Eerste ervaringen met de Galaxy Note 8.0

BARCELONA – Heel veel heeft Samsung dit jaar tijdens het Mobile World Congress in Barcelona niet aan te kondigen. De meest opvallende verschijning is de Galaxy Note 8.0, een 8″ tablet, die we in deze hands-on gaan bespreken.

“8″ tablets zijn bedoeld voor mensen die productief willen zijn”

Galaxy Note 8.0

De 8.0 in de Galaxy Note 8.0 slaat op het schermformaat van de nieuwe tablet van Samsung. Het gaat hierbij om een tablet met een scherm van 8 inch. Eerder bracht Samsung al tablets uit met 10.1″ en 7″ schermen. Waar de 7″ tablets vooral gericht zijn op de consumenten die graag een webpagina bezoeken, videotje kijken en een email willen versturen is de Galaxy Note 8.0 meer gericht op mensen die dingen willen produceren op een tablet. Volgens Samsung is de tablet ideaal voor het maken van notities en schetsen, teksten controleren en nog veel meer. Dit komt mede door de meegeleverde S-Pen en het net iets grotere schermformaat dat vrijwel gelijk is aan dat van een notitieblok. In deze eerste ervaring proberen we te achterhalen of Samsung daar naar onze mening in is geslaagd of niet.

Als we de tablet oppakken is het eerste dat opvalt dat de tablet lekker dun is, niet al te zwaar en fijn in de hand ligt. Het komt qua formaat en gewicht aardig overeen met de iPad mini. De tablet heeft een formaat dat makkelijker mee te nemen is als een 10″ tablet maar weer net te groot is om in een broekzak te passen. Toch is de tablet makkelijker mee te nemen in een schoudertas of handtas door het kleinere formaat en het mindere gewicht. Wat ook opvalt bij oppakken van de Galaxy Note 8.0 is dat het weer volledig van plastic gemaakt is zoals we eigenlijk wel gewend zijn van Samsung. Al met al ligt de tablet lekker in de hand en is deze nog net met een hand beet te houden.

Het scherm van de tablet ziet er mooi uit met heldere kleuren. Verder is er niet veel speciaals over het scherm te vertellen. Met een resolutie van 1280×800 ziet alles er goed uit, maar niet zo haarscherp als we bijvoorbeeld van de Galaxy SIII gewend zijn of andere tablets die een Full-HD scherm hebben. Wat we wel een handige verbetering vinden is dat Samsung de standaard Android knoppen die op de vorige tablets op het scherm zichtbaar waren nu zijn toegevoegd als hardware knoppen. Hierdoor heb je effectief meer scherm over voor zinnige informatie. Ook zijn de knoppen te bedienen middels de S-Pen waardoor je niet steeds hoeft te wisselen tussen het gebruik van je vinger en de pen.

De tablet is verder uitgerust met goede specificaties zoals een snelle Quad core processor die zijn werk doet op 1600 MHz, 2GB RAM en 16GB opslag geheugen dat valt uit te breiden middels een microSD slot. Alles op de Galaxy Note 8.0 voelt soepel aan al was er soms met het pakken van de S-Pen wat vertraging merkbaar waarbij het er op leek dat de tablet even moest wennen dat de invoer ineens komt vanaf de pen en niet een vinger. Aan de achterkant vinden we verder nog een 5MP camera om snel een fotootje te nemen.

Als we Samsung mogen geloven kan je ook bellen met de Galaxy Note 8.0 al zien wij niet zo snel iemand het toestel tegen zijn oor houden om te bellen. Wil je met de Note 8.0 bellen is het aan te raden om een bluetooth headset erbij te nemen.

Galaxy Note 8.0 camera 
Galaxy Note 8.0 bovenkant 
Galaxy Note 8.0 onderkant 

“Met de S-Pen lijkt de Note 8.0 net een digitaal notitieboekje”

De Note 8.0 beschikt over dezelfde speciale software voor de S-Pen die we al eerder zijn tegengekomen bij de Galaxy Note 2. Zo kun je eenvoudig een notitie starten als je de pen pakt, snel een schets maken, wiskundige formules invoeren en nog veel meer. Naast de eigen notitie software van Samsung, S-Note, levert Samsung bij de Note 8.0 ook Awesome Note gratis mee. Deze software is meer bedoeld om snel specifieke notities te maken zoals bijvoorbeeld een boodschappenlijst. Ook zit er een voor de tablet geoptimaliseerde versie van Flipboard op de 8″ tablet. Hiermee kun je snel en vriendelijk je social media feeds en andere RSS feeds bekijken in een tijdschrift formaat. Het maken van notities op de Galaxy Note 8.0 voelde voor ons een stuk natuurlijker dan op een Note II omdat het scherm een vergelijkbare grote heeft als een notitieblok. DIt maakt de Galaxy Note 8.0 een prettig apparaat om notities te maken en productief te zijn.

Sommige zullen misschien overvallen worden door de vele applicaties die al staan geinstalleerd op de Galaxy Note 8.0 als je deze voor het eerst opstart. Zelf hadden we ook wat moeite om onze weg door de vele applicaties te vinden. Gelukkig zit er wel een optie op het toestel waarmee je de tablet in een eenvoudige modus kunt zetten waarbij alleen het belangrijkste nog zichtbaar is. Voor een beginnende gebruiker kan dit erg prettig zijn om te leren omgaan met Android. Toch had van ons de naamgeving van sommige applicaties duidelijker mogen zijn.

Een leuke nieuwe functie van de Galaxy Note 8.0 is de infrarood port. Hiermee kun je de tablet als een hele luxe afstandsbediening gebruiken. Hierbij kan de tablet zelf het apparaat detecteren. Als je vervolgens opgeeft welke tv-aanbieder je hebt krijg je een afstandsbediening met programmagids. Dit zag er op de demo er mooi uit al is Samsung nog wel bezig om dit straks goed werkend te krijgen met de Nederlandse televisie aanbieders.

“Een erg mooie tablet maar wel wat aan de prijzige kant”

De Galaxy Note 8.0 is een erg mooie tablet en ideaal voor mensen die productief willen zijn op een tablet, maar geen grote 10″ tablet willen meenemen die je lastig in een hand kunt beetpakken. Toch lijkt de 8″ tablet van Sasmung met 399 wat hoog geprijsd waar een 7″ Nexus tablet voor rond de 250 euro verkrijgbaar is. Daarbij moeten we wel zeggen dat we vinden dat je op een 8″ tablet prettiger productief kunt zijn dan op een 7″ tablet dat voor veel dingen eigenlijk net te klein is. Ook heeft de Nexus tablet geen pen die zeker voor notities en schetsen een erg prettige toevoeging is. De tablet moet in het tweede kwartaal van dit jaar in Nederland beschikbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Eddddd -

    Nette korte review. Voor dit geld zou ik toch eerder opteren voor de iPad Mini. Goedkoper en ongeveer even groot. Wanneer dit apparaat voor 300 euro over de toonbank zou gaan, dan zou ik hier wel de voorkeur aan geven, met name door de pen. Dat is wel iets dat ik mis bij de meeste mobiele apparaten. Even een afspraak noteren gaat sneller met een pen dan met een on-screen toetsenbord. Zo ook een notitie, schets o.i.d. Om productief mee te zijn een geweldige toepassing. Normaliter zou ik geen Samsung kopen, maar die pen vind ik toch wel fantastisch. Nog even flink in prijs laten dalen en dan wellicht een keer een Samsung als vervanger van mijn HTC Flyer (ook met pen 🙂 ).

    1. Alex de Widt -

      Bij dit schermformaat is die pen zeker een mooie toevoeging. Ook denk ik dat de winkelprijs een stuk lager ligt dan de adviesprijs (Samsung kennende).

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Samsung Galaxy S8

‘Deze Samsung Galaxy smartphones krijgen Android 8.0 Oreo’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters