Eerste ervaringen met de BlackBerry Bold 9900

Eerder deze dag heeft RIM de nieuwe BlackBerry Bold 9900 aangekondigd. Na de aankondiging hebben we de mogelijkheid gekregen om het toestel zelf uit te proberen. In deze hands-on zullen we onze eerste ervaringen met de BlackBerry Bold 9900 delen en het toestel ook vergelijken met de Bold 9780 en 9700.

BlackBerry Bold 9900 BlackBerry World

Begin deze middag (Nederlandse tijd) heeft RIM zijn nieuwe BlackBerry Bold 9900 (en 9930 voor de Amerikaanse markt) aangekondigd. Deze aankondiging geschiedde tijdens een ochtendsessie op BlackBerry World in Orlando waar RIM vele BlackBerry-conferenties geeft. Na een uitgebreide presentatie heeft All About Phones de mogelijkheid gekregen het toestel zelf uitvoerig te proberen.

Het eerst dat opvalt is dat het design van de 9900 flink is veranderd vergeleken met de Bold 9700 en 9780. Het toestel is met zijn 10,5mm dikte een stuk dunner dan zijn voorgangers. Het frame van het toestel is gemaakt van roestvast geborsteld staal en geeft een luxe, degelijke indruk. De nieuwe Bold is iets langer en de 9900 is een stuk breder dan zijn voorgangers. De extra breedte heeft BlackBerry gebruikt om de toetsen van het toetsenbord ook breder te maken. Dit is goed merkbaar want wij vinden de Bold 9900 een heel stuk prettiger typen dan de Bold 9780. Verder voelt het hele toestel een stuk luxer en degelijker aan in de hand.

Bold 9780 (links) naast Bold 9900 (rechts)

 

Bold 9780 en 9900 zijkant

 

Bold 9780 en 9900 zijkant

 

Een van de grotere veranderingen van de Bold 9900 vergeleken met de vorige Bold-toestellen is de toevoeging van het touchscreen en het nieuwe BlackBerry 7 OS. Het BlackBerry 7 OS is niet geheel herschreven om de beste touchscreen-ervaring te geven. Het touchscreen is meer een extra functionaliteit om soepel te kunnen scrollen of snel een schermknop aan te klikken. Een groot deel van de besturing gaat nog steeds via de navigatieknoppen. Toch kunnen we melden dat het touchscreen een zeer prettige toevoeging is. Vooral scrollen in de browser of in e-mail gaat soepel en gaat sneller dan via de trackpad. Aangezien het toestel niet volledig is aangepast voor touchscreen zijn sommige onderdelen op het scherm wat te klein om prettig aan te klikken.

Een belangrijke verandering in BlackBerry 7 OS is Liquid Graphics. Dit versnelt de grafische weergave en dat is heel goed merkbaar. De Bold 9900 voelt veel soepeler aan dan de 9780 in alles wat we hebben geprobeerd. Dit zal deels komen door de Liquid Graphics en ook deels door de snellere processor. Ook het scrollen door websites ging snel zonder dat er allemaal lege blokken zichtbaar waren die eerst moesten laden. Verder hebben we een HD-video trailer gezien die ook soepel afspeelde.

De resolutie van het scherm is verhoogd naar 640×480 (VGA) waardoor alles er veel scherper uit ziet. Ook de grootte van het scherm is iets vergroot van 2,4″ naar 2,8 inch. Wat we ook merkten is dat de kijkhoek van het scherm een stuk beter is. Met de Bold 9780 valt de kijkhoek wat tegen en dit is bij de 9900 een stuk beter. Het geluid dat uit het toestel komt kan erg hard en klonk voor een mobiel toestel niet slecht.

Bold 9900 achterkant

 

Bold 9900 zijkant links

 

Een andere toevoeging aan de Bold 9900 is de NFC chip. Hiermee is het mogelijk om te communiceren met RFID chips, en zo bijvoorbeeld draadloos te betalen. De gebruiker kan zelf kiezen om NFC aan of uit te zetten. In een korte demonstratie die we kregen werd een businesscard met RFID gegevens snel uitgelezen en was alle belangrijke informatie direct op het toestel zichtbaar.

De browser heeft ook een flinke update ondergaan in het BlackBerry 7 OS. Een van de belangrijkste veranderingen is HTML5 ondersteuning inclusief HTML5 video ondersteuning. Dit betekent dat het direct mogelijk is om video’s in de browser te bekijken. Ook voelde de browser soepeler aan, vooral tijdens de scrollen. Bij de browser is het touchscreen ook erg fijn mede door de scroll and pinch-to-zoom functionaliteit.

Onze eerste ervaring met de BlackBerry Bold 9900 is erg positief. Vooral als we deze tegenover de Bold 9700 of 9780 zetten is het een grote stap vooruit en een grote verbetering. Het is nog afwachten wat de levensduur van de accu is en hoe het toestel met de uiteindelijke software gaat werken. Dit hopen we later dit jaar in een uitgebreide review te kunnen melden. Voorlopig verwacht BlackBerry de nieuwe Bold 9900 aan het eind van de zomer op de markt te hebben.

Bold 9900 rechter zijkant

 

BlackBerry Bold 9900 toetsenbord

 

Bold 9900 persfoto

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. davey -

  Beste,

  Ik heb alles geprobeerd ping verwijderd batterij eruit..

  als nog hou ik het probleem dat ik geen pingplaatje krijg..

  voorderest top telefoon!!

 2. Anoushka -

  Ik heb de BB Bold 9900 nu een week.
  Vind het een prima toestel.
  Alleen jammer dat je batterij zo snel leeg is.
  Wat kan ik hier aan doen??

 3. Hilde -

  Heb al jaren een BB. Nu ga ik de 9900 kopen. Ben benieuwd. Heb ook de iPhone 3GS en die is ook heel goed. Niks van te zeggen. En al die comentaar hebben op de BB of de iPhone zijn gewoon jaloers.

 4. Gotti -

  Ben erachter gekomen wat je moet doen!! Verwijder je Blackberry Messenger en installeer hem opnieuw via App World. Als je je messenger gaat verwijderen doe dit via ''Opties'', kies dan ''Toestel'' en dan kies je ''Toepassingsbeheer''. Daar kan je je messenger verwijderen!! Probleem opgelost!!! Maaak wel een backup van je contacten!!

 5. Gotti -

  Hey Sammie,

  Heb je het probleel al opgelost??Ik kan ook geen ping foto wijzigen. Niemand ziet een foto van mij en het wordt ook niet aangegeven via update. Ik heb update gedownload, maar het werkt nog niet. Iemand enig idee hoe je dit probleem kan oplossen?

 6. neslihan -

  Ik ben erg tevreden met mijn nieuwe bold 9900!
  Soepele toetsenbord en handig dat het beeldscherm touch is.
  Dit is al mijn 3e blackberry…
  Batterij gaat bij mij 1 dag mee.
  Maar dat is wel logisch want ik gebruik de toestel best actief.

 7. Milan -

  Hallo,

  Ik heb morgen mijn blackberry bold 9900 binnen. Ik zal laten weten mijn eerste indruk enzovoort is.

  Verder wekte de telefoon mijn indruk door het mooie design, touchscreen & de snelheid van de telefoon. Na een altijd video reviews te kijken zag ik dat hij stukken sneller opstart dan de voorgaande blackberry's.

 8. sammie -

  hallo, ik heb de blackberry bold 9900 sinds gisteren
  maar blijkt dat ik geen foto op mijn ping kan neerzetten het blijft het standaart blackberry poppetje, ookal verander ik hem in een foto veranderd er niks. weet iemand wat ik moet doen?

  1. Maaike -

   de foto's komen vanzelf erop, duurt wat langer. Mochten ze er niet opkomen, bb messenger helemaal verwijderen en opnieuw in app world installeren en dan ff geduld hebben dan komen ze vanzelf.

 9. John -

  Ik vind het echt een goeie telefoon. Accu zit nog wel een verbetering in en heb het idee dat ie iets minder stevig is vergeleken met de vorige types. Het is daarom denk ik wel aan te raden om een blackberry hoesje aan te schaffen.

  1. Jozef -

   Miss een tip voor je: http://www.softcase.nl . Ik ben ook iemand die zonder hoesje para word. Ik koop ze de laatste tijd altijd daar. Is echt fijn spul voor zoon prijzen. En heb t altijd de dag erna in de bus liggen.

   Verder over de tel: helemaal wat ik ervan had verwacht .. ECHT TOP!

 10. michel -

  Hallo
  eergister dit toestel besteld bij tmobile ism een 150 abbo (met de oude voorwaarden en abbonementskosten), de levertijd is volgens tmobile ongeveer 2 weken dus ik ben heel benieuwd :)wanneer ik dit toestel in handen krijg en mag gaan gebruiken!:)

 11. Martijn -

  Blackberry vind ik een heel fijn toestel. De iPhone is ook een heel fijn toestel. Ik kan ze daarom allebei niet missen. Groetjes Tilburg de telefoonstad

 12. Joe Armstrong -

  BlackBerry is de allerbeste GSM telefoon van de wereld dan de andere gsm telefoons. Het wordt een seller dit jaar.

  iPhone / Android / HTC zijn goed in software ontwikkelen maar qua voor gebruik van de toestellen zij ze erg zwak. Ze hebben maar 2 functies en dat zijn 1 of geen knop en een camera. Voor de rest is het alleen touch.

  BlackBerry daar integen heeft 3 functies en persoonlijk vind ik hem veel beter omdat het multi-funcioneler is. Dat zijn: 1 multi qwerty-toetsenboard, camera en touch. Alleen moeten zij geen aparte kleuren frontjes meer maken.

  Neem voorbeeldEN van BlackBerry Torch 9800 of Torch 2 9810. Binnenkort ook de BlackBerry Bold 9900 of de BlackBerry Curve 9XXX.

  Omdat zij alles hebben voor multimedia. De rest kunnen niet tegen BlackBerry op.

 13. neeikdan -

  bb is geweldig is alles,gebruik, stijl alles!
  samsung heeft letterlijk iphone 4 na gemaakt, alleen geen cirkel maar een rechthoekje, hebben ze vast lang aan gewerkt, nepperd!:Y

 14. pmmixx -

  Persoonlijk vind ik BlackBerry niks. Enige populariteit van die toestellen is/was Ping. Maar sinds de komst van whatsapp heb je daar niet eens meer een BB Voor nodig tbh.

  En ik vind ze ook idd altijd wel erg lelijk, en de oudere modellen hebben but software voor mensen die voor t eerst een BB hebben.

  1. gwystyl2 -

   Offtopic:
   Dat ding heet Galaxy S2, en welk toestel je mooier vindt is persoonlijk. Blackberries zijn niet lelijk, jij vindt ze lelijk.
   Er is een verschil tussen feiten en meningen.
   Verder zou ik eens (niet is :X) naar je spelling kijken….

 15. Ffaa -

  Ik verheug me op deze telefoon. beste combinatie die je kan hebben, touchscreen en vernieuwd toetsenbord van bb. Toestel zit er ook zeer gaaf en mooi uit. dit word zeker weten mijn nieuwe telefoon. hopelijk komt er gauw info over de releasedatum en prijs.
  bedankt voor de duidelijke review, nu nog een video-review….

  1. Alex de Widt -

   Het zal denk ik nog wel even duren voordat we een video review kunnen maken. Het toestel komt pas eind van de zomer.

  2. Mikebb -

   Ik zie echter wel op verschillende sites dat je hem al los kan kopen.. Check Algebeld.nl, Smartphones.nl.. Heeft iemand hem al gezien in combinatie met een abo?

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters