperia X Compact is net als de eerdere Compact-toestellen met zijn 9,5 millimeter relatief dik. Persoonlijk vind ik dat geen probleem: het geeft de telefoon iets meer massa en ligt lekker in de hand. Maar ik ken ook mensen die er heel anders over denken. Even voor jezelf voelen in een winkel, dus. De zijkant van de X Compact is van plastic. Jammer, maar niet bepaald een groot probleem. De telefoon voelt nog steeds stevig en redelijk hoogwaardig aan.

Ook vanbinnen is het ontwerp van de Xperia X Compact vernieuwd. Dan heb ik het vooral over de software. Die ziet er weliswaar vertrouwd uit, hij is wel een stuk slimmer geworden. Voor meer informatie daarover verwijs ik je graag door naar mijn hands-on met de Xperia XZ. In het kort komt het erop neer dat de telefoon met allerlei tips het dagelijks gebruik wat probeert te vereenvoudigen, iets dat in ieder geval in theorie leuk klinkt.

Specificaties versus praktijk

Een hexacore Snapdragon 650-processor, een 4,6-inch HD-scherm: de specificaties van de Xperia X Compact zijn net wat minder dan die van de XZ. Toch merk je daar op het eerste gezicht in de praktijk weinig van. De smartphone werkt snel en iemand die de specificaties niet bij de hand heeft zou makkelijk kunnen denken dat de Xperia X Compact en Xperia XZ dezelfde processor bezitten. Of dat beeld zich op de lange termijn voortzet is de vraag, maar ik verwacht in ieder geval dat de X Compact voor het gros van de mensen ruim snel genoeg is en blijft gedurende zijn levensduur. Het scherm is zichtbaar minder scherp dan dat van de meeste high-endtelefoons, maar zet nog steeds een mooie beeldkwaliteit neer. En je moet aardig je best doen om het verschil te zien. Ook hier dus geen echt probleem in de praktijk.

De Xperia X Compact werkt snel

Sony Xperia X Compact camera
De camera van de Xperia X Compact heeft twee nieuwe sensoren

Op cameravlak is de balans tussen papier en praktijk juist precies andersom. Met zijn 23-megapixelresolutie lijkt de camera van de Xperia X Compact heel wat. Maar in de praktijk scoort hij voor zover ik dat nu kan zeggen minder dan de beste camera’s op de markt. De sensor is dezelfde als die in de Xperia Z5 en Xperia X en mist nog steeds optische beeldstabilisatie. Dat zorgt zeker in het donker voor prestaties die niet optimaal zijn. Vanwege geavanceerde 5-assige softwarmatige stabilisatie zijn filmpjes die je met de X Compact schiet trouwens wel mooi stabiel. Ook de kleurreproductie is duidelijk verbeterd tegenover eerder Sony-smartphones. Een speciale rgb-sensor onder de camera zorgt ervoor dat de witbalans een stuk beter is. Bovendien heeft Sony de X Compact voorzien van een ‘afstandssensor’, in de smartphonemarkt beter bekend als laser autofocus.

Marktleider ondanks downgrades

De Xperia X Compact is niet meer de compacte superphone die zijn voorgangers wel waren. Dat vind ik persoonlijk jammer en ik denk dat dat voor meer enthousiastelingen geldt. Maar ik denk dat het voor het grootste deel van de doelgroep juist goed uitpakt. De X Compact is met een adviesprijs van €449 goedkoper dan zijn voorgangers en voor het gros van de mensen dat op zoek is naar een compacte smartphone nog steeds erg geavanceerd. Bovendien is de X Compact vanwege het gebrek aan concurrentie met gemak de meest geavanceerde echt compacte Androidsmartphone op de markt. Sony heeft dus op het eerste gezicht gewoon weer goud in handen, alleen nu in een iets lagere gewichtsklasse. Alleen de Apple iPhone SE zit in hetzelfde schuitje als de X Compact, maar die zal vanwege zijn besturingssysteem en 4-inch scherm grotendeels een andere doelgroep aanspreken.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters