Eerste ervaring met de Vivo Xplay 5: Chinese primeur

SHENZHEN – Vivo heeft met de Xplay 5 een primeur voor thuisland China te pakken: een telefoon met een gebogen scherm. Vooruit, het is een primeur voor een Chinese fabrikant en geen wereldwijde primeur in China, maar toch doet Vivo dat helemaal niet verkeerd. In deze hands-on vertellen we je meer over het toestel.

Overigens pakt Vivo met de Xplay 5 toch nog een wereldwijde primeur: de smartphone heeft als eerste smartphone maar liefst 6GB RAM te pakken. Als je voor de Xplay 5 Elite gaat dan, die ik natuurlijk net niet te pakken kon krijgen. Deze hands-on gaat dan ook over de gewone Vivo Xplay 5, die de Snapdragon 820-processor inruilt voor een Snapdragon 652-chip en ‘maar’ 4GB werkgeheugen heeft.

Ontwerp: identiteitscrisis

Vivo Xplay 5 hands-onDe grote eyecatcher van de Vivo Xplay 5 is natuurlijk het dual edge display aan de voorkant. Hetzelfde scherm als Samsung gebruikt in zijn Galaxy S6 Edge en Galaxy S7 Edge-smartphones. Een scherm dat we de komende tijd waarschijnlijk meer gaan zien. Het ziet er net zo mooi en futuristisch uit als in Samsung’s modellen en dat is natuurlijk gaaf. Van de voorkant ziet de Vivo Xplay 5 er dus bijzonder uit, maar het lijkt erop dat de meeste aandacht naar die voorkant is gegaan. De metalen unibody van het toestel is verder zeker niet lelijk en voelt hoogwaardig aan. Maar speciaal is hij, los van de voorkant, allerminst. Wie een beetje bekend is met Chinese smartphones zal de achterkant waarschijnlijk bekend voorkomen. Het voelt een beetje als een rare mix met de juist zo bijzondere voorkant. Of daar iets mis mee is, is natuurlijk een heel andere discussie. Dat mag je zelf bedenken.

De voorkant ziet er net zo mooi en futuristisch uit als Samsung’s modellen

Het display zelf is een quad HD-amoledexemplaar, net als bij de Samsung Galaxy S7 Edge. Het scherm is met 5,43 inch net wat kleiner dan die van de S7 Edge. Net als in die Samsungtelefoon, ziet het scherm er bijzonder goed uit. Ik durf niet te zeggen dat hij net zo mooi is, maar in ieder geval is hij heel dik in orde. Daar pakt Vivo punten. Het edge display was altijd al vooral om esthetische redenen de moeite waard, en dat lijkt Vivo te beseffen. Volgens de winkelmedewerker die ik sprak zijn er geen speciale softwarefuncties die gebruikmaken van de kromming. Nou betekent ‘nee’ in het Chinglish wel vaker het tegenovergestelde, maar voor zover ik kon vinden had de beste man gelijk.

Prima high-endpakket

Ook los van het dual edge display heeft de Vivo Xplay 5 het nodige te bieden. De 6GB werkgeheugen en Snapdragon 820-processor van de Elite-versie zijn natuurlijk indrukwekkend, maar ook voor de gewone variant hoef je je niet te schamen. Die biedt een Snapdragon 652-processor met 4 1,8GHz ARM Cortex A72-kernen en 4 1,4GHz ARM Cortex A53-kernen. Die wordt aangevuld met 4GB werkgeheugen en voor zover ik tijdens mijn korte ontmoeting kon beoordelen is dat ruim voldoende. De smartphone loopt vloeiend door de interface en lijkt alle processen snel op te starten. De Xplay 5 heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant, 128GB opslagruimte, een 3600mAh-batterij, een 8-megapixel selfiecamera en een 16-megapixel hoofdcamera. Die twee camera’s lijken op het eerste gezicht behoorlijk goed te presteren, maar ze missen helaas optische beeldstabilisatie. Voor de selfiecamera is dat logisch, voor de hoofdcamera is het jammer.

6GB werkgeheugen en een Snapdragon 820-processor in de Elite-versie zijn indrukwekkend

De software gaat schuil onder de naam Funtouch OS. Google’s diensten zijn in China geblokkeerd en dus niet op het toestel aanwezig, maar mocht je de Xplay 5 willen importeren dan is daar met een beetje moeite wel omheen te werken. De software zelf is gebaseerd op Android 5.1 en niet bijzonder spannend. Het is een vrij gemiddelde Chinese Androidschil: geen hoofdmenu, een beetje drukke graphics en een aardig setje toegevoegde functies. Daar zijn we hier bij All About Phones niet zo’n fan van, maar gelukkig zijn er ook mensen die daar anders over denken.

Vivo Xplay 5 in Nederland

Helaas is de kans dat Vivo gedurende de levensduur van de Xplay 5 nog de Nederlandse markt zal betreden nihil. Steker nog: het is de vraag of Vivo ooit de stap naar Europa zal maken. De Xplay 5 is dus niet makkelijk te krijgen in ons land. Maar als je het echt wilt kun je de smartphone wel via een webshop als Aliexpress in huis halen. Daar betaal je zo’n €600 voor de smartphone, iets meer dan de officiële Chinese prijs van 3698 yuan (ruim €500). Als je pech hebt gaat daar nog een importheffing overheen. Bovendien zul je er rekening mee moeten houden dat je zelf achter de Google-diensten aan moet, waarschijnlijk geen garantie kunt claimen en dat het toestel niet erg op onze markt afgestemd is.

Het is de vraag of Vivo ooit de stap naar Europa zal maken

Is het dan de moeite waard om de Vivo Xplay 5 naar Nederland te halen? Voor de meeste mensen niet. Met een Samsung Galaxy S6 Edge, verkrijgbaar vanaf ongeveer €550, ben je over het algemeen beter af. Maar als je een keer wat anders wilt proberen is de Vivo Xplay 5 een leuke optie die in ieder geval in de basis goed in elkaar lijkt te zitten. Bovendien is het goed om te zien dat Chinese smartphonefabrikanten steeds betere producten in de markt zetten en ook hun best doen om met iets bijzonders te komen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters