Eerste ervaring met de Alcatel Idol 4S: prijzige midranger

BARCELONA – Alcatel heeft gisteren niet alleen hun nieuwe logo tentoongesteld, maar ook een aantal nieuwe smartphones. Een van deze smartphones is Alcatel’s nieuwe vlaggenschip voor 2016: de Alcatel Idol 4S. In deze hands-on gaan we hem kort bespreken.

Vier geweldige speakers

Alcatel Idol 4S All About PhonesIn tegenstelling tot de meeste smartphones heeft de Idol 4S niet een of twee speakers, maar wel vier. Ten minsten, dat is wat ze bij Alcatel zeggen. We zijn namelijk niet 100% zeker of de Idol 4S nu echt vier speakers heeft, of gewoon twee speakers met een opening aan zowel de voor- als achterkant van het toestel. Hoe dan ook klonk de audio die uit de speakers kwam bijzonder goed. Zelfs al stond de muziek bijna op zijn luidst; de audio werd nauwelijks vervormd.

Een ontwerp van glas en aluminium

Met de Idol 4S zijn ze bij Alcatel een nieuwe richting in geslagen qua ontwerp. Weg met al het plastic, en welkom glas. Door al dit glas en de aluminium rand van het toestel, is premium het woord dat in je opkomt wanneer je de smartphone bekijkt. Een woord dat niet in je zal opkomen is makkelijk, dit doordat de powerknop een veel te hoge plaatsing heeft gekregen. Daardoor is het wat moeilijk om hem in te drukken zonder de smartphone bijna te laten vallen.

De plaats waar de powerknop geplaatst zou moeten zijn, is de plaats waar de ‘boom key’ zich bevindt. Deze boom key kun je gelukkig wel instellen om je scherm aan te zetten, maar de smartphone uitzetten moet toch nog wel via de powerknop gebeuren. Natuurlijk heeft Alcatel de Idol 4S niet zonder enige reden voorzien van de boom key: het idee achter de knop is dat je makkelijk extra functies kunt aanzetten, zoals bijvoorbeeld een functie die audio beter laat klinken. Een leuk extraatje is dat je het geheugen van de smartphone kunt uitbreiden met een micro sd-kaartje. Wat we een beetje jammer vinden aan het ontwerp van de Idol 4S, is dat de camera aan de achterkant van het toestel een beetje uitsteekt. Iets wat niet het geval is bij de Idol 4, wat de kleinere variant is van het toestel. De Idol 4S zal beschikbaar zijn met een gouden, roze gouden, donkergrijze en zilveren aluminium rand.

Veelbelovende specificaties

De specificaties van de Alcatel Idol 4S zijn relatief veelbelovend. In de smartphone zit een 5,5-inch quad HD amoled-display, een Snapdragon 652-octacoreprocessor, 3GB werkgeheugen en een 3000mAh-batterij. Na de smartphone kort te gebruiken, lijken deze specificaties zich in relatief goede prestaties te vertalen. Apps opstarten, multitasken en bladeren door de interface gaat op het eerste zicht soepel. Of dit ook zo blijft wanneer je zwaardere applicaties gebruikt, kunnen we je nog niet zeggen. Het scherm ziet er gewoon goed uit: details en kleuren worden mooi weergegeven, de kijkhoeken zitten goed en het scherm lijkt erg helder te kunnen staan. Hoe de batterij presteert weten we niet, maar we verwachten wel dat je met gemiddeld gebruik net een dag zal kunnen doorkomen.

Mooie foto’s

Foto’s neem je met een 16-megapixelachtercamera of 8-megapixelselfiecamera. De foto’s genomen met het toestel zien er gewoon goed uit. We vinden het alleen wel jammer dat er geen optische beeldstabilisatie aanwezig is in het toestel.

Leuke software

Android 6.0.1 Marshmallow is de software die je terugvindt op de Idol 4S, maar wel met de skin van Alcatel eroverheen. Gelukkig is deze skin niet te merkbaar aanwezig, en loopt de software gewoon vloeiend op het toestel. In de software zitten een aantal extra functies verwerkt, zoals de functies die de boom key biedt.

VR-headset bij de Idol 4S

Alcatel Idol 4S VR-HeadsetAlcatel heeft ons verteld dat de Idol 4S niet in een gewone doos geleverd zal worden, maar wel in een VR-headset die het moment van aankoop functioneert als verpakking. Jammer genoeg zal dit niet in alle landen het geval zijn: sommige landen zullen de VR-headset alleen beschikbaar hebben als accessoire die je apart bij de 4S moet kopen. Hoe de situatie in Nederland zal zijn is nog onduidelijk. De VR-headset lijkt een beetje op die van Samsung: wit plastic met vooraan een ‘klepje’ dat je los moet trekken om zo de smartphone in de bril te klikken. Toen wij de headset hebben uitgetest, hing er nog geen hoofdband aan, maar Alcatel zegt dat deze wel beschikbaar zal zijn wanneer hij verkrijgbaar is.

Alcatel Idol 4S beschikbaarheid

Wanneer we de Idol 4S exact kunnen verwachten weten we niet, we weten alleen dat de release ergens in de zomer van 2016 zal plaatsvinden. Nog eventjes wachten dus. De prijs van het toestel weten we wel: €449,99. We vinden dit wat aan de hoge kant.

Voorlopig oordeel

De Idol 4S heeft een mooi ontwerp, goede speakers en presteert naar behoren. Toch vinden we de prijs van het toestel aan de hoge kant: er zijn heel wat goedkopere toestellen op de markt die ongeveer hetzelfde aanbieden. De VR-headset die (hopelijk) standaard wordt meegeleverd zien we als een uniek en leuk extraatje. Maar of dit de prijs van €449,99 rechtvaardigt betwijfelen we.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters