Eerste ervaringen en afbeeldingen van TomTom voor Android

Tijdens de IFA beurs in Berlijn heeft All About Phones de kans gekregen om TomTom voor Android te proberen op de stand van TomTom. De applicatie ziet er duidelijk anders uit dan de iPhoneversie maar heeft wel dezelfde features. Ook komt TomTom met een speciale aanpasbare houder voor Androidtoestellen.

TomTom voor Android op Galaxy SIII (S3)

Helaas mochten we het apparaat niet meenemen in onze auto om een testrit te maken maar toch konden we op de IFA beurs een eerste goede indruk krijgen. Het navigatiepakket draaide op een Samsung Galaxy S Advance en duidelijk zichtbaar is dat de interface anders is dan op de iPhone en op een PND (personal navigation device). Zo is de gehele interface zwart uitgevoerd met wel veel herkenbare TomTom icoontjes.

In eerste instantie is de interface wat wennen als je een TomTom navigatiesysteem gewend bent of de iPhone-applicatie. Aan het begin is het wat zoeken naar de juiste menu’s maar dat went erg snel. Bij het opstarten krijg je netjes te zien waar je staat en door op de kaart te klikken kom je in het hoofdmenu. Het hoofdmenu komt overeen met die van de iPhone en andere TomTomsystemen op de zwarte achtergrond na. Na de gebruikelijke wijzes om een locatie te vinden begint de routeberekening. Voor ons gevoel duurde dit langer dan op de iPhone en op de PND’s van het bedrijf.

Na het berekenen van de route kan de navigatie starten. In ons geval was dat een route demo omdat we de app niet in de auto konden testen. Duidelijk was wel dat de app files rondom Berlijn probeerde te vermijden. De file-informatie is niet standaard geactiveerd in de app en zal via een in-app-aankoop te activeren zijn evenals flitspalen waarschuwingen.

Bij het navigeren in landscape modus is links de kaart te zien en rechts meer informatie over de voorgang van de route. Functies als het uitspreken van straatnamen en rijstrookbegeleiding hebben we nog niet in actie gezien.

Wat wel handig is dat je tijdens het navigeren op een instellingen icoon kunt klikken om snel te schakelen tussen dag en nachtkleuren, geluid aan of uit, 2d en 3d en stem navigatie aan en uit.

TomTom voor Android preview

 

TomTom voor Android preview

 

TomTom voor Android preview menu

 

Wat we van TomTom begrepen is dat je straks eenvoudig de app kunt downloaden uit de PlayStore en dat je vervolgens kaarten dient aan te schaffen. Deze moet je eenmalig op het toestel installeren waarna je offline (dus zonder tussenkomst van 3G of een andere dataverbinding) kunt navigeren.

Ook komt er een speciale houder voor in de auto net zoals voor de iPhone. Het mooie van deze houder is dat het 1 houder is die voor vrijwel alle Androidtoestellen te gebruiken is. Zo kun je de houder eenvoudig aanpassen van portrait naar landscape en op verschillende formaten instellen. De MicroUSB-aansluiting zit aan een kabel zodat deze flexibel is met aansluiten. Ook heeft de houder ondersteuning om gesprekken op te nemen en te starten. Dit werkt ook als het toestel niet aangesloten is. Dit betekent dat de houder ook functioneert als een carkit. De carkit heeft daarbij ook ondersteuning voor Google Voice om spraakcommando’s te geven.

Helaas is er nog niks bekend over de prijs. Gisteren schreven we al dat de applicatie in oktober zal uitkomen in de Play Store.

TomTom voor Android navigatie

 

TomTom voor Android instellingen

 

TomTom voor Android file

 

TomTom voor Android file informatie

 

TomTom voor Android map overzicht

 

TomTom voor Android nachtmodus

 

TomTom voor Android landscape menu

 

TomTom voor Android houder

 

TomTom voor Android houder

 

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters