Eerste ervaringen met de BlackBerry Bold 9900

Eerder deze dag heeft RIM de nieuwe BlackBerry Bold 9900 aangekondigd. Na de aankondiging hebben we de mogelijkheid gekregen om het toestel zelf uit te proberen. In deze hands-on zullen we onze eerste ervaringen met de BlackBerry Bold 9900 delen en het toestel ook vergelijken met de Bold 9780 en 9700.

BlackBerry Bold 9900 BlackBerry World

Begin deze middag (Nederlandse tijd) heeft RIM zijn nieuwe BlackBerry Bold 9900 (en 9930 voor de Amerikaanse markt) aangekondigd. Deze aankondiging geschiedde tijdens een ochtendsessie op BlackBerry World in Orlando waar RIM vele BlackBerry-conferenties geeft. Na een uitgebreide presentatie heeft All About Phones de mogelijkheid gekregen het toestel zelf uitvoerig te proberen.

Het eerst dat opvalt is dat het design van de 9900 flink is veranderd vergeleken met de Bold 9700 en 9780. Het toestel is met zijn 10,5mm dikte een stuk dunner dan zijn voorgangers. Het frame van het toestel is gemaakt van roestvast geborsteld staal en geeft een luxe, degelijke indruk. De nieuwe Bold is iets langer en de 9900 is een stuk breder dan zijn voorgangers. De extra breedte heeft BlackBerry gebruikt om de toetsen van het toetsenbord ook breder te maken. Dit is goed merkbaar want wij vinden de Bold 9900 een heel stuk prettiger typen dan de Bold 9780. Verder voelt het hele toestel een stuk luxer en degelijker aan in de hand.

Bold 9780 (links) naast Bold 9900 (rechts)

 

Bold 9780 en 9900 zijkant

 

Bold 9780 en 9900 zijkant

 

Een van de grotere veranderingen van de Bold 9900 vergeleken met de vorige Bold-toestellen is de toevoeging van het touchscreen en het nieuwe BlackBerry 7 OS. Het BlackBerry 7 OS is niet geheel herschreven om de beste touchscreen-ervaring te geven. Het touchscreen is meer een extra functionaliteit om soepel te kunnen scrollen of snel een schermknop aan te klikken. Een groot deel van de besturing gaat nog steeds via de navigatieknoppen. Toch kunnen we melden dat het touchscreen een zeer prettige toevoeging is. Vooral scrollen in de browser of in e-mail gaat soepel en gaat sneller dan via de trackpad. Aangezien het toestel niet volledig is aangepast voor touchscreen zijn sommige onderdelen op het scherm wat te klein om prettig aan te klikken.

Een belangrijke verandering in BlackBerry 7 OS is Liquid Graphics. Dit versnelt de grafische weergave en dat is heel goed merkbaar. De Bold 9900 voelt veel soepeler aan dan de 9780 in alles wat we hebben geprobeerd. Dit zal deels komen door de Liquid Graphics en ook deels door de snellere processor. Ook het scrollen door websites ging snel zonder dat er allemaal lege blokken zichtbaar waren die eerst moesten laden. Verder hebben we een HD-video trailer gezien die ook soepel afspeelde.

De resolutie van het scherm is verhoogd naar 640×480 (VGA) waardoor alles er veel scherper uit ziet. Ook de grootte van het scherm is iets vergroot van 2,4″ naar 2,8 inch. Wat we ook merkten is dat de kijkhoek van het scherm een stuk beter is. Met de Bold 9780 valt de kijkhoek wat tegen en dit is bij de 9900 een stuk beter. Het geluid dat uit het toestel komt kan erg hard en klonk voor een mobiel toestel niet slecht.

Bold 9900 achterkant

 

Bold 9900 zijkant links

 

Een andere toevoeging aan de Bold 9900 is de NFC chip. Hiermee is het mogelijk om te communiceren met RFID chips, en zo bijvoorbeeld draadloos te betalen. De gebruiker kan zelf kiezen om NFC aan of uit te zetten. In een korte demonstratie die we kregen werd een businesscard met RFID gegevens snel uitgelezen en was alle belangrijke informatie direct op het toestel zichtbaar.

De browser heeft ook een flinke update ondergaan in het BlackBerry 7 OS. Een van de belangrijkste veranderingen is HTML5 ondersteuning inclusief HTML5 video ondersteuning. Dit betekent dat het direct mogelijk is om video’s in de browser te bekijken. Ook voelde de browser soepeler aan, vooral tijdens de scrollen. Bij de browser is het touchscreen ook erg fijn mede door de scroll and pinch-to-zoom functionaliteit.

Onze eerste ervaring met de BlackBerry Bold 9900 is erg positief. Vooral als we deze tegenover de Bold 9700 of 9780 zetten is het een grote stap vooruit en een grote verbetering. Het is nog afwachten wat de levensduur van de accu is en hoe het toestel met de uiteindelijke software gaat werken. Dit hopen we later dit jaar in een uitgebreide review te kunnen melden. Voorlopig verwacht BlackBerry de nieuwe Bold 9900 aan het eind van de zomer op de markt te hebben.

Bold 9900 rechter zijkant

 

BlackBerry Bold 9900 toetsenbord

 

Bold 9900 persfoto

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters