Eerste ervaring met de Sony Xperia XZ: stap vooruit

BERLIJN – De Xperia X en X Performance zijn nog helemaal niet zo oud, maar toch heeft Sony besloten alweer een nieuw topmodel aan te kondigen. De Sony Xperia XZ is de nieuwe aanvoerder van Sony’s portfolio en in deze hands-on vertellen we je er alles over.

Ontwerp: eindelijk vernieuwing

Sony Xperia XZ hands-onHoewel de Xperia X al enigszins met het design van de Xperia Z-lijn brak, was de algehele vorm van het toestel nog hetzelfde. Dat is bij de Xperia XZ niet meer het geval: die heeft een duidelijk andere belijning gekregen. Het toestel is nog steeds strak en vierkant, maar nu met afgeronde zijkanten en een platte boven- en onderkant. Ik vind het er mooi uitzien, maar ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen het juist minder vinden. In ieder geval is het 2,5D-glas aan de voorkant een verbetering: daardoor houdt het toestel prettiger vast en zijn veeg-bewegingen vanaf de rand van het scherm natuurlijker. De Xperia XZ heeft een metalen achterkant en plastic zijkant. Dat laatste is jammer, maar desondanks voelt het toestel goed en solide aan. De telefoon is nog steeds waterdicht en heeft nu een usb c-poort aan de onderkant.

De Xperia XZ heeft een duidelijk andere belijning gekregen

Achter het glazen frontpaneel prijkt het scherm; een 5,2-inch full HD-exemplaar. Geen quad HD dus, maar daar mis je niet bijzonder veel aan. Het display is nog steeds ruim scherp genoeg in mijn ogen en de kleuren zien er mooi uit. Het voordeel van de ‘lage’ resolutie is dat je batterij minder belast wordt en het toestel dus langer op 1 lading meekan. Hoe lang is de vraag: het is nog te vroeg om de prestaties van de 2900mAh-batterij te beoordelen. De capaciteit is niet bijzonder hoog, maar Sony’s trackrecord op batterijgebied is goed dus ik verwacht dat de XZ in ieder geval niet slecht zal scoren op dat vlak.

Sony Xperia XZ hands-on

Slimme interface

Sony Xperia XZ hands-onDe interface van het toestel valt vooral op doordat hij een stuk slimmer is dan voorheen. Of liever gezegd: slimmer zou moeten zijn dan voorheen. Ik vind het namelijk lastig om daar na een eerste ontmoeting met het toestel echt iets over te zeggen. Het idee is in ieder geval mooi: de telefoon zal volgens Sony op basis van jouw gebruik tips geven hoe je het toestel beter kunt gebruiken. Denk daarbij aan tips om ongebruikte apps te sluiten, een lijstje met voorgestelde apps in het menu en tips over je workflow bij de camera. Niet uniek, maar wel handig. Bovendien laat Sony het voorkomen alsof zijn implementatie van de functie uitgebreider is dan wat we van andere fabrikanten gezien hebben.

De interface zelf is verder weinig aangepast. Het is Android 6.0 Marshmallow met een kenmerkend Sony-sausje eroverheen. Dat Sony-sausje is trouwens vooral grafisch en de interface is in de basis relatief dicht bij de standaard van Android gebleven. Fijn.

Hardware ruim voldoende om het toestel snel te laten lopen

Onder de motorkap ligt een Snapdragon 820-processor met 3GB werkgeheugen. Zoals je mag verwachten is die combinatie ruim voldoende om het toestel snel te laten werken. Het enige dat we er op zouden kunnen aanmerken is dat het werkgeheugen geen 4GB bedraagt, maar ik denk dat je dat in de praktijk niet snel zult merken.

Oude camera, nieuwe toevoegingen

Sony Xperia XZ hands-onDe camera van de Xperia XZ is in de basis de oude vertrouwde 23-megapixelsensor uit de Xperia Z5 en Xperia X. Nog steeds zonder optische beeldstabilisatie en met – op het eerste gezicht – nog steeds een beetje twijfelachtige beeldverwerkingsalgoritmes. Toch heeft Sony de camera met behulp van een aantal toevoegingen beter gemaakt. Sony heeft het zelf over een camera met drie sensoren, namelijk de beeldsensor, een afstandssensor en een kleurensensor. Die eerste is natuurlijk bekend, die tweede is inmiddels ook ingeburgerd in de smartphonemarkt: dat is een laser-autofocus unit. De derde is interessanter en lijkt een beetje op wat LG in de G4 toegevoegd heeft. Het is een sensor die de kleuren in de omgeving waarneemt en daarmee de witbalans van de foto optimaliseert. En als ik de demo van Sony mag geloven worden de kleuren daar inderdaad een stuk mooier van, daar behaalt de Xperia XZ stevige winst tegenover zijn voorgangers.

Sony heeft de camera met een aantal toevoegingen beter gemaakt

Ook op videovlak zijn er vernieuwingen. De smartphone kan nog steeds 4K-video’s schieten, maar heeft nu vijfassige beeldstabilisatie. Niet optisch dus, maar wel beter dan alle softwarematige systemen die nu bestaan volgens Sony.

Stap vooruit

Sony leek de afgelopen tijd een beetje vastgeroest te zijn in het verleden en zet met de Xperia XZ de eerste stap om daarvan los te komen. Het ontwerp is op de schop gegaan, er komen hier en daar weer wat innovaties naar boven en het totaalplaatje kan weer mee met de high-endmarkt. Dat mag ook wel, want de Xperia XZ kost €699 en is daarmee niet goedkoop. Of het toestel het niveau van een Galaxy S7 kan evenaren moet nog blijken, maar in ieder geval lijkt het een goed alternatief. Het enige waar ik nog altijd mijn bedenkingen over heb is de camera: die kan ondanks de verbeteringen op het eerste gezicht nog steeds niet mee met de top.

De Sony Xperia XZ zal in oktober op de Nederlandse markt komen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters